Κτύπησε το πρώτο κουδούνι στα ελληνικά σχολεία Αιγύπτου, με την Αμπέτειο Σχολή να τιμά τη μνήμη της Ευεργέτιδας Στέλλας Κυριάζη


 

 

 

 

 

Διακόσια περίπου αιγυπτιωτόπουλα από το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, πέρασαν σήμερα το κατώφλι από τα τέσσερα ελληνικά σχολεία στην Αίγυπτο, την Αχιλλοπούλλειο και την Αμπέτειο, το Αβερώφειο και την Τοσιτσαία Σχολή, ξεκινώντας τη νέα σχολική χρονιά 2017 – 2018, με μικρά κενά στους εκπαιδευτικούς, που αναμένεται να καλυφθούν σύντομα, όπως τόνισε η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κα Μαριέττα Κουμαριανού.

 

 

 

 

Στο Κάιρο, ιδιαίτερη αίσθηση αλλά και συγκίνηση προκάλεσε η αναφορά της Αμπετείου Σχολής και του Διαχειριστικού Δ/ντή του Ιδρύματος Αμπέτ κ. Νικόλα Βαδή, στο πρόσωπο της αξέχαστης μεγάλης Ευεργέτιδας του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, Στέλλας Κυριάζη, που «αποχαιρέτησε» για πάντα την παροικία πριν από δώδεκα μέρες, και η οποία – όπως τονίστηκε – «αποτέλεσε επί χρόνια τη μάνα της παροικίας και του σχολείου, στεκόμενη πάντα δίπλα στους μαθητές και τη νέα γενιά, αγαπώντας τα σα δικά της παιδιά, τόσο με λόγια όσο – κυρίως – με έργα, και που η αφοσίωσή της στην πρόοδό τους είχε γίνει σκοπός της ζωής της».

 

 

 

 

Στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια της Ηλιούπολης Καΐρου, τον αγιασμό ετέλεσε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος ο οποίος μετέφερε τις ευχές, την αγάπη και τις ευλογίες του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, τονίζοντας ότι η ελληνική εκπαίδευση δε διδάσκει μόνο γνώσεις αλλά και τις αξίες και τα ιδανικά, που οι Έλληνες έχουνε περισσά, όπως τόνισε, ευχόμενος σε διδασκόμενους και διδασκομένους, καλή, δημιουργική και εποικοδομητική χρονιά.

 

 

 

 

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρέσβης κ. Χάρης Μορίτσης ευχήθηκε «καλή χρονιά και καλή πρόοδο» σε όλους τους μαθητές.

 

 

 

 

Ενώ ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος μετέφερε τις ευχές του Έλληνα Πρέσβη στο Κάιρο κ. Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, κάνοντας λόγο για την απαρχή μίας νέας προσπάθειας για μία νέα και δημιουργική χρονιά, για νέους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των τέκνων της παροικίας.

 

 

 

 

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής ευχαρίστησε το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και την Συντονίστρια Εκπαίδευσης Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής κα Μαριέττα Κουμαριανού, που φροντίζει όλα τα χρόνια να καλύπτει τα εκπαιδευτικά κενά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και φέτος θα καλυφθούν πολύ σύντομα όλες οι ελλείψεις, για τα σχολεία αυτά, που αποτελούν «το φυτώριο της Ελλάδας και της Κύπρου στην Αίγυπτο».

 

 

 

 

Χαιρετισμούς απηύθυνε ο εκ μέρους της Αχιλλοπουλείου ο Δ/ντής κ. Τάσος Αναστασίου και εκ μέρους της Αμπετείου ο Αναπληρωτής Δ/ντής κ. Χρήστος Παπαθανασίου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «κάθε νέα αρχή είναι μία νέα πρόκληση και μία νέα ευκαιρία για δημιουργία, όπου ο Σύλλογος Διδασκόντων, θα σταθούν βοηθοί και σύμβουλοι στο δύσκολο και συναρπαστικό ταξίδι των μαθητών για την κατάκτηση της γνώσης…»

 

 

 

 

 

ΤΟ «ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ,

ΜΕ 15% ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ

 

 

 

 

 

Παρουσία του Μητροπολίτου Άκκρας και Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας κ. Νάρκισσου, του εκπροσώπου του Γενικού Προξενείου κ. Αναστάσιου Παπαδόπουλου και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδου Κασιμάτη, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός των μαθημάτων και στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι.    

 

 

 

 

Μιλώντας προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων, ο Πρόεδρος κ. Κασιμάτης τόνισε ότι η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας θεωρεί τα ελληνικά σχολεία μας, ως «την καρδιά του Ελληνισμού» στην Αλεξάνδρεια, «και τον κύριο φορέα διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού σε όλους τους ανθρώπους, εκφράζοντας τη ρητή υπόσχεση ότι «τα σχολεία τα κρατάμε ελληνικά και προσπαθούμε να τα εκσυγχρονίσουμε, να τα βελτιώσουμε και να τα αναπτύξουμε».

 

 

 

 

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΕΚΑ τόνισε με ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι φέτος αυξήθηκε το μαθητικό δυναμικό στην Αλεξάνδρεια κατά 15%. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθούν και τα επίσημα εγκαίνια της νέας Βιβλιοθήκης της Κοινότητας, έργο για το οποίο ευχαρίστησε θερμά τον αρμόδιο και Οικονομικό Επόπτη της Κοινότητας κ. Πάρη Πεφάνη Μακρή.

 

 

 

 

Επίσης, ο κ. Κασιμάτης ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρέσβη κ. Διάμεση, τον Γενικό Πρόξενο κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη και την Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Κουμαριανού, για τη γενικότερη συμπαράστασή τους στο έργο των εκπαιδευτικών.

 

 

 

 

«Η Εφορεία Σχολείων και ολόκληρη η Κοινοτική Επιτροπή, προσέθεσε, βρίσκεται στο πλευρό των σχολείων και οποιουδήποτε θέλει να συμβάλλει στην προώθηση καλλιτεχνικών, πνευματικών, αθλητικών και κάθε είδους εκδηλώσεων στα σχολεία μας, ευχόμενος «καλή σχολική χρονιά, με πλούσιες δραστηριότητες για τη διατήρηση και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και του ελληνικού πνεύματος».    

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Hephaestus Radio


Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Νοεμβρίου 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads
Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης