Πρόεδρος, Πατριάρχης και λαός της Σερβίας, υποδέχτηκαν θερμά στο Βελιγράδι, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄ (ΦΩΤΟ)


 

 

 

 

Επίσημη ειρηνική επίσκεψη στο Πατριαρχείο Σερβίας, πραγματοποίησε από την Παρασκευή 22α Σεπτεμβρίου, μέχρι και τη Δευτέρα 26η Σεπτεμβρίου, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.

Τον  Αλεξανδρινό Προκαθήμενο συνόδευαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γουϊνέας κ. Γεώργιος, Εκπρόσωπος της ΑΘΜ στην Αθήνα, Πηλουσίου κ. Νήφων και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Πανοσιολ. Αρχιμ. κ.Δανιήλ Μπιάζης.

 

 

Τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης των Σέρβων κ.κ. Ειρηναίος, με την παρουσία Ιεραρχών, Κληρικών και πιστών της Σερβικής Εκκλησίας, παρόντων των Εξοχ. Πρέσβεων της Ελλάδος κ. Ηλία Ηλιάκη, της Αιγύπτου κ. Ezz Eldin Fahmy Mahmoud, καθώς και της Προξένου της Αιγύπτου στο Βελιγράδι. Ευθύς αμέσως, οι δύο Προκαθήμενοι έκαναν τις καθιερωμένες δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Αμέσως μετά, κατευθύνθηκαν στο Πατριαρχικό Μέγαρο του Βελιγραδίου, όπου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας προέστη, στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Συμεών του Μυροβλύτου, Επισήμου Δοξολογίας επί τη αφίξει του και αντηλλάγησαν από τους Προκαθημένους επίσημες προσφωνήσεις.

 

 

Ο Μακαριώτατος Αλεξανδρείας κ.κ.Θεόδωρος Β΄, αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς αγάπης μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Έκανε αναφορά στους Αγίους που κοσμούν την Αλεξανδρινή Εκκλησία, από τον Απόστολο Μάρκο, ιδρυτή και έφορο του Πατριαρχείου, τους μεγάλους Οσίους ασκητές και καθηγητές της ερήμου, τους μεγάλους Αλεξανδρινούς Ιεράρχες και τους Αγίους που ανέδειξε η Σερβική Εκκλησία. 

 

 

Ιδιαίτερη υπήρξε η παρουσία πλειάδος Κληρικών και ιεροσπουδαστών της Θεολογικής Σχολής Βελιγραδίου, τους οποίους επαίνεσε, τονίζοντας ότι αποτελούν την ελπίδα και το μέλλον της Σερβικής Εκκλησίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΥ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ

 

 

 

Την 23η Σεπτεμβρίου, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β, επισκέφθηκε στα Πατριαρχεία τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ.Ειρηναίο, με τον οποίο είχε επίσημες συνομιλίες για όλα τα θέματα που απασχολούν τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών και την αύξηση της συνεργασίας τους στο μέλλον. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αδελφικής αγάπης και αλληλοκατανόησης.

Με το πέρας το συνομιλιών, οι δύο Προκαθήμενοι επισκέφθηκαν το παρακείμενο στο Πατριαρχικό Μέγαρο επιβλητικό Μουσείο της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, εντός του οποίου ξεναγήθηκε από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ.κ.Ειρηναίο.

 

 

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην αρχαία Ακρόπολη του Βελιγραδίου (Πλατεία του Φρουρίου), όπου υπάρχει ο ιστορικός Ναός της Αγίας Παρασκευής της Επιβατηνής, της οποίας το θαυματουργό Ιερό Σκήνωμα θησαυρίζονταν εκεί επί διακόσια πεντήκοντα έτη. Εκεί, οι δύο Προκαθήμενοι ενατένισαν από ψηλά, την συμβολή των ποταμών Σάβου και Δούναβη, όπου η πεδιάδα της Παννονίας συναντά τα Βαλκάνια.

 

 

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Μεγάλου Αναστάσιμου Εσπερινού και του Όρθρου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Βελιγραδίου, με την παρουσία και συγχοροστασία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου των Σέρβων.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΠΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄: «Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΕΜΕΛΙΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΠΟΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ»

 

 

 

Την 24η Σεπτεμβρίου, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β, προεξήρχε του πανηγυρικού Πατριαρχικού συλλείτουργου μετά του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας κ.κ.Ειρηναίου, στην Κρύπτη του Ιερού Ναού Αγίου Σάββα Βελιγραδίου, με την συμμετοχή Αρχιερέων εκ δύο Πατριαρχείων, Κληρικών και εκατοντάδων πιστών.

 

 

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας, απευθυνόμενος προς τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη της ενότητας, η οποία είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του πιστού Σερβικού, για την επίσκεψη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου και την μεγάλη χαρά που αισθάνεται ο ίδιος για την επίσκεψη αυτή.

 

 

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ.Θεόδωρος Β΄, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, μεταξύ άλλων είπε: «…Ήλθαμε ως προσκυνητές, στα αγιασμένα μα και μαρτυρικά χώματα της Σερβικής γης. Ήλθαμε να συναντήσουμε τον πολύπαθο, μαρτυρικό και πάνυ ευσεβή ομόδοξο λαό της Σερβίας. Ήλθαμε ως προσκυνητές, για να ανταποδώσουμε την προσκυνηματική επίσκεψη του ιδρυτού της Σερβικής Εκκλησίας, Αρχιεπισκόπου Αγίου Σάββα, στην Εκκλησία μας, στην Αίγυπτο, πριν οκτακόσια χρόνια. Ήλθαμε να ασπασθούμε τα χαριτόβρυτα Λείψανα των Αγίων της και αγωνιστών της πίστεως, της γλυκυτάτης Ορθοδοξίας μας, την οποία των ευσεβές έθνος των Σέρβων κρατά και φυλάττει ως πολύτιμη παρακαταθήκη, ως ακοίμητη κανδήλα…».

 

 

Μετά την απόλυση της Θείας Ευχαριστίας, πραγματοποιήθηκε επίσημη προσφώνηση του Μακαριωτάτου κ.κ.Ειρηναίου και η παρασημοφόρηση του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ.κ.Θεοδώρου, με το Ανώτατο Παράσημο της Σερβικής Εκκλησίας, του Τάγματος του Αγίου Σάββα Α΄ Τάξεως και η προσφορά προς αυτόν Ιερού εικονίσματος του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.

Επίσης, ο Μακαριώτατος κ.κ.Ειρηναίος, τίμησε την συνοδεία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, τους Μητροπολίτες Γουϊνέας κ. Γεώργιο, Πηλουσίου κ. Νήφων και τον Αρχιγραμματέα π. Δανιήλ, με το παράσημο του Αγίου Σάββα Β΄ Τάξεως.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ: «ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΣΘΕ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ ΣΑΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΑΣ»

 

 

 

Την 25η Σεπτεμβρίου 2017, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, με την παρουσία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας κ.κ.Ειρηναίου, αναχώρησε οδικώς για την περιοχή του όρους Fruska Gora, όπου πραγματοποίησε προσκύνημα στις ανδρώες Ιερές Μονές Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Krusedol και Αγίου Νικολάου Xοπόβου.

 

 

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, με την παρουσία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας κ.κ.Ειρηναίου, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο, από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας κ. Αλεξάντερ Βούτσιτς. Εκεί, ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τον κ. Πρόεδρο για το έργο που επιτελεί σε ολόκληρη την Αφρικανική Ήπειρο το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, για τις σχέσεις φιλίας και αδελφοσύνης μεταξύ του Ελληνικού και του Σερβικού λαού, καθώς και για την ιδιαίτερη αγάπη που τρέφει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας για την ιεραποστολική δράση στην Αφρική.

 

 

Ο Εξοχ. Πρόεδρος κ.Βούτσιτς, εξέφρασε την μεγάλη του χαρά και τιμή για την συνάντηση με τον Μακαριώτατο κ.κ.Θεόδωρο, τονίζοντας πως αυτές τις ημέρες ολόκληρος ο Σερβικός λαός αγκαλιάζει την παρουσία του Πατριάρχου, με ενθουσιασμό και ειλικρινή αγάπη. Κατόπιν, ο κ. Πρόεδρος, απένειμε προς τον Προκαθήμενο της Αφρικανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον παράσημο της Σερβικής Δημοκρατίας, αποδίδοντας την ύψιστη τιμή του Σερβικού Κράτους για πρώτη φορά από την ημέρα της αναλήψεως των καθηκόντων του ως Προέδρου. Στην συνέχεια, η ΑΘΜ απένειμε προς τον Σέρβο Πρόεδρο το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Αποστόλου Μάρκου.

 

 

Αμέσως μετά, οι δύο Προκαθήμενοι, αναχώρησαν για την ιστορική πόλη του Κράλιεβο, όπου με προεξάρχοντα τον οικείο Επίσκοπο Ζίτσης κ.Ιουστίνο, τελέστηκε επίσημη υποδοχή και Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της πόλεως, με την παρουσία χιλιάδων πιστών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

 

 

 

 

 

Την 26η Σεπτεμβρίου 2017, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, με την παρουσία της ΑΜ του Πατριάρχου Σερβίας κ.κ.Ειρηναίου, μετέβη στην νοτιοδυτική περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, στην πόλη του Πετς, προκειμένου να επισκεφθεί την ιστορική πρώτη Έδρα του Πατριαρχείου Σερβίας, όπου εγκαταστάθηκε εκεί στις αρχές του 12ου αιώνος. Ας σημειωθεί πως στην περιοχή αυτή υπάρχουν περισσότερες από 1300 μεσαιωνικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και Μοναστήρια.

 

Στην ιστορική Σταυροπηγιακή Μονή, στην οποία λαμβάνει χώρα η ενθρόνιση του εκάστοτε νέου Πατριάρχου Σερβίας, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ.Θεόδωρος Β, εμφανώς συγκινημένος με αφορμή την ιστορική αυτή στιγμή της επισκέψεώς του, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη κ.κ.Ειρηναίο, για την μεγάλη ευλογία και την ευκαιρία που του έδωσε να έλθει στην περιοχή. Στην συνέχεια, περιηγήθηκε από τον Σέρβο Πατριάρχη στους χώρους του Πατριαρχείου Πεκίου.

 

Την ίδια ημέρα, οι δύο Προκαθήμενοι, πραγματοποίησαν προσκυνηματικές επισκέψεις στις Ιερές Μονές Ζίτσης και Βισόκι Ντέτσανι, όπου του επιφυλάχθηκε θερμότατη υποδοχή από τις Αδελφότητες των Μονών και πλήθος ευσεβών χριστιανών που προσήλθαν για να πάρουν την ευλογία των Μακαριωτάτων Πατριαρχών. Μετά την τέλεση των επισήμων Δοξολογιών στα Καθολικά των Ιερών Μονών, ο Μακαριώτατος περιηγήθηκε στους χώρους των.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης