ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με το Χρυσό Λέοντα του Τάγματος του Λέοντος Αλεξανδρείας τίμησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τον εκπαιδευτικό Αλ. Γαλανόπουλο

Έναν εκπαιδευτικό που έχει αγαπηθεί πολύ από την ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας, τον Αλέξανδρο Γαλανόπουλο, τίμησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος ο Α΄», την Παρασκευή 30 Μαΐου.

 

Κατά την εκδήλωση αυτή, ο τιμηθείς καθηγητής θεολογίας κ. Γαλανόπουλος μίλησε με θέμα τις «Σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας στην Ευρώπη και η Ελληνική πραγματικότητα».

 

ptoleme galano 03

 

 

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Χρήστος Καποδίστριας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Σιόκας, ο Κοινοτικός Επίτροπος Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Μάλλης, ο Διευθυντής του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού Παραρτήματος Αλεξανδρείας κ. Μανόλης Μαραγκούλης, ο Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Σολομωνίδης καθώς και η Κοινοτική Επίτροπος Καΐρου και Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Ελληνίδων Κυριών Ηλιουπόλεως Καΐρου «Μαρία η Αιγυπτία» κα Στέλλα Κυριάζη. Την αίθουσα του «Πτολεμαίου» κατέκλισαν από νωρίς μαθητές και γονείς, εκπαιδευτικοί και πλήθος μελών και φίλων του Συλλόγου.

 

Η όλη εκδήλωση μάλιστα είχε και αποχαιρετιστήριο χρώμα, καθώς σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η πενταετής απόσπαση του εκλεκτού εκπαιδευτικού κ. Γαλανόπουλου στο Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο Αλεξανδρείας και επίκειται η επιστροφή του στην Ελλάδα.

 

ptoleme galano 01

 

 

 

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Λιλίκα Θλιβίτου αναφέρθηκε με θέρμη στο πρόσωπο του διαλέκτη, ο οποίος από την αρχή της απόσπασής του στην Αλεξάνδρεια στάθηκε αρωγός στη υλοποίηση των στόχων του Συλλόγου. Σχετικά με το θέμα της διάλεξης σημείωσε ότι «η Ευρώπη και οι ανοικτές κοινωνίες της φαίνεται να έχουν προβλήματα με τη χριστιανική τους παράδοση. Ταυτόχρονα κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός τη σφραγίδα του Χριστιανισμού».

 

Στη συνέχεια, απευθυνόμενη προς τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο κ. Θεόδωρο, η κα Θλιβίτου τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τον Σύλλογό ότι βρίσκεται για μια ακόμη φορά μαζί μας ο Πατριάρχης.
«Όλα αυτά τα χρόνια, Μακαριώτατε, έχετε αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία σχετικά με το θέμα της σημερινής μας διάλεξης. Σχοινοβατείτε πολιτικά με τα αφρικανικά καθεστώτα, γεφυρώνετε με διπλωματικότητα φυλετικές διαφορές, παρεμβαίνετε εμπνευσμένα σε παγκόσμιες διασκέψεις, συνομιλείτε ανθρώπινα με τους δυνατούς του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου.

 

Με τη σειρά του ο τιμώμενος εκπαιδευτικός ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή τον αγκάλιασαν, τονίζοντας ότι, αν και δεν είναι Αλεξανδρινός στην καταγωγή, νοιώθει πλέον εξ υιοθεσίας Αλεξανδρινός.

 

ptoleme galano 05

 

 

 

Κατά την εισήγησή του, ο κ. Γαλανόπουλος ανέδειξε το ζήτημα της οριοθέτησης των πεδίων δράσης της εκκλησιαστικής και της κοσμικής εξουσίας. Αναφέρθηκε στον τρόπο οργάνωσης των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον και κατέληξε στην Ελληνική πραγματικότητα την οποία προσέγγισε αναλύοντας τις κοινωνικές, πολιτικές, συνταγματικές και εκκλησιαστικές διαστάσεις του ζητήματος.

 

Μετά το πέρας της διάλεξης, ο Πατριάρχης Θεόδωρος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Γαλανόπουλο, χαρακτηρίζοντάς τον «άξιο επιστήμονα και ακέραιο άνθρωπο, έναν φιλότιμο και άξιο συνεργάτη του Πατριαρχείου μας, που τίμησε με την παρουσία του την Ελληνική Αλεξάνδρεια. Βρίσκονται σήμερα εδώ και τα πνευματικά σου παιδιά, οι μαθητές σου από το Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο και οι μαθητές σου από την Πατριαρχική Σχολή «Άγιος Αθανάσιος» για να ευχαριστήσουν και να καμαρώσουν τον αγαπημένο τους διδάσκαλο, που λάμπρυνε με την παρουσία του τα Κοινοτικά και τα Πατριαρχικά Εκπαιδευτήρια».

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *