Τηλεφωνική επαφή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο της ΕΚΚ κ. Χρ. Καβαλή για τα αιγυπτιώτικα σχολεία
Το προσωπικό του ενδιαφέρον εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος με τα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια στην Αίγυπτο, που κινδυνεύουν με κλείσιμο από τις αποσπάσεις 25 εκπαιδευτικών που δεν έχουν ανανεωθεί μέχρι σήμερα.
Ο πρώτος πολίτης της χώρας επικοινώνησε ο ίδιος με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή προχθές το βράδυ, μετά την επιστολή που τού απέστειλε ο τελευταίος, ζητώντας την παρέμβασή του για να μη μείνουν χωρίς ελληνική εκπαίδευση περισσότερα από 200 ελληνόπουλα στη Χώρα του Νείλου.
Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος ενημέρωσε τον επικεφαλής της ελληνικής παροικίας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ότι ήδη ζήτησε από την Υπουργό Παιδείας κ. Φ. Κιάου να ενδιαφερθεί για το θέμα και να το λύσει το ταχύτερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη την δύσκολη περίοδο που περνά η Ελλάδα, τονίζοντας σαφώς πως το θέμα θα πάρει κάποιο χρόνο, αλλά τουλάχιστο θα διευθετηθεί.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε παράλληλα από τον Καβαλή να μεταφέρει το θερμό του χαιρετισμό του στην Ομογένεια, που όπως είπε, είναι πάντα το μυαλό και την καρδιά του και δεν την ξεχνά.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα την ίδια ημέρα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την Υπουργό Παιδείας κ. Φ. Κιάου , την οποία ενημέρωσε για το άνω θέμα. Η Υπουργός, από την πλευρά της, επιβεβαίωσε ότι θα λάβει υπόψη της τις ειδικές συνθήκες στη περιοχή, λύνοντας το ταχύτερο δυνατό το θέμα, προσθέτοντας ότι λόγω της υπηρεσιακής φύσεως της παρούσας κυβέρνησης, χρειάζεται μια εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, για να μπορεί να λήξει το θέμα ανανεώνοντας τις αποσπάσεις και υποσχέθηκε να το κάνει το ταχύτερο δυνατό.
Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΪΡΟΥ
ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ
Ήδη, από την περασμένη εβδομάδα, την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου ζήτησε η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, μπρος στο μεγάλο κίνδυνο να μπει φέτος «λουκέτο» στα ιστορικά ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου, από την αδιαφορία των αρμοδίων να υπογράψουν τις αποσπάσεις 25 εκπαιδευτικών που επανδρώνουν την Αχιλλοπούλειο και Αμπέτειο Σχολή Καΐρου καθώς και την Τοσιτσαία Σχολή και το Αβερώφειο Σχολείο της Αλεξάνδρειας.
Το εν λόγω πρόβλημα έχει προκύψει από την κατά τα άλλα δίκαιη – όπως επισημαίνει ο κ. Καβαλής – απόφαση των αρμοδίων του Υπουργείου Παιδείας να μην επιτρέψει την παράταση των αποσπάσεων σε εκπαιδευτικούς που έχουν υπερβεί τα πέντε χρόνια υπηρεσίας στο εξωτερικό. Όμως, όπως ο ίδιος επισημαίνει, στην Αίγυπτο οι συνθήκες δεν είναι ίδιες με την υπόλοιπη ομογένεια για τους γνωστούς λόγους που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής αλλά και ως απόρροια του γεγονότος αυτού και του δεδομένου ότι μόνον ΕΝΑΣ εκπαιδευτικός έχει υποβάλει φέτος τα χαρτιά του για να υπηρετήσει στην Αίγυπτο. Μπορεί όμως ο ένας αυτός εκπαιδευτικός να αντικαταστήσει τους 25 εκπαιδευτικούς που όλοι τους πρέπει – αν δεν εγκριθεί η παράταση των αποσπάσεών τους – κανονικά να παρουσιαστούν στα σχολεία τους στην Ελλάδα την 1η Σεπτεμβρίου; Και πώς θα λειτουργήσουν τα ελληνικά σχολεία στην Αίγυπτο; Και πώς θα συνεχίσει στο μέλλον να υφίσταται η ελληνική παροικία χωρίς ελληνική γλώσσα και εκπαίδευση; Αμείλικτα ερωτήματα που θέτει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, στην επιστολή που απέστειλε προς τον ΠτΔ κ. Παυλόπουλο.
Στην επιστολή του προς τον κ. Παυλόπουλο, ο κ. Καβαλής ανέφερε:
Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,
Όταν στις 23 Απριλίου του 2015, είχαμε την εξαιρετική τιμή να σάς συναντήσουμε στο Κάιρο μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, θέσαμε ως πρώτο και βασικό αίτημά μας την στήριξη της αμιγώς Ελληνόφωνης παιδείας στην Αίγυπτο, από την Ελληνική πολιτεία.
Λίγες ημέρες μετά προς μεγάλη μας θετική έκπληξη, λάβαμε τηλεφωνική επικοινωνία από τον τότε ΥΦΥΠΕΞ κ. Χουντή, επιβεβαιώνοντας τη λήψη σχετικού σας εγγράφου προς τους αρμοδίους υπουργούς, γεγονός που μάς γέμισε χαρά και ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπό σας.
Σήμερα βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να εκφράσουμε την πλήρη απογοήτευσή μας για τους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου παιδείας στο θέμα, με τη μη έγκριση των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια της Αιγύπτου μέχρι σήμερα (!!) τρεις ημέρες πριν την ημερομηνία παρουσίασής τους στα σχολεία μας.
Με το επισυναπτόμενο έγγραφο Φ821/62590/Η2 της 22/04/2015 του Υπουργείου παιδείας , περιγράφεται με σαφήνεια ο τρόπος κάλυψης των θέσεων γενικά, και των περιοχών μας ειδικά που μάλιστα εξαιρούνται από τις πολλές εναλλακτικές προτάσεις. Εκ των πραγμάτων, και αφού δεν άλλαξε ο Υπουργός παιδείας μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό και πριν την χθεσινή υπηρεσιακή κυβέρνηση , θεωρήσαμε πως όσα υπέγραψε τον Απρίλιο ο υπουργός , δεν θα άλλαζαν τον Αύγουστο, και όντως δεν υπάρχει επίσημη αλλαγή από τον Υπουργό.
Στις 30/7/2015 στο Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου κ. Δημήτρης Χασάπης, Δελτίο τύπου με θέμα « Αποσπάσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικές μονάδες της αλλοδαπής» με την οποία αποκλείει την ανανέωση άνευ επιμισθίου, σε εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο εξωτερικό άνω της πενταετίας, αγνοώντας τις ειδικές συνθήκες στην περιοχή μας, και της έλλειψης ενδιαφέροντος νέων εκπαιδευτικών να υπηρετήσουν στην φλεγόμενη περιοχή μας.. Ερμηνεύουμε λοιπόν την ιδέα του κ. Χασάπη, ως μια προσπάθεια να δοθούν ίσες ευκαιρίες στους εκπαιδευτικούς που διαθέτουν τα προσόντα, να υπηρετήσουν στο εξωτερικό, αντί να μονοπωλούν κάποιοι συνάδελφοί τους αυτό το « προνόμιο » … Μέχρι εδώ πολύ καλά και δίκαια.
Το υπουργείο όμως σε αυτή την προσπάθεια, δεν έδωσε εναλλακτική λύση στην περίπτωση που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ εκπαιδευτικοί, να πάνε σε χώρες που δεν γνωρίζουν ή που τα καθημερινά δελτία των ΜΜΕ τα παρουσιάζουν ως το πυρ το εξώτερον …
Αν δηλαδή εντός των προθεσμιών δεν παρουσιαστούν εκπαιδευτικοί ή παρουσιαστούν λιγότεροι από τις ανάγκες, τί θα πρέπει να κάνουν τα Ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού; Και μάλιστα ιστορικών παροικιών, όπως της Αιγύπτου και της περιφερείας μας, να κλείσουν μετά από παρουσία που ξεπερνά τον αιώνα; Ή θα πρέπει να λειτουργήσουν αποδυναμωμένα, με χωρίς τον ελάχιστο αριθμό εκπαιδευτικών, που ούτως ή άλλως μειώθηκε λόγω της κρίσεως σε οριακά επίπεδα; Έτσι θα συνεχίσουν να ζουν οι ιστορικές αυτές παροικίες;
Να λοιπόν πως μια σωστή κατά τα άλλα ενέργεια αλλαγής του χαρακτήρα του Ελληνικού κράτους προς το πιο παραγωγικό και δίκαιο, καταλήγει να την μετατρέψει σε άκρως αντιπαραγωγική και άδικη.
Παράλληλα και κατόπιν όλων αυτών, μια ημέρα μετά η ίδια πολιτική ηγεσία που, ανανέωσε με υπουργική απόφαση μια ημέρα μετά το περίφημο δελτίο τύπου – που επισυνάπτουμε – την απόσπαση εκπαιδευτικού άνω της δωδεκαετίας (!!) που επίσης επισυνάπτουμε!!
Για όλα τα ανωτέρω, κάνουμε έκκληση να μάς βοηθήσετε ώστε να λήξει αυτή η αβεβαιότητα και το Υπουργείο Παιδείας – έστω και σε αυτή την υπηρεσιακή φάση του – να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή των αποσπάσεων σε εφαρμογή του Φ821/62590/Η2 της 22/04/2015 ώστε να επανδρωθούν τα σχολεία μας άμεσα και να ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά.
Είμαστε βέβαιοι ότι συμμερίζεστε την αγωνία μας και σάς είμαστε εκ των προτέρων ευγνώμονες για την βοήθειά σας.
Με εξαιρετική εκτίμηση
Χρήστος Θ. Καβαλής
Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου»
Αξιοτιμε κυριε Καβαλη ευχαριστουμε για το ενδιαφερον σας και τις υπευθυνες ενεργειες για την διασωση των ελληνικων εκπαιδευτηριων της αλεξανδρειας .Η αγωνια μας ειναι μεγαλη αλλα μας δωσατε ελπιδα και ανασα σας ευχαριστω και ευχομαι καλα αποτελεσματα για ολους
Με εκτιμηση
Ελενη Βοστανη
Όσο υπάρχουν παροικιακοί ηγέτες όπως ο φίλος Χρήστος Καβαλής, που δίνουν αγώνα για τη συνέχιση της ελληνικής εκπαίδευσης στη Νειλοχώρα, ο ελληνισμός της Αιγύπτου δε προκειται να σβήσει ποτέ.