Θερμή υποδοχή στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, από τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής κ. Jacob Zuma


Θερμή υποδοχή επεφύλαξε στον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής κ. Jacob Zuma.

 

Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου, στην Προεδρική κατοικία στην πρωτεύουσα Πρετόρια.

 

Παρόντες ήταν ο Υπουργός Προεδρίας κ. Jeff  Radebe, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, η Γενική Διευθύντρια της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η Κυβερνητική εκπρόσωπος στα μέσα ενημερώσεως και ο Πρέσβυς του Υπουργείου Εξωτερικών γιά θέματα Δυτικής Ευρώπης .  

 

Τον Μακαριώτατο συνόδευαν ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνός, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθηνόδωρος Παπαευριπιάδης ( Έξαρχος του Μακαριωτάτου στην Κύπρο) και οι Πρέσβεις της Ελλάδος κα Μαρία Διαμαντοπούλου, της Κύπρου κ. Πέτρος Νακούζης και της Αιγύπτου κ. S. F. Naguib.

Επίσης  ο Πρόεδρος του HIP Alliance κ. Σταύρος Νικολάου, καθώς και οι κ. Γιάννης Μπαλαδάκης και κ. Μάνος Διακάκης.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Ζούμα εγκάρδια, καθώς και όλα τα μέλη της συνοδείας Του. Καλοσωρίζοντάς τους, και εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την επίσκεψη αυτή του Μακαριωτάτου και την ιδιαίτερη χαρά για την ευκαιρία της συναντήσεως, εξήρε το ρόλο και την παρουσία του Ελληνισμού όλα αυτά τα  χρόνια στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Νοτίου Αφρικής, αναφερόμενος στο γνωστό σε όλους  πρόσωπο του δικηγόρου κ. Γεωργίου Μπίζου.

 

Ο Μακαριώτατος ωμίλησε κατόπιν με θερμά λόγια για την εκατοτριακονταετή  παρουσία του Ελληνικού και Κυπριακού Ελληνισμού στην χώρα της Νοτίου Αφρικής, η οποία είναι αισθητή σε όλους τούς τομείς συμβάλοντας στην πρόοδο και ευημερία της χώρας.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε διεξοδικά στην πολυαιώνια  παρουσία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής , το οποίο εδρεύει στην φιλόξενη χώρα της Αιγύπτου και απολαμβάνει τόν σεβασμό, την αγάπη και την στήριξη της Αιγυπτιακής Κυβερνήσεως.

Κατόπιν, μίλησε γιά την παρουσία της Ορθοδόξου  Εκκλησίας σε όλα σχεδόν τα αφρικανικά κράτη, για την ανάπτυξη του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου του Πατριαρχείου σ΄αυτά, με σκοπό την βοήθεια των ενδεών ανθρώπων, στον εκπαιδευτικό, κοινωνικό και ιατρικό τομέα.

 

Εξήγγειλε την επιθυμία του για την ανάπτυξη και στην χώρα της Νοτίου Αφρικής ενός μεγάλου έργου στο θέμα της υγείας και ζήτησε την συνεργασία του Προέδρου σ’ αυτόν τον τομέα, ιδίως για την μεγάλη μάστιγα του AIDS, με την εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησής του, την οποία ο Πρόεδρος υπεσχέθη.

 

Παράλληλα, υπεσχέθη την συμβολή  του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου στον τομέα διαχείρησης των υδάτινων πόρων με σκοπό την πρόσβαση ευπαθών και ενδεών ομάδων στο καθαρό πόσιμο νερό.

Και σ΄αυτό τον τομέα ο Πρόεδρος κ. Ζούμα ευχαριστώντας τον Μακαριώτατον, υπεσχέθη την οιαδήποτε διευκόλυνσή του στην ανάπτυξη ενός τέτοιου έργου, κυρίως με την διάνοιξη πηγαδιών σε υποβαθμισμένες περιοχές.

 

Ο Μακαριώτατος προσκάλεσε τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο να επισκεφθεί την έδρα του Πατριαρχείου στην χώρα της Αιγύπτου, πρόσκληση την οποία ο Πρόεδρος μετά χαράς απεδέχθη.

 

Τέλος, η Α.Θ.Μ. περιεκόσμησε τόν Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Λέοντος του Αγίου Μάρκου και προσέφερε ένα Σταυρό με την ευχή να τον φέρει πάντοτε μαζί του. Ο Πρόεδρος κ.Ζούμα ιδιαίτερα συγκινημένος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την τιμή και τα δώρα, συνοδεύοντάς τον μέχρι την έξοδο της κατοικίας του, ενώ η θερμή αυτή συνάντηση προβλήθηκε με πολλά θετικά σχόλια από τα Μ.Μ.Ε. της Νοτίου Αφρικής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΤΟ ΝΕΟ ΦΩΣ ΚΑΪΡΟΥ

Αρχείο Ειδήσεων

Ιανουαρίου 2020
M T W T F S S
« Dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Widget

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τις αιγυπτιώτικες επιχειρήσεις όπου γης