Εντυπωσίασαν με τις θεατρικές τους ικανότητες οι μαθητές του Αβερωφείου Σχολείου της Αλεξάνδρειας (ΦΩΤΟ)


 

 

 

 

 

“Μια ματιά σε τρεις μεγάλους συγγραφείς: στον Ρίτσο, τον Σαίξπηρ και τον Τσέχωφ” χάρισε στην Αλεξανδριανή παροικία η σπουδαία θεατρική ομάδα του Αβερωφείου Γυμνασίου – Λυκείου.

 

 

 

 

Πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, με την εκπληκτική τότε παράσταση της Αντιγόνης, που παρουσιάστηκε και σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα.

 

 

 

 

Η συνέχεια δόθηκε τώρα στο θέατρο “ΙΟΥΛΙΑ ΣΑΛΒΑΓΟΥ”, όπου τον Μάιο, τα μέλη της θεατρικής ομάδας απέδωσαν με τρόπο εντυπωσιακό έργα τριών μεγάλων συγγραφέων, του Ρίτσου, του Σαίξπηρ και του Τσέχωφ.

 

 

 

 

Συγκεκριμένα, οι μαθητές παρουσίασαν τη “Σονάτα του Σεληνόφωτος” (του Ρίτσου), την “Πρόταση σε Γάμο” (του Τσέχωφ) και το “Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” (του Σαίξπηρ).

 

 

 

 

Ήταν βέβαια ιδιαίτερα σημαντική και η βοήθεια και στήριξη που είχαν από τους εκπαιδευτικούς τους, τον κ. Γιάννη Κοντακίδη και την κα Δήμητρας Παπανώτα (Διευθύντρια του Αβερωφείου), υπό την καθοδήγηση των οποίων, οι μαθητές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για την πραγματοποίηση μίας παράστασης, η οποία είχε προσεχθεί μέχρι και την τελευταία της λεπτομέρεια, δημιουργώντας την πλέον κατάλληλη ατμόσφαιρα για όλους τους παρισταμένους.

 

 

 

 

Και είναι αλήθεια ότι, με την εκδήλωση αυτή,  το θέατρο της «ΙΟΥΛΙΑΣ ΣΑΛΒΑΓΟΥ» έζησε ξανά μία από εκείνες τις ημέρες των προηγουμένων δεκαετιών, τότε που ανέβαιναν συνεχώς παραστάσεις και οι θέσεις γέμιζαν από τους μαθητές των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων.

 

 

 

 

Να δούμε όμως τί δήλωσαν οι ίδιοι οι συντελεστές της παράστασης, όπως καταγράφονται τα λόγια τους στον τελευταίο «Αλεξανδρινό Ταχυδρόμο».

 

 

 

 

Οι ίδιοι τονίζουν:

 

 

 

 

“Η νεοσύστατη ομάδα μας αποφάσισε να ασχοληθεί με τρεις μεγάλους συγγραφείς, αφού, αναγκασμένοι από τις ιδιαίτερες συνθήκες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, οδηγηθήκαμε σε επιλογές που εύκολα θα μπορούσε κανείς να πει, αν μη τι άλλο, τολμηρές…

 

 

 

 

Ματιές λοιπόν σε τρεις μεγάλους συγγραφείς, είναι η δουλειά που ετοιμάσαμε για να σάς παρουσιάσουμε. Η πρώτη μας ματιά, είναι ο μονόλογος “Σονάτα του Σεληνόφωτος” του μεγάλου μας Γιάννη Ρίτσου. Η δεύτερη επιλογή μας, είναι ο μοναδικός Άντων Τσέχωφ που το μονόπρακτό του “Πρόταση σε Γάμο” ήταν για μάς μία επιλογή που, όσο και αν αύξησε το βάρος που επωμιζόμαστε, την αναλάβαμε πρόθυμα λόγω του καυστικού χιούμορ και της απλότητάς του. Τέλος, νομίζουμε ότι θα συμφωνήσετε, πως δε θα μπορούσαμε να μη στραφούμε στον ανυπέρβλητο Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Το έργο του “Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” ήταν εξάλλου αυτό που πρώτα αρχίσαμε να δουλεύουμε το φετινό Γενάρη.

 

 

 

 

Ο λίγος χρόνος, όμως, που είχαμε στη διάθεση μας σε συνδυασμό με τις τεράστιες δυσκολίες, εντός και εκτός ομάδας που είχαμε να ξεπεράσουμε, δεν μάς επέτρεψαν να ετοιμάσουμε ολόκληρο το έργο. Κρίναμε όμως ότι το μέρος που τελικά θα σάς παρουσιάζουμε, αφ’ ενός μπορούσε να σταθεί μόνο του και αφετέρου θα ήταν άδικο να μη φτάσει σε σάς η δουλειά των μαθητών.

 

 

 

 

Ο Σαίξπηρ έβαλε πέντε απλούς και άσχετους με το θέατρο μαστόρους να γράφουν και να παίζουν μια τραγική κωμωδία, όπως οι ίδιοι ονόμασαν, το θεατρικό έργο που ετοίμασαν ως δώρο για τους γάμους του βασιλιά τους Θησέα με την Ιππολύτη. Τα υπόλοιπα επί σκηνής…”

 

 

 

 

Με την ολοκλήρωση της παράστασης, το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων ήταν φυσικά η πιο τρανή απόδειξη ότι το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και πως ότι οι μαθητές των εκπαιδευτηρίων της Ε.Κ.Α., σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, μπορούν να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους και να εργαστούν επάνω σε αυτές, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να αναπτύξουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, έτοιμες να αντιμετωπίσουν και τη μετά το σχολείο περίοδο.

 

 

 

 

Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άκκρας κ. Νάρκισσος, ο οποίος με το τέλος της παράστασης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι “όταν θέλουμε μπορούμε, αρκεί να προσπαθήσουμε”.

 

 

 

 

Επίσης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο οποίος συνεχάρη θερμώς τη θεατρική ομάδα.

 

 

 

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, με την ολοκλήρωση της παράστασης, συνεχάρη μαθητές και καθηγητές εκ του σύνεγγυς επί σκηνής, ενώ σημείωσε:

 

 

 

 

«Μετά την ωραία παράσταση που είδαμε, το μόνο που θα ήθελα να πω είναι συγχαρητήρια στον κ. Ιωάννη Κοντακίδη και τη διευθύντρια του Αβερωφείου κα Δήμητρα Παπανώτα για τη γενική εποπτεία, το συντονισμό και τη σκηνοθεσία της παράστασης. Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά μας που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να γίνονται παράδειγμα προς μίμηση και στο μέλλον και να ανεβάζουν το πολιτιστικό επίπεδο των μαθητών και όλων εμάς των παροίκων. Θερμά συγχαρητήρια!”.

 

 

 

 

Τη σπουδαία μαθητική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Α. κ. Ιωάννης Σιόκας, η Β’ Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Α. κα Μαρία Παυλίδου, ο Οικονομικός Επόπτης της Ε.Κ.Α. κ. Πάρις Μακρής, ο Έφορος Σχολείων της Ε.Κ.Α. κ. Μιχάλης Καρυδιάς, ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αδελφότητας των εν Αιγύπτω Κυπρίων κ. Γεώργιος Ελευθερίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας “Πτολεμαίος Α’” κα Λιλίκα Θλιβίτη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αλεξανδρείας κα Γεωργία Μαστουρίδη, η Διευθύντρια του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, Παραρτήματος Αλεξανδρείας κα Σταυρούλα Σπανούδη, καθώς και πλήθος γονέων και φίλων.

 

 

 

 

Αξίζει τέλος να αναφερθούν οι μαθητές που πήραν μέρος στη θεατρική αυτή τριπλή παράσταση, και οι οποίοι ήταν:

 

 

 

 

Στη «Σονάτα του Σεληνόφωτος», η Μυρτώ Κυρίτση και η Μαίρη Γαβριήλ.

 

 

 

 

Στην «Πρόταση σε Γάμο», ο Σπύρος Πεφάνης-Μακρής, ο Άκης Σακελάρης και η Αντριάννα Πρίγγα.

 

 

 

 

Στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», ο Γιώργος Μανδραγός, ο Ραχήκ Ραμπίε, ο Μάριος Σακελλάρης, ο  Μοχάμεντ Ραμπίε, ο Φίλιππος Μάνσι, ο Ισμαήλ Ραμπίε, ο Μάξιμος Άμπντελ Μαλάκ, ο Γιασμίν Μπεράμ, ο Ανδρέας Μάνσι και η Μαρία Γκαμίλ.

 

 

 

 

Συγχαρητήρια σε όλους!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης