ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το πρώτο μεγάλο πόρισμα του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων της Αιγύπτου για την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, κυκλοφορεί ήδη στα κινητά παροίκων

 

 

 

 

Σε είκοσι τρία (23) συγκεκριμένα σημεία, αναφέρεται το πρώτο πόρισμα που ήδη εξέδωσε η Ειδική Επιτροπή που όρισε το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων της Αιγύπτου, για να ελέγξει τα οικονομικά και διοικητικά θέματα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, και τα οποία αυτά σημεία αφορούν μόνον το έτος 2014!

 

 

 

 

Αυτό προκύπτει από τη 10σέλιδη αναφορά που ήδη έχει γίνει γνωστή σε αρκετούς παροίκους, καθώς ήδη κυκλοφορεί σε μηνύματα των κινητών τηλεφώνων παροίκων στο Κάιρο.

 

 

 

 

Στο πρώτο αυτό πόρισμα (διότι οι έλεγχοι συνεχίζονται και για επόμενα οικονομικά έτη 2015 και 2016, σύμφωνα με νεώτερη απόφαση των αρμοδίων αιγυπτιακών αρχών), φαίνεται ξεκάθαρα η δυσαρέσκεια των αρμοδίων αιγυπτιακών αρχών για τον τρόπο που διαχειρίζεται κάποια οικονομικά ή διοικητικά θέματα η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

 

 

 

 

Στο δεκασέλιδο κείμενο, γίνεται πολλές φορές λόγος για παραβάσεις διαφόρων άρθρων που έχουν διαπιστωθεί εις βάρος της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

 

 

 

 

Μεταξύ των θεμάτων που καταπιάνεται το πόρισμα, είναι η πώληση της ελληνικής εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα στο Σιμπίν Ελ Κομ, που παραχωρήθηκε στην Κοπτική Εκκλησία και στην Μητρόπολη Μενουφέιας το 2014 (σημείο 1 του πορίσματος).  

 

 

 

 

Παράλληλα, το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής κάνει λόγο για έλλειψη μητρώων στο ταμείο της Κοινότητας.

 

 

 

 

Επίσης, η Επιτροπή εκφράζει τη δυσφορία της για τον τρόπο ανάληψης χρημάτων από λογαριασμούς της Κοινότητας, όπου σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει αντίκρυσμα, και το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του χρέους της Κοινότητας. Μάλιστα, γίνεται σχετική αναφορά ενός ποσού για το θέμα αυτό της τάξεως του 1.200.000 λιρών Αιγύπτου (σημείο 22 του πορίσματος).

 

 

 

 

Άλλο θέμα που κάνει λόγο η αρμόδια Επιτροπή είναι ο τρόπος που εκταμιεύθηκε το ποσό των 500.000 Λιρών Αιγύπτου στην περίπτωση της αποζημίωσης που δόθηκε για τη δίκη που αφορούσε την κατάρρευση της πολυκατοικίας της Χαντάρα (σημείο 19 του πορίσματος).

 

 

 

 

Επίσης, το πόρισμα κάνει λόγο για μία συγκεχυμένη κατάσταση στις υποτροφίες που παρέχει η Κοινότητα (σημείο 8 του πορίσματος).

 

 

 

 

Εξάλλου, η αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου που έχει θέσει το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων της Αιγύπτου εκφράζει τη δυσφορία της για αποστολή χρημάτων εκτός της χώρας, χωρίς την προηγούμενη έγκριση των αρμοδίων αρχών (σημείο 14 του πορίσματος) ή σε άλλες περιπτώσεις χωρίς την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης.   

 

 

 

 

Σαφέστατα, υπάρχουν και άλλα σημεία που υπάρχουν στο αρχικό αυτό πόρισμα, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύουμε όπως αυτά τα οποία κυκλοφορούν – όπως τονίσαμε – στα κινητά τηλέφωνα παροίκων.

 

 

 

 

Βεβαίως, όπως το έχουμε τονίσει και σε παλαιότερο αντίστοιχο άρθρο, κάθε επίσημη άποψη φορέα επί των θεμάτων αυτών είναι ευπρόσδεκτη για να δημοσιευτεί.

 

 

 

 

Ακολουθεί το εν λόγω πόρισμα:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *