ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Παρουσία πολύ κόσμου παρουσιάστηκε το Λεύκωμα «Δέκα Χρόνια (2006-2016) από τα εγκαίνια του Πατριαρχικού Μεγάρου Αλεξανδρείας»

 

 

 

 

Με την ευλογία και παρουσία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία, το απόγευμα της 16ης Οκτωβρίου 2017, στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Πατριαρχικού Μεγάρου, στην Αλεξάνδρεια, η παρουσίαση του νέου λευκώματος υπό τον τίτλο:

 

 

«ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ:

Δέκα Χρόνια (2006-2016)

από τα εγκαίνια του Πατριαρχικού Μεγάρου»

 

 

Το καλαίσθητο πολυτελές Λεύκωμα των 230 σελίδων, εκδόθηκε με χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, με στόχο την καταγραφή και αποτύπωση του μεγάλου έργου της ριζικής ανακαίνισης και αναμόρφωσης του μνημειώδους κτηριακού συγκροτήματος του Πατριαρχικού Μεγάρου, καθώς και την προβολή των ιστορικών θησαυρών που διαφυλάσσονται εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου του, του Σκευοφυλακείου και της περίφημης Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης.

 

 

Το λεύκωμα προλογίζουν η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄,  η Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας κυρία Λούκα Κατσέλη και ο Αρχιτέκτων Δρ. Mohamed Awad. Την έκδοση, τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό και τις φωτογραφίες επιμελήθηκε η κυρία Μαρία Στέφωση με τους συνεργάτες της.   

 

 

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αλεξανδρινός καθηγητής Δρ.Σπυρίδων Θ. Καμαλάκης, Μέγας Άρχων Λογοθέτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο οποίος παρουσίασε το νέο λεύκωμα.

 

 

Επακολούθησε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Άκκρας κ.Νάρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, παρουσιάζοντάς το στην αραβική γλώσσα. 

 

 

Κατόπιν, προβλήθηκε απόσπασμα ενός εξαιρετικού οπτικοακουστικού υλικού (βίντεο), δημιουργία της ΕΤ3, στο οποίο παρουσιάζονται οι χώροι του Πατριαρχικού Μεγάρου και των Μουσείων του.

 

 

Στη συνέχεια, ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κ.Βλαδημίρ Σκουρώβ και ο Πρόεδρος του εκδοτικού οίκου ΑΔΕΦ-UKRANIA κ.Shpak Igor, εκδότης και δωρητής του περίφημου Ιερού Ευαγγελίου «της Περεσόπνιτσα» (16ος αιων.), προσέφεραν προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη, αντίγραφο του Ευαγγελίου, που θεωρείται ως το ιερότερο κειμήλιο της Ουκρανίας. Ο κ.Υπουργός επίσης, επέδωσε στον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο κ.κ.Θεόδωρο, επίσημη επιστολή του κανονικού Προκαθημένου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ.Ονουφρίου.

 

 

Η καταληκτήρια προσλαλιά έγινε από την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β΄,  ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του εγχειρήματος  να προβληθούν τα «κοιτάσματα» αυτά του πολιτισμού, δηλαδή οι θησαυροί του παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Τέλος, εκ βαθέων  ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες της εκδόσεως.

 

 

Στο τέλος της εκδήλωσης, ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα, από τους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες: κα Αδαμαντία Καρμίρη και κ.Στέφανο Κορκολή με δίδα Σοφία Μανουσάκη.

 

 

Παρέστησαν, ο Εξοχ. Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Dr. Mohamed Sultan, ο Εξοχ. Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ.Γιάννης Αμανατίδης, ο Εξοχ. Αν. Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κ.Βλαδιμίρ Σκουρώβ, ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ.Χρήστος-Μιχαήλ Διάμεσης, o Eξοχ. Πρέσβυς της Κύπρου στην Αίγυπτο κ.Χάρης Μορίτσης, οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος, Ισπανίας, Λιβάνου και Σουδάν στην Αλεξάνδρεια, ο Εκπρόσωπος του Κόπτη Πατριάρχη π.Γιούσεφ Νταούντ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αλεξάνδρειας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, ο Πρόεδρος της Αραβορθοδόξου Κοινότητας Αλεξάνδρειας, οι Αρχηγοί του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας, πολιτικές αρχές της Μεγάλης Πόλεως, Πρόεδροι Ελληνικών και Αιγυπτιακών Σωματείων και πλήθος κόσμου.

 

 

Επακολούθησε επίσημο δείπνο, προσφορά της Αρχόντισσας των Εκκλησιών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κας Αικατερίνης Μπελαφάντη-Σοφιανού.

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Παρουσία πολύ κόσμου παρουσιάστηκε το Λεύκωμα «Δέκα Χρόνια (2006-2016) από τα εγκαίνια του Πατριαρχικού Μεγάρου Αλεξανδρείας»

  1. Το νυν Πατριαρχειο Αλεξανδρειας παλαια ηταν η Τοσιτσαια Σχολη, δημοτικο για αγορια, εκει εφυτησα και εγω οι μικρες ταξεις ηταν επανω και οι μεγαλυτερες κατω 1940 πρωτη ταξη μαζυ μου και ο μετεπειτα καθηγητης των σχολων Παναγιωτης Καρματζος.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *