Τη δημιουργία μίας άτυπης Ομοσπονδίας των καϊρινών σωματείων, πρότεινε στον ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουΐκ, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ν. Βαδής
Με μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Τέρενς Κουΐκ και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Νικόλας Βαδής άνοιξαν μία νέα σελίδα στην κοινή τους προσπάθεια για την αναβάθμιση του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, στην πρώτη μεταξύ τους συνάντηση, στις 30 Αυγούστου, στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα.
Μία συνάντηση που ξεκίνησε με τα πολύ θερμά συγχαρητήρια εκ μέρους του κ. Νικόλα Βαδή προς τον κ. Τέρενς Κουΐκ, για την άξια έκφραση της εμπιστοσύνης που του έδειξε τα προηγούμενα 24ωρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δίνοντάς του την εντολή να συνεχίσει το εδώ και 20 μήνες πολυσχιδές έργο του στην υπηρεσία του Αποδήμου Ελληνισμού, από τη νευραλγική αυτή θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών για τους απανταχού Έλληνες όπου γης.
Με την αφορμή της επίσκεψής του μάλιστα αυτής, ο κ. Βαδής κάλεσε τον κ. Κουΐκ να κοσμήσει με την παρουσία του και να μιλήσει σε μία μεγάλη μελλοντική παμπαροικιακή εκδήλωση για την Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί στον ιστορικό χώρο του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, στην πολυσύχναστη πλατεία της Τάαλατ Χαρμπ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, στο «Σπίτι των Ελλήνων», που συμπληρώνει φέτος 125 χρόνια ζωής, και στον οποίο σημερινό του χώρο έχουν μιλήσει όλες οι μεγάλες ελληνικές προσωπικότητες των τελευταίων δεκαετιών.
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουΐκ μίλησε με τα πιο κολακευτικά λόγια για το έργο που έχει προσφέρει ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός στην Ελλάδα και για το έργο που καλείται και σήμερα να συνεχίσει, φυλάσσοντας «Θερμοπύλες». Επεσήμανε, όμως, την ανάγκη, να δραστηριοποιηθούν τα ελληνικά σωματεία από μόνα τους για να αναδείξουν έτι περαιτέρω το έργο τους, μέσα μάλιστα από μία συλλογική προσπάθεια, αναφερόμενος όχι μόνον στον καϊρινό Ελληνισμό αλλά και στον απανταχού Ελληνισμό. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι έχει ήδη αναγγείλει την νομοθεσία του νέου ΣΑΕ μέσα στο φθινόπωρο, το οποίο θα πρέπει να αυτο-οργανωθεί και θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, εστιάζοντας παράλληλα την ανάγκη καθολικής συνεργασίας όλων των παροικιών αλλά και των φυσικών προσώπων από ολόκληρη την Αφρική και τις άλλες Ηπείρους για την στελέχωσή του νέου αυτού παγκόσμιου οργάνου των Αποδήμων Ελλήνων.
Λαμβάνοντας αφορμή αυτήν ακριβώς την ιδέα του κ. Κουΐκ, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Βαδής τού ανέφερε την πρόταση να δημιουργηθεί στο Κάιρο μία άτυπη Ομοσπονδία των Ελληνικών Σωματείων που να συνεδριάζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα και να συζητάει και να επιλύει τυχόν προβλήματα που αφορούν όλον τον Ελληνισμό της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Θα μπορούσε μάλιστα ένα τέτοιο όργανο να συμβάλλει στην ενίσχυση της ιδέας του Απόδημου Ελληνισμού σε όλη την Αφρική.
Παράλληλα, ο αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Υφυπουργός Εξωτερικών ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί περαιτέρω για το θέμα των ελληνικών σχολείων στη Χώρα του Νείλου, γινόμενος δέκτης μίας πρότασης του κ. Βαδή, να αυξηθεί η οικονομική στήριξη των ελληνικών σχολείων, κατά το δυνατόν, έτσι ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα των φορέων να προσλαμβάνουν – αν χρειάζεται – εκπαιδευτικούς από την ελεύθερη αγορά, μία πρόταση που όπως είπε αξίζει να μελετηθεί από τις αρμόδιες αρχές, μία ιδέα που λαμβάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ειδικά στις περιπτώσεις που δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τους διορισμένους εκπαιδευτικούς για να αποσπαστούν στην Αίγυπτο.
Τέλος, οι κ.κ. Κουΐκ και Βαδής εξέφρασαν την κοινή τους μεγάλη ικανοποίηση για την τεράστια επιτυχία που παρουσίασε τους προηγούμενους μήνες το πρόγραμμα Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου «ΝΟΣΤΟΣ – Η επιστροφή», τονίζοντας την ανάγκη συνέχισής του, με άλλες μορφές όπως ήδη έχουν ξεκινήσει και έχουν δρομολογηθεί από τον Υφυπουργό κ. Κουΐκ, την Υπουργό Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής κα Ναμπίλα Μάκραμ και τον Επίτροπο της Κυπριακής Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου.
Καταπληκτική η ιδέα του κ. Βαδή για μια Ομοσπονδία Καιρινών Σωματείων που θα λύνει ότι προβλήματα μπορούν να παρουσιαστούν εν καιρώ.
Καλή επιτυχία εύχομαι