Τί περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το νέο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ)


Πολλές είναι οι αλλαγές που καταγράφοντα στο νέο νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Αποδήμου Αποδήμου Ελληνισμού, επί του οποίου θα κληθεί να εισηγηθεί η Οργανωτική και Αναθεωρητική Επιτροπή που θα συνέλθει στις 3 Ιουλίου 2014 στο Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Πάντως, ο διεκδικητικός χαρακτήρας του ΣΑΕ παραμένει στο νέο Σχέδιο Νόμου.

Παράλληλα, το νέο ΣΑΕ θα μπορεί να αναπτύσσει διάφορες δράσεις στα πλαίσια συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ ΟΟΣΑ, ΕΚΟ κλπ.

Μέλη στο νέο ΣΑΕ θα είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα.

 

ΕΠΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

 

Θα είναι διαρθρωμένο σε επτά Περιφέρειες, με επταμελή εξελεγκτική Επιτροπή.

Κάθε συντονιστικό θα έχει επτά μέλη από τα οποία θα εκλέγεται ένα μέλος που θα αντιπροσωπεύει την Περιφέρεια στο Προεδρείο. Το πρόσωπο αυτό μπορεί να είναι ο συντονιστής της Περιφέρειας ή ένα από τα υπόλοιπα έξη μέλη του συντονιστικού.

 

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ

 

Το Προεδρείο θα είναι επταμελές. Από τα επτά μέλη του θα εκλέγεται Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γραμματέας και Ταμίας.

Στο προεδρείο θα συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της ΠΣΕΚΑ ( Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα) και της Πα.Δ.Ε.Ε. (Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού).

 

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

 

Καταργείται ο θεσμός της Παγκόσμιας Γενικής Συνέλευσης (σ.σ. στη Θεσσαλονίκη).

Το ΣΑΕ σε κάθε Περιφέρεια θα λάβει νομική μορφή ανάλογη με τα νομικά κρατούντα κάθε χώρας ενώ στην Ελλάδα ισχύει η απόφαση του ΑΠ ότι είναι Sui generis Νομικό Πρόσωπο.

Συντονιστές και συμβούλια θα έχουν ενιαίο ψηφοδέλτιο και συντονιστής θα εκλέγεται ο έχων τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Θα συνεχισθεί ο θεσμός της Ετήσιας Έκθεσης που θα υποβάλλεται την πρώτη κάθε Έτους στον Πρόεδρο της Βουλής ενώ κάθε τρεις μήνες θα το προεδρείο θα συμμετέχει στην Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο ελληνισμό ενώ εκπρόσωπος θα παρίσταται σε όλες τις συνεδριάσεις της Μόνιμης Επιτροπής .

Το προεδρείο του ΣΑΕ θα ενημερώνεται εγκαίρως από τον καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργό ή τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού για τα νομοσχέδια επί θεμάτων Αποδήμου Ελληνισμού.

Στην εισηγητική Έκθεση θα υπάρχουν οι προτάσεις Γιανναρά χωρίς, όμως, την αμφισβητούμενη αναφορά ότι το ΣΑΕ μπορεί να αναλαμβάνει δράσεις επί εθνικών κλπ. θεμάτων κάτι που αν ίσχυε, θα είχε συνέπειες σε ορισμένες τουλάχιστον χώρες, όπως στις ΗΠΑ όπου η Περιφέρεια θα ήταν υποχρεωμένη να εγγραφεί στους ειδικούς καταλόγους οργανώσεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα άλλης χώρας…

 

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΕ

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αυτοχρηματοδότηση του νέου ΣΑΕ, αυτή, σύμφωνα με το Σχέδιο, δύναται να προέλθει από ετήσιες συνδρομές μελών (οργανισμών και φυσικών προσώπων), από δωρεές τρίτων, εισφορές, χορηγίες, κληρονομιές κλπ.

Έδρα του ΣΑΕ παραμένει η Θεσσαλονίκη και τα γραφεία του θα φιλοξενούνται στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ενώ αμφίβολη είναι η διατήρηση του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού.

 

ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΣΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Ο ΥΦΥΠΕΞ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ο Υφυπουργός Κυριάκος Γεροντόπουλος είναι ανοικτός σε όλες τις προτάσεις που ενδεχομένως θα κατατεθούν στην σύσκεψη που, όπως εισαγωγικά αναφέραμε, έχει προσδιοριστεί για την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014.

Για το σκοπό αυτό. ήδη απεστάλη προς τα μέλη της Επιτροπής το προσχέδιο του Νομοσχεδίου ώστε να το μελετήσουν και να τοποθετηθούν επ αυτού κατά την σύσκεψη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεροντόπουλος προγραμματίζει για τις επόμενες μέρες και, πάντως, πριν από την επόμενη σύσκεψη της Επιτροπής τον Ιούλιο, νέες συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων ώστε να έχει τις τελικές τους απόψεις επί του νομοσχεδίου.

Αντιρρήσεις φαίνεται –σύμφωνα με ορισμένες μη διασταυρωμένες πληροφορίες- να εξακολουθούν να υπάρχουν κυρίως από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ως προς την μεικτή εκπροσώπηση στο ΣΑΕ Οργανώσεων και φυσικών προσώπων.

Βασική γραμμή του Υφυπουργού κ. Γεροντόπουλου παραμένει η κατά το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση, ώστε το Νομοσχέδιο να περάσει με μεγάλη πλειοψηφία τόσο από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όσο και από την Ολομέλεια.

Κατόπιν αυτών, ενδέχεται να υπάρξει η ανάδειξη ενός προσωρινού προεδρείου, ώστε να προχωρήσουν ομαλά όλες οι δαδικασίες.

 

ΠΗΓΗ: http://panhellenicpost.com

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης