Θερμή υποδοχή για τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαο Βούτση


Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο  Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης και το Προεδρείο του Σώματος στον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah Al-Sisi.

Το πρωί της 10ης Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου στην ελληνική Βουλή η οποία, όπως επεσήμανε, «εκφράζει τη λαϊκή βούληση, καθώς είχαμε και πριν από τρεις μήνες τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές». Όπως τόνισε, «εδώ, κατεξοχήν εκφράζεται τόσο η διάθεση του ελληνικού λαού για μία συνεχή σχέση φιλίας, ειρήνης και πολιτισμικής συνάφειας, που υφίσταται και από το παρελθόν, με τον ελληνικό λαό, όσο και η ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στο σύνολο των συμφωνιών τις οποίες, τα τελευταία χρόνια, αλλά και πρόσφατα -μόλις χθες- συνομολογήθηκαν ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, την αιγυπτιακή κυβέρνηση αλλά και ευρύτερα με το τρίγωνο με την Κύπρο». 

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε πως «με προτεραιότητα τα ζητήματα της ενέργειας και της ανάπτυξης του άξονα και για το φυσικό αέριο, μπορούν οι εμπορικές σχέσεις και η συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο και σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, το εξαγωγικό εμπόριο, αλλά βεβαίως και τα θέματα ασφάλειας της παγκόσμιας κοινότητας, τα οποία είναι αυτή τη στιγμή σε όξυνση, διότι η περιοχή μας φλέγεται». Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως «έχει συγκροτηθεί ήδη η Επιτροπή ελληνο-αιγυπτιακής φιλίας των βουλευτών, με το προεδρείο της, που εκπροσωπείται στη σημερινή συνάντηση και άρα, μπορεί να ξεκινήσει μία πολύ συστηματική σχέση ανάμεσα στα Κοινοβούλια».

Ο κ. Βούτσης, επαναβεβαίωσε ότι «η ελληνική Βουλή εργάζεται συστηματικά για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη φιλία στην περιοχή, για να σταματήσουν οι πολεμικές συρράξεις, οι εμφύλιες συγκρούσεις που δίνουν το έδαφος για τρομοκρατικές και για άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειες. Αυτός είναι ο στόχος μας και μόνο έτσι, πραγματικά, μπορεί να ηρεμήσει η περιοχή μας και να έχουμε ευρύτατη συνεργασία σε αυτό τον τομέα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ευχαρίστησε το Προεδρείο της ελληνικής Βουλής για την υποδοχή και συνεχάρη τον Πρόεδρο της Βουλής για τ’ αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν πρόσφατα, καθώς και για την ανάληψη των καθηκόντων του. Όπως επεσήμανε ο κ. Abdel Fattah Al-Sisi, «η επίσκεψή μου στο ελληνικό Κοινοβούλιο αποδεικνύει την εκτίμηση που τρέφουμε σε αυτόν το θεσμό. Η Βουλή θεωρείται πάντοτε ο Οίκος του Λαού». Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ενημέρωσε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα του και έχουν διοριστεί οι Επιτροπές Φιλίας «οι οποίες οπωσδήποτε θ’ ανταλλάξουν επισκέψεις με τις φίλες χώρες». Όπως τόνισε, «σημαντικότερο θεωρείται ότι με αυτό τον τρόπο έχει ολοκληρωθεί όλο το πρόγραμμα της εφαρμογής όλων των δημοκρατικών θεσμών της χώρας μας κι έτσι πρόκειται να συνεχίσουν στο μέλλον».

Ο κ.  Abdel Fattah AlSisi υπογράμμισε πως «η Αίγυπτος και η Ελλάδα υπήρξαν οι κοιτίδες αρχαίων πολιτισμών που διέδωσαν τα φώτα και τον πολιτισμό τους σε όλο τον κόσμο. Οι ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις υπήρξαν, είναι και θα παραμείνουν πάντοτε άριστες και υποδειγματικές. Κατά την τωρινή αλλά και την προσεχή περίοδο θα υπάρξει περαιτέρω σύσφιξη αυτών των σχέσεων και μεγαλύτερη συνεργασία».

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος συνοδευόταν από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Επενδύσεων, καθώς και από τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, κ.κ. Sameh Shoukry, Ashraf Abdel Tawab Salman και Tareq Abdel Qader el Molla και από άλλους αξιωματούχους της χώρας του. Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης οι Αντιπρόεδροι της Βουλής κ.κ. Αναστάσιος Κουράκης, Νικήτας Κακλαμάνης και Δημήτριος Κρεμαστινός, ο Πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αιγύπτου κ.κ. Βασίλειος Κόκκαλης και Ευαγγελία Βαγιωνάκη, καθώς και ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Ahmed ElBidewy

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης