«Καλή χρονιά και η Παναγία οδηγός μας»: το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουΐκ, για το 2017, προς τους Απόδημους Έλληνες
Σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες της Διασποράς, στα πέντε σημεία του πλανήτη, εύχομαι υγεία, ευτυχία και δημιουργικό το 2017.
Εύχομαι επίσης – και θα εργαστώ προς αυτή την κατεύθυνση – το νέο χρόνο να γίνει επανεκκίνηση σε όλους εκείνους τους πυλώνες και κυψέλες της Ομογένειας που μαράζωσαν από άστοχες προσωπικές επιλογές και γενικότερες πολιτικές.
Αφήνουμε πίσω το χθες, σβήνουμε διαφορές, γινόμαστε μία ψυχή και όλοι μαζί θα συμβάλλουμε στην επιβεβλημένη αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση, δίνοντας φιλί συνεργασίας και στο τελευταίο κύτταρο του ελληνισμού που παρέμενε απογοητευμένο στην αδράνεια.
Στη γέφυρα που δένει Πατρίδα – Ομογένεια, κορυφαίο ρόλο διαδραμάτιζε και διαδραματίζει η ΕΚΚΛΗΣΙΑ με κεντρικό σημείο αναφοράς της το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και τις Αρχιεπισκοπές τους.
Το θεωρώ αυτονόητο οτι το 2017 στα πλαίσια των διακριτών ρόλων Κράτους – Εκκλησίας, θα ενταθεί, με βάση τις αρμοδιότητές μου, η προσωπική μου δουλειά στη πολύπλευρη συνεργασία όλων μας, για το καλό του παγκόσμιου ελληνισμού, ευχόμενος να ηρεμήσουν παντελώς και οι όποιες εστίες διαφορών μεταξύ Κοινοτήτων και Εκκλησίας, οπου ακόμα υπάρχουν.
Στη νέα χρονιά που ξεκινά, θα γιορτάσουμε για πρώτη φορά στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του ποιητή του Εθνικού μας Ύμνου Διονυσίου Σολωμού, την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Η ελληνική γλώσσα που πρέπει να είναι κυρίαρχο στοιχείο της Ομογένειας, ακριβώς επειδή βαδίζει πλέον σε τέταρτες και πέμπτες γενεές, δυστυχώς με φθίνουσα τη διατήρηση των ελληνικών.
Αναμφισβήτητος ο ρόλος των σχολείων και τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας που στηρίζουν Εκκλησία και Κοινότητες. Αλλά, χρειάζεται και η ουσιαστικότερη παρέμβαση της ελληνικής Πολιτείας. Το Υφυπουργείο Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, θα συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο Παιδείας για την επαναχάραξη πολιτικής που θα στηρίξει την ελληνική παιδεία στο εξωτερικό, σε όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα.
Μού έρχεται στο νού και η ιστορική φωτογραφία της επίσκεψης στο Τάρπον Σπριγνκς της Φλόριντας, του Ελευθέριου Βενιζέλου με την σύζυγό του “Ελενα, πριν έναν αιώνα, με ένα παιδάκι δίπλα του να κρατά επιγραφή στα ελληνικά που έγραφε:
«Μάς θέλετε Έλληνες, κάμετέ μας σχολεία».
Διαχρονικό αίτημα και πάντα επίκαιρο. Το στηρίζω ανεπιφύλακτα.
Τέλος, το 2017 θα είναι η χρονιά που πρέπει συνταγματικά να ανασυσταθεί το ΣΑΕ σε υγιείς βάσεις, όπως επίσης και να συστηματοποιηθούν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην ψήφο των ομογενών.
Κλείνω το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά μου με την πιό αισιόδοξη διαπίστωση και ευχή:
Διαπίστωση, ότι η Επιτροπή της Βουλής μας για τον Ελληνισμό της Διασποράς, είναι η μόνη του Κοινοβουλίου μας που βγάζει ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις. Όλα τα κόμματα ενωμένα σε μία φωνή για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους απανταχού συμπατριώτες μας. Όλους εκείνους που ρέει αίμα ελληνικό στη καρδιά τους.
Ευχή, αυτή η ομοψυχία και ομοφωνία, από τη βάση μέχρι τη κορυφή, να διαπερνά όλη την Ομογένεια για θέματα Πατρίδας και Ελληνισμού, ΕΝΩΜΕΝΟΙ κάτω από μία στέγη με το όνομα ΕΛΛΑΔΑ και με σημαία της τη γαλανόλευκη.
Καλή χρονιά και η Παναγία οδηγός μας.
Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ
Υφυπουργός Εξωτερικών