Το στερνό «αντίο» έδωσε σήμερα ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός, στον Ακρίτα του Αμπουκίρ, τον ευγενή ευπατρίδη, τον Περικλή Τσαπάρη


Μία λέξη άκουγες μόνον στους ύστατους χαιρετισμούς προς τον Περικλή Τσαπάρη, στο τελευταίο του ταξίδι, το σαββατιάτικο μεσημέρι της 7ης Φεβρουαρίου, στο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ή στο Ελληνικό Νεκροταφείο της Αλεξάνδρειας:

 

 «Σε ευχαριστούμε».

 

Λόγος καρδιάς από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β΄, που εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του ιδίου και των προκατόχων του Πατριαρχών αλλά και όλου του Παλαίφατου Πατριαρχείου προς τον Μεγάλο Άρχοντα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Λόγος μεγάλου σεβασμού, από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Χρήστο Καποδίστρια, που εστίασε στην εθνική προσφορά του μεγάλου Ηπειρώτη.

Λόγος αποχωρισμού προς τον δικό μας άνθρωπο, τον Ακρίτα, τον συμπάροικο, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννη Σιόκα.

«Ήσουν πάντοτε ωραίος ως Έλληνας», είπε σε μία στιγμή ο κ. Σιόκας, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης, με την σύζυγο του αξέχαστου Περικλή, την κα Βιβή Τσαπάρη να στέκεται συγκλονισμένη μπρος από το παγωμένο κορμί ενός ανθρώπου που έδινε ζωή στη ζωή της, αλλά λάμπρυνε και την ελληνική κοινωνία του Αμπουκίρ και της Αλεξάνδρειας εδώ και πάνω από μισό αιώνα.

 

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, που ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος στάθηκε, με τη συγκίνηση να ρέει μέσα από τα μάτια της καρδιάς του και να ευχαριστεί τον μεγάλο Αιγυπτιώτη, που μέσα του ήξερε να στηρίζει μόνον την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, αποφασίζοντας να ψάλλει έτσι αυθόρμητα, με όλους μαζί, στο ελληνικό νεκροταφείο της Αλεξάνδρειας τον εθνικό μας ύμνο.

 

«Σε γνωρίζω από την κόψη…»

 

Ήταν η στιγμή που όλοι λυγίσανε… Η στιγμή του αποχωρισμού ενός μεγάλου πατριώτη, ενός γνήσιου ευπατρίδη, ενός γενναίου Ακρίτα… Η στιγμή που συνειδητοποιούμε πλέον ότι δεν θα μπορέσουμε να ακούσουμε και πάλι τη χαρακτηριστική βροντερή φωνή του Ηπειρώτη, που ζούσε την Ελλάδα στη ζωή του αλλά και στην μικρή του «Ακρόπολη», το εστιατόριο «Ζεφύριον» του Αμπουκίρ, που έχασε για πάντα τη μεγάλη του λάμψη…

 

Και τότε ήταν που όλοι σταθήκανε προσοχή μπρος από τον «γιατρό» μας, που δεν έπαυε ποτέ να φροντίζει για όλους, με την αβραμιαία του φιλοξενία, την λατρεία του για την πατρίδα του, την αγάπη του για την παροικία.

 

Παρούσα στις τελευταίες του στιγμές όλη σχεδόν η παροικία στην νεκρώσιμη ακολουθία που πραγματοποίησε στον Καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συμπαραστατούμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας και Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ και τον Επίσκοπο Ναυκράτιδος κ. Μελέτιο . Εκτός από όσους προαναφέραμε, μεταξύ άλλων ήταν ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΑ κ. Νικόλας Κόπελος, η Γενική Γραμματέας της ΕΚΑ κα Άρτεμις Γεροντάκη, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας κ. Βύρων Βαφειάδης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, οι Κοινοτικοί Επίτροποι, Νικόλας Κατσιμπρής, Πάρις Μακρής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» κα Λιλίκα Θλιβίτου, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας κα Αλίκη Αντωνίου και άλλοι πολλοί, επίσημοι και ανεπίσημοι.

 

Τον Όλοι τους στάθηκαν και συλλυπήθηκαν θερμά την σύζυγο του αξέχαστου Αιγυπτιώτη, την Βιβή Τσαπάρη, που τόν αποχαιρέτησε για πάντα, πετώντας του λίγα λευκά λουλούδια, όσο λευκή και καθάρια ήταν η ψυχή του.

 

Ο Πατριάρχης μάλιστα, που είχε επισκεφθεί πριν από μία εβδομάδα μόλις και είχε συναντήσει για τελευταία φορά τον αξέχαστο «γιατρό», τής ζήτησε να συνεχίσει το έργο του, διατηρώντας αυτόν τον φάρο του Ελληνισμού στο Αμπουκίρ της Αλεξάνδρειας, ωσάν να είναι παρών ο αείμνηστος Περικλής Τσαπάρης.

 

«Η Πατρίδα σε ευχαριστεί και σε ευγνωμονεί», κατέληξε στο λόγο του ο Γενικός Πρόξενος κ. Χρήστος Καποδίστριας.

 

Ενώ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Σιόκας τον αποχαιρέτησε λέγοντάς του: «Καλό Ταξίδι αγαπημένε μας «γιατρέ». Καλό παράδεισο Πατριώτη»…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tsaparis kideia 22

 

 

 

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ, ΓΙΑΤΡΕ

ΑΞΕΧΑΣΤΕ ΑΚΡΙΤΑ ΤΟΥ ΑΜΠΟΥΚΙΡ

ΠΕΡΙΚΛΗ ΤΣΑΠΑΡΗ

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Αιγύπτου που σε σκεπάζει

 

 

 

 

tsaparis 04

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Απριλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης