ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ

Τί σηματοδοτεί η Διακήρυξη του Καΐρου, που υπογράφηκε στις 8 Νοεμβρίου από τους ηγέτες Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου

 

Αλλαγές στους συσχετισμούς δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, σηματοδοτεί η Διακήρυξη του Καΐρου, που υπογράφτηκε το Σάββατο, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

 

Το κείμενο ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις και φέρνει σε δύσκολη θέση την Τουρκία, καθώς οι τρεις χώρες συμφωνούν να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ όπου δεν υπάρχει, με την Αίγυπτο πλέον να προχωρά στην αναγνώριση της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου.
Το γεγονός αυτό από μόνο του σηματοδοτεί μία σημαντική αλλαγή στις σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου-Τουρκίας, καθώς μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τον Αλ Σίσι το Κάιρο απαντούσε στις προτάσεις της Ελλάδας για οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ, ότι θα πρέπει πρώτα να τα βρει η Ελλάδα με την Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει ότι το Καστελόριζο διαθέτει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Με την διακήρυξη του Καΐρου η Αίγυπτος δείχνει να κάνει στροφή 180 μοιρών και να ευθυγραμμίζεται με τις ελληνικές θέσεις έναντι της Τουρκίας συμβάλλοντας στην αλλαγή των συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  Οι τρεις χώρες αποδοκιμάζουν την Τουρκία για τις προκλητικές της ενέργειες και της ζητούν να αποσυρθεί από την ΑΟΖ της Κύπρου ενώ τάσσονται υπέρ της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού μέσα από τον διάλογο των δύο κοινοτήτων.

Η συμφωνία παράλληλα δεν αφήνει αδιάφορη και την Ουάσιγκτον που θέλει να στηρίξει το καθεστώς Αλ Σίσι στην Αίγυπτο προκειμένου να σταθεροποιηθεί, καθώς ενδεχόμενη κατάρρευσή του θα επιφέρει ντόμινο απρόβλεπτων συνέπειων στην ευρύτερη περιοχή και στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο.
Η ηγεσία της Αιγύπτου αντιμετωπίζει απειλές από το εσωτερικό και στα σύνορά της από δυνάμεις που θεωρείται ότι χρηματοδοτούνται από την Τουρκία και το Κατάρ. Η εχθρική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι του καθεστώτος Αλ Σίσι εξηγεί και την συμπεριφορά της Αιγύπτου.

Το ερώτημα πλέον είναι πώς θα αντιδράσει η Τουρκία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες, η Άγκυρα θα επιδιώξει το «πάγωμα» των ερευνών που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ.

Το μήνυμα που διαβιβάσθηκε από την Τουρκία προς την Κύπρο, ως «συνταγή αποκλιμάκωσης», συνίσταται σε μια κίνηση ένθεν και ένθεν, που θα οδηγήσει σε «ισοδύναμης αξίας» αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα, αυτό που φαίνεται να έθεσε υπόψη και των Ηνωμένων Εθνών η Άγκυρα (και διά του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου), είναι να «παγώσει» τις έρευνες η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά που θα ολοκληρωθεί ό,τι υπάρχει σε εξέλιξη από την ENI-KOGAS και να σταματήσει οποιαδήποτε άλλη κίνηση, όπως για παράδειγμα νέος γύρος αδειοδότησης.

Ως «αντάλλαγμα» η Τουρκία θα αναστείλει τις έρευνές της, που διεξάγει δήθεν με εξουσιοδότηση του ψευδοκράτους, στην περιοχή νοτίως της νήσου, στα τεμάχια που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είναι γνωστό, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνεχίζει να διενεργεί σεισμογραφικές έρευνες, και στην Άγκυρα ενόψει της ολοκλήρωσής τους προετοιμάζονται για το επόμενο βήμα, που σύμφωνα με τις διαρροές που γίνονται από Τουρκία και κατεχόμενα, είναι η εγκατάσταση πλατφορμών.

 

 

 

Πηγή: www.reporter.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *