Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά οι εκπρόσωποι της ελληνικής παροικίας και επιχειρηματίες (ΦΩΤΟ)


«Μεγάλη μέρα» για την Ελλάδα, χαρακτήρισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, την τριμερή Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποίησε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Ελ Σίσι και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη, μιλώντας προς τους εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας, λίγο μετά τη συνάντηση κορυφής.

 

«Εσείς οι Αιγυπτιώτες, συμβολίζετε, είστε η ζωντανή συνέχεια του Ελληνισμού», τόνισε ο κ. Σαμαράς παρουσία των εκπροσώπων των δύο Ελληνικών Κοινοτήτων, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της Ιεράς Μονής Σινά και πολλών ελλήνων επιχειρηματιών. Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για σας», τόνισε ο κ. Σαμαράς, ευχαριστώντας τους θερμά εκ μέρους του ελληνικού λαού για ό,τι έχουν κάνει, προσθέτοντας ότι εκείνος είναι ακόμη περισσότερο υπερήφανος που η καταγωγή της μητέρας του προέρχεται από την Αλεξάνδρεια, υποσχόμενος ότι σύντομα θα επισκεφτεί την πόλη.

 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να στηριχτεί η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

 

Παράλληλα, απευθυνόμενος προς την ελληνική επιχειρηματική οικογένεια της περιοχής, εξέφρασε τη χαρά του καθώς βλέπει ότι ενισχύεται με καινούργιους επιχειρηματίες και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ανοίγουν πλέον οι ορίζοντες για να πετύχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις της Αιγύπτου πολλά περισσότερα, με την ιδιαίτερα μεγάλη επιχειρηματική παρουσία στην Αίγυπτο, που μετριάται σε περισσότερες από 176 επιχειρήσεις, με επενδεδυμένα πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολλάρια από ελληνικά κεφάλαια στην Αίγυπτο, μέσω των οποίων ζούνε περίπου 30.000 αιγυπτιακές οικογένειες. Ενώ, τόνισε ότι μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο έχουν τετραπλασιαστεί, γεγονός που ο κ. Σαμαράς το χαρακτήρισε έναν πραγματικό «θρίαμβο» των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο. Και στόχος μας είναι πλέον να πετύχουμε εξαγωγές 1 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2014, αφήνοντας πολύ πίσω το γεγονός ότι είμασταν 29οι στη βαθμίδα προτίμησης της Αιγύπτου καθώς τώρα έχουμε φτάσει πλέον στην 6η θέση.

 

Με αφορμή τα όσα στοιχεία παρέθεσε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε εκτός από τους Έλληνες επιχειρηματίες, και τους Αιγύπτιους εταίρους τους για το έργο τους, με δεδομένη και την πολύ σημαντική σύσταση του Ελληνοαιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, ήδη από πέρυσι.

 

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ήδη συζήτησε τα προβλήματα της ελληνικής παροικίας, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστο Καβαλή και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Γιάννη Σιόκα (οι οποίοι του παρέδωσαν κοινό υπόμνημα), καθώς και τον πρώην Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Στέφανο Ταμβάκη, υποσχόμενος ότι σύντομα θα απαντήσει συγκεκριμένα στα ζητήματα που του θέσανε.   

 

Ιδιαίτερα για τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες επιχειρηματίες, τόνισε ότι ενημέρωσε την αιγυπτιακή πλευρά και προσδοκά στην επίλυση των όποιων προβλημάτων αυτών.

 

Μιλώντας και για τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού για την ανόρθωση της οικονομίας, τόνισε ότι αντέξαμε και ότι τώρα κάνουμε τη στροφή τη μεγάλη και ότι βρισκόμαστε ακριβώς στην ώρα των νέων προσδοκιών, και έτσι επανερχόμενοι σε αγορές που είχαμε αλλά δημιουργώντας και νέες. «Αντέξαμε, σταθήκαμε όρθιοι, η ανεργία άρχισε να πέφτει και οι επενδύσεις ήρθαν, η Ευρώπη βοήθησε και οφείλει να βοηθήσει και άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. «Στην οικονομία μας, είπε, τονώνουμε όσο μπορούμε την εξωστρέφεια, σκοτώνουμε όσο μπορούμε την γραφειοκρατία, έχουμε ήδη πάρει τα συγχαρητήρια διεθνών οργανισμών για την εξέλιξη αυτή και εκμεταλλευόμαστε και τους φυσικούς μας πόρους, σε στεριά και σε θάλασσα, που θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πολλά χρόνια πριν.

 

Αναφερόμενος παράλληλα στη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θέσαμε σε πιο γερές βάσεις, τους κοινούς στόχους των τριών χωρών μας, επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, μην παραλείποντας να επισημάνει την ιδιαίτερη σημασία που έχει η προσωπική – πλέον – σχέση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Ελ Σίσσι. «Ταυτόχρονα, μπορέσαμε να θεμελιώσουμε αυτή τη συνεργασία, εξετάζοντας και τις προκλήσεις που έχει η κάθε χώρα αλλά και η περιοχή μας γενικά», προσέθεσε, ανοίγοντας λαμπρά πεδία δράσης και συνεργασίας μεταξύ μας.

 

«Η Ελλάδα, σε ώρες δύσκολες, στάθηκε σταθερός σύμμαχος και εταίρος για την Αίγυπτο»

 

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα σημαντικότερα ζητήματα που απασχόλησαν την Σύνοδο Κορυφής, που ήταν η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα θέματα της οικονομίας αλλά και της οριοθέτησης της ΑΟΖ.

 

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εμπορίου που ήταν παρών στη συνάντηση, τόνισε ότι μεγάλη σημασία στη συνεργασία της Αιγύπτου με τις Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου και Αλεξανδρείας και τους Έλληνες επιχειρηματίες. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν (όπως είναι η γραφειοκρατία που πλήττει και την Αίγυπτο) αλλά υποσχέθηκε να γίνει κάθε τι δυνατόν για να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά.

 

Να σημειωθεί ότι εκπροσωπώντας την Ελληνική επιχείρηση «ΦΛΩΡΑ», ο Γεν. Δ/ντής κ. Χρήστος Καβαλής αναφέρθηκε στην ανάγκη να προωθηθεί η δυνατότητα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα, όχι μόνο με τον Πειραιά αλλά και με την Κρήτη, καθώς η Μεσόγειος ενώνει, δεν χωρίζει. Και τέλος, συνεχάρη τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά για το γεγονός της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι όλοι οι Έλληνες πάροικοι και επιχειρηματίες ζούνε τα τελευταία 3-4 χρόνια την ίδια την ιστορία στην Αίγυπτο, τονίζοντας ότι σήμερα γράφηκε μία λαμπρή σελίδα στην ιστορία αυτή, ευχόμενος, η σημερινή Σύνοδος Κορυφής να κλείσει την περίοδο των προβλημάτων και να εγκαινιάσει μία νέα εποχή για το καλό των λαών μας.

 

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και μίλησαν με τους εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης και Υπουργός των Εξωτερικών κ. Βαγγέλης Βενιζέλος, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Σοφία Βούλτεψη, ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΞ κ. Μητσιάλης, που και κείνος έλκει την καταγωγή του από την Αίγυπτο, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης, ο Αιγύπτιος Πρέσβης στην Αθήνα κ. Μπαντάουι,  και άλλοι επίσημοι.    

 

Εκ μέρους της Ελληνικής παροικίας, παραβρέθηκαν εκτός από τους προαναφερθέντες, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαβυλώνος και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου κ. Νήφωνας, ο Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Ανδρέας Μαυρομάτης, οι Αντιπρόεδροι της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ.κ. Νικόλας Πολίτης και Κήμης Φλεβοτομάς, η Γενική Γραμματέας της ΕΚΚ κα Σούλα Σκουφαρίδου, η Επόπτρια Γραφείων της ΕΚΚ και Πρόεδρος της Μαρίας Αιγυπτίας κα Στέλλα Κυριάζη, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Στέφανος Αργυρίου, Μιχάλης Γκουνστέιν, Πάρις Οικονόμου και Αντώνης Διαμαντίδης, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Νικόλας Βαδής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κα Βίλλυ Πολίτου, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας κ. Λάμπρος Μπενοβίας, ο Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Καΐρου κ. Γιώργος Καλλίδης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γιώργος Χαγιάτ, ο Πρόεδρος του ΠΑΟΚ κ. Ανδρέας Ρούσσος, ο Πρόεδρος του ΣΕΝΕΚ κ. Ανδρέας Γιόσρι, ο Βοηθός Περιφερειακός Έφορος Αποδήμων Προσκόπων κ. Αλέκος Καζαμίας, ο Δ/ντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αμπετείου Σχολής κ. Θωμάς Βαγιωνίτης, ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Αιγύπτου, κ. Γιώργος Σώχος, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης και άλλοι επίσημοι.

 

 

 

???????????????????????????????

 

 

 

 

???????????????????????????????

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Απριλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads
Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης