Μαγευτική παρουσίαση του «Αλεξανδρινού Κουαρτέτου» του Ανδρέα Γεωργιάδη, στο παλάτι «Αμίρ Ταζ» στο παλαιό Κάιρο


Στο Παλάτι «Αμίρ Ταζ» στο παλαιό Κάιρο, δεύτερο σταθμό της περιοδείας της, εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου η έκθεση  ζωγραφικής «Αλεξανδρινό κουαρτέτο» του Έλληνα ζωγράφου Ανδρέα Γεωργιάδη, βασισμένη στο ομώνυμο λογοτεχνικό έργο του Λόρενς Ντάρελ.

 

Τριάντα πέντε έργα, μια εικαστική ανάγνωση του έργου με μελάνι σε χαρτί, τα οποία πρωτοπαρουσιάστηκαν λίγες μέρες πριν στην Αλεξάνδρεια, μετά από την τιμητική πρόσκληση προς τον καλλιτέχνη να συμμετάσχει στον εορτασμό για τα 12α γενέθλια της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης.

 

Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, σε συνεργασία με το Ταμείο Πολιτιστικής Ανάπτυξης, τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, διοργάνωσε αυτήν την παρουσίαση στο φιλότεχνο κοινό της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

 

Ιδανικός χώρος για την παρουσίαση της έκθεσης ήταν μία από τις αίθουσες στο μεσαιωνικό παλάτι «Αμίρ Ταζ», της εποχής των Μαμελούκων, η οποία φιλοξένησε την έκθεση.

 

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης και ο Διευθυντής του Ταμείου Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου Δρ Μοχάμεντ Αμπουσέντα. Στη συνέχεια, μαζί με άλλους επισήμους ξεναγήθηκαν από τον ζωγράφο Ανδρέα Γεωργιάδη, ο οποίος με  γλαφυρό τρόπο παρουσίασε τις στιγμές και τα πρόσωπα από το «Αλεξανδρινό κουαρτέτο» που αποτύπωσε στα έργα του, εντυπωσιάζοντας με τη βαθιά του γνώση αφενός του λογοτεχνικού έργου, αφετέρου δε, στην περιήγηση της Αλεξάνδρειας του περασμένου αιώνα, γεγονός που φανέρωσε την επιμελή του μελέτη στις έρευνες που πραγματοποίησε σε αρχειακό υλικό ώστε να ανταποκριθεί αριστοτεχνικά στο καλλιτεχνικό του έργο.

 

Πρόσωπα, τοπία και στιγμές του εμβληματικού, για την μυθολογία της αιγυπτιακής συμπρωτεύουσας, λογοτεχνικού έργου, έτσι όπως αποδόθηκαν από το ζωγράφο, έγιναν εστίες θαυμασμού των επισκεπτών της έκθεσης, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να τόν συγχαρούν για το ταλέντο του και την εκφραστικότητά του.

 

Στη συνέχεια, όλοι οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν μια εκπληκτική μουσικοχορευτική παράσταση Δερβίσηδων του συγκροτήματος «Μαουλαουία Ελ Μασρία», που υπό τους ήχους της πνευματικής τραγουδοποιίας των Σούφι, με τον καλλίφωνο Άμερ Τόνι, τραγουδιστή του συγκροτήματος, και των περιστρεφόμενων χορών των χορευτών, μάγεψαν το κοινό.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τον Έλληνα Πρέσβη κ. Λάζαρη και τη σύζυγό του Αντουανέττα Λάζαρη, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη, ο Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Γενικός Σύμβουλος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Θανάσης Μακρανδρέου, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλας Πολίτης, η Επόπτρια Γραφείων της ΕΚΚ κα Στέλλα Κυριάζη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κα Βίλλυ Πολίτου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αμπετείου Σχολής (Αθήνας) κ. Νικόλας Βαδής, η Οικονομική και Διαχειριστική Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κα Κωνσταντίνα Γεδεών, και πολλοί άλλοι  Έλληνες αλλά και Αιγύπτιοι, οι οποίοι αποχωρώντας δεν παρέλειψαν να συγχαρούν τον Διευθυντή του Ε.Π.Κ.Κ. κ. Χρίστο Παπαδόπουλο για την διοργάνωση.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, στις αρχές Δεκεμβρίου.

 

 

 

amir tiz 02

 

 

 

amir tiz 03

 

 

 

amir tiz 04

 

 

 

amir tiz 05

 

 

 

amir tiz 06

 

 

 

amir tiz 07

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης