Αποκαλυπτικός και με πολλές ειδήσεις ο Πρόεδρος της ΕΚΚ Χρ. Καβαλής στην άτυπη συνεδρίαση παροίκων -ΕΚΚ ενόψει των Γ. Συνελεύσεων της 3ης Μαΐου


Αποκαλυπτική ήταν η άτυπη συνάντηση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 29ης Απριλίου στην Αίθουσα του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου της Σούμπρας, ενόψει των δύο Γενικών Συνελεύσεων της ΕΚΚ της ερχόμενης Κυριακής 3 Μαΐου.

 

Λίγο η αργοπορημένη έκδοση του τελευταίου «Νέου Φωτός» (λόγω των εκδηλώσεων του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου), λίγο η ημέρα, ίσως λίγο και η μεγάλη ημερολογιακή γειτνίαση της εν λόγω συγκέντρωσης με τις δύο Γενικές Συνελεύσεις της ΕΚΚ (τέσσερις μέρες μετά), το αποτέλεσμα ήταν ότι η προσέλευση των παροίκων ήταν περιορισμένη. Περιορισμένη ήταν η προσέλευση και των Κοινοτικών Επιτρόπων, καθώς εκτός βεβαίως από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, το παρών έδωσαν μόνον η Γενική Γραμματέας της ΕΚΚ κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Πατρίκιος Δήμος. Υπήρξαν και μερικοί εκπρόσωποι φορέων.

 

Όσο πιο μικρή όμως ήταν η εκπροσώπηση, τόσο πιο μεγάλη ήταν η γκάμα των ειδήσεων που αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά επίσημα από τον Πρόεδρο της ΕΚΚ κ. Χρήστο Καβαλή.

 

Η συζήτηση επίσης που αναπτύχθηκε με τους παροίκους διήρκησε ακριβώς 2 ώρες και 10 λεπτά και ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθιστώντας την εν λόγω άτυπη αυτή συνάντηση ως ίσως τη σημαντικότερη συνάντηση διαλόγου ΕΚΚ-παροίκων που έγινε ποτέ στα τελευταία αυτά χρόνια που έχει ξεκινήσει ο θεσμός αυτός με πρωτοβουλία του κ. Καβαλή.

 

Συνοπτικά, για την ενημέρωση που προέκυψε, επισημαίνουμε τα εξής:

 

 

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΪΡΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΪΡΟΥ

 

 

Ο Πρόεδρος της ΕΚΚ ενημέρωσε για τα σημαντικά (και σίγουρα ιστορικά) σχέδια για το μέλλον του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου, εκφράζοντας κατ” αρχήν τις μεγάλες του ευχαριστίες για ό,τι επετεύχθη μέχρι σήμερα στο Ίδρυμα αυτό της ΕΚΚ στον Προϊστάμενο εκ μέρους της Διαχειριστικής Επιτροπής, τον Ταμία της ΕΚΚ κ. Αντώνη Ιορδανίδη και τον Γενικό Δ/ντή του ΕΝΚ Δρ Σαμουήλ.

 

Για τη νέα εποχή που οραματίζεται η Διαχειριστική Επιτροπή, ο Πρόεδρος Χρήστος Καβαλής τόνισε ότι υπάρχουν δύο βασικά πλάνα:

 

ΠΡΩΤΟΝ, η ανακατασκευή της «Αστυκλινικής» (ενός παλαιού αχρησιμοποίητου κτιρίου, που βρίσκεται στη μπροστινή δεξιά πλευρά του συγκροτήματος του ΕΝΚ) και τη μετατροπή της σε σύγχρονο Ακτινολογικό Κέντρο (με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας). Πρόκειται για μία επένδυση που θα αναλάβει ο κ. Κυριάκος Κυριάζη και θα στοιχίσει περί τα 15 εκατομμύρια Λ. Αιγ. Το ενοίκιο που θα καταβάλει ο κ. Κυριάζη στην ΕΚΚ θα είναι 600.000 Λ. Αιγ. το χρόνο εάν τελικά ανακατασκευαστεί ένας μόνον όροφος. Το ενοίκιο θα μετατραπεί σε 1.000.000 Λ. Αιγ. ετησίως στην περίπτωση που ο κ. Κυριάζη ανυψώσει και δεύτερο όροφο στον ίδιο χώρο.

Η εν λόγω συμφωνία έχει καταλήξει με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

 

Όπως τόνισε ο κ. Καβαλής, απαντώντας σε ερωτήματα των παροίκων που παραβρέθηκαν στη συζήτηση, η εν λόγω συμφωνία δεν χρειάζεται να τεθεί στην κρίση της Συνέλευσης της ΕΚΚ, καθώς δεν αποτελεί πώληση, αλλά αξιοποίηση του εν λόγω χώρου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε το 2010 με το τμήμα της αιμοκάθαρσης..

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου κτίσματος πάνω από όλο το ισόγειο των υπαρχόντων κτηρίων του «Π» που έχει δημιουργηθεί εδώ και εκατό και πλέον χρόνια στο ΕΝΚ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο, που στηρίζεται στην εξής ιδέα: τη δημιουργία ενός νέου κτιρίου ακριβώς πάνω από το σημερινό, που να έχει τις δικές του υποστηρικτικές κολώνες και να μην αλλάξει καθόλου το όλο χωροταξικό και αρχιτεκτονικό σχέδιο του Ιδρύματος, διατηρώντας ανέπαφους τους ήδη υπάρχοντες κοινόχρηστους χώρους.   

 

Πρόκειται για μία συμφωνία που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και στην ανταλλαγή ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ και γίνεται και με αμερικανούς επιστήμονες και θα έχει σαν σκοπό να δημιουργήσει ένα πρότυπο Γεροντολογικό Νοσοκομείο, μοναδικό για την Αίγυπτο και συνδεόμενο επιστημονικά με άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αμερικής.

Ο επικεφαλής της όλης επένδυσης είναι ο γιος ενός από τους αείμνηστους μεγάλους χειρουργούς ιατρούς του Νοσοκομείου του Δρ Ραφίκ Ταουφίκ, ο Δρ. Φουάντ Ρ. Ταουφίκ, γνωστός στην ελληνική παροικία του Καΐρου  ως Δρ. Άντο.       

 

Το ενοίκιο στην περίπτωση αυτή (και εφόσον ξεκινήσει η λειτουργία του νέου Νοσοκομείου σε 2-3 χρόνια, θα προβλεφτεί να έχει μέσο όρο κατ’ έτος άνω το ποσό των 3.500.000 Λ.Αιγ για τα επόμενα 30 χρόνια).

 

Στην περίπτωση  αυτή, επειδή, τυχόν θα αλλάξει ο χαρακτήρας όλου του ΕΝΚ από Γενικό νοσοκομείο σε πιο εξειδικευμένο, ο κ. Καβαλής επεσήμανε ότι η ΕΚΚ θα ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη του κυρίαρχου Σώματος της ΕΚΚ σε προσεχή Συνέλευση.

 

Τέλος, ο κ. Καβαλής ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία μίας Μονάδας Αιμοκάθαρσης, αλλά όπως τόνισε δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα κάτι συγκεκριμένο, μία επένδυση και αυτή που θα μπορούσε να προσφέρει οικονομικά στην Κοινότητα.

 

Βεβαίως, η ΕΚΚ θα κρατήσει δικές της όλες τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και δραστηριότητες (και άρα και έσοδα) οι οποίες θα μεταφερθούν στο σημερινό τριώροφο κτίριο.

 

Έτσι, κάνοντας έναν μακρόπνοο προγραμματισμό, ο κ. Καβαλής τόνισε ότι με τα παραπάνω έσοδα θα καλύπτονται οι τρέχουσες ανάγκες της ΕΚΚ που είναι περίπου 6.000.000 Λ. Αιγ., ενώ οι υπόλοιποι πόροι (ενοίκια, τόκοι των κεφαλαίων που διαθέτει η Κοινότητα, το Μεταφραστικό, εν δυνάμει ο Ξενώνας) θα είναι ένα μαξιλάρι ασφάλειας για το μέλλον.

 

Δηλαδή, το εν λόγω ποσό των 6.000000 Λ. Αιγ. θα μπορεί να καλύπτει τα 2.000.000 Λ. Αιγ. της εκπαίδευσης (καθώς ο χαρακτήρας της Αχιλλοπουλείου θα παραμείνει ανέπαφος), τα 2.000.000 Λ. Αιγ. της Πρόνοιας, το 1.000.000 Λ. Αιγ. των μισθών των υπαλλήλων της ΕΚΚ και του 1.000.000 Λ.Αιγ. όλων των υπολοίπων εξόδων (ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΗΣΙΑ).

 

 

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΚ

 

 

Δεύτερο μεγάλο θέμα που συζητήθηκε ήταν η αλλαγή των άρθρων που προτείνει η Διαχειριστική Επιτροπή και τα οποία θα ψηφίσει η Συνέλευση, τα οποία παρουσίασε αναλυτικά ο Πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Χρήστος Καβαλής.

 

Μερικές από τις χαρακτηριστικές αλλαγές που προτείνονται είναι οι παρακάτω:

 

1.- Να μπορεί η ΕΚΚ να καταθέσει τους πόρους της σε ΟΠΟΙΑ τράπεζα επιθυμεί αρκεί να είναι υπό την εποπτεία της Αιγυπτιακής Κεντρικής Τράπεζας.

2.- Τα τακτικά μέλη να διαμένουν τουλάχιστον 185 μέρες στην Αίγυπτο.

3.- Οι Κύπριοι υπήκοοι Έλληνες το γένος μπορούν να είναι τακτικά μέλη της ΕΚΚ αν ικανοποιούν τις λοιπές προϋποθέσεις που διαθέτουν οι Έλληνες μέλη.

4.- Στις Συνελεύσεις να μπορεί να παρευρίσκεται μόνον ο Γενικός Πρόξενος και όχι εκπρόσωπός του.

5.- Τα πληρεξούσια δεν θα ισχύουν σε περίπτωση εκλογών κοινοτικών  ή άλλων μυστικών ψηφοφοριών

6.- Ως Κοινοτικοί Επίτροποι μπορούν να υποβάλλουν υποψηφιότητα τα Μέλη που είναι τουλάχιστον 22 ετών και διαμένουν 210 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος, τα τελευταία δύο χρόνια.

7.- Οι Κοινοτικοί Επίτροποι που θα ενδιαφέρονται για θέσεις όπως (Πρόεδρος , Ταμίας και Γενικός Γραμματέας) πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον πτυχίο Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης (Λύκειο)

8.- Για την παραχώρηση εκκλησίας, θα απαιτείται η γραπτή έγκριση του Πατριάρχου Αλεξανδρείας για το δόγμα προτίμησής του σε περίπτωση πολλαπλού ενδιαφέροντος και η Συνέλευση θα μπορεί να αποφασίζει δωρεά έως 10% των εισαχθέντων για το Πατριαρχείο.

 

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αναλυτικά , όλες τις προτεινόμενες αλλαγές μπορείτε να διαβάσετε στο ειδικό ένθετο του «ΝΕΟΥ ΦΩΤΟΣ» της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, που κυκλοφορεί αυτήν την εβδομάδα, με ημερομηνία 27 Απριλίου).   

 

 

Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

Ο Πρόεδρος της ΕΚΚ αναφέρθηκε επίσης και στον Κώδικα Ηθικής Δεοντολογίας και στη μεγάλη σημασία του για την εύρυθμη λειτουργία της Κοινότητας, περιορίζοντας την εξουσία που δίνει σήμερα το καταστατικό στην ΔΕ για τους βλάπτοντες υλικά και ηθικά την ΕΚΚ.

 

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ

ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΑΥΤΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΑΡΩΓΑ ΜΕΛΗ

 

 

 

Τέλος, όπως ρητά επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Χρήστος Καβαλής, η απουσία οποιουδήποτε τακτικού μέλους από τις ΔΥΟ Γενικές Συνελεύσεις (Γενική ή και Έκτακτη) της ΕΚΚ της 3ης Μαΐου, θα μετατρέψει την ιδιότητά του σε αρωγό μέλος (καθώς θα θεωρηθούν ΔΥΟ απουσίες, σύμφωνα με το άρθρο 17 της ΕΚΚ, παράγραφος 5).

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Απριλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης