Το τελευταίο «αντίο» στην Ελεονώρα Καβαλή, μητέρα του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστου Καβαλή (ΒΙΝΤΕΟ)


 

 

 

 

Την πιο παγερή ημέρα του χρόνου, στις 8 Ιανουαρίου του 2017, έμελλε στο ελληνικό κομμάτι του Καΐρου να αποχαιρετήσει ένα από τα αγαπητά του πρόσωπα: την αξέχαστη Ελεονώρα Καβαλή, το γένος Αρχοντάκη, που έφερε στον κόσμο ένα από τα λαμπρότερα στελέχη του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, τον επί 16 ολόκληρα χρόνια Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή.

 

 

 

Παγωμένη η ατμόσφαιρα, μέσα και έξω από την εκκλησία, μέσα και έξω από τις καρδιές μας από το «ύστατο χαίρε», από το τελευταίο «αντίο»…

 

 

 

Διότι, όσο και αν ήταν πλήρης ημερών η αξιαγάπητη κα Ελεονώρα (καθώς ο Θεός την αξίωσε να φτάσει τα 95 χρόνια), κανείς δε μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του για την απώλειά της, στην κηδεία που τελέστηκε στον Κοινοτικό Ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου, σε μία νεκρώσιμη ακολουθία που ετέλεσαν τρεις Επίσκοποι, ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Μητροπολίτης Πηλουσίου και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου κ. Νήφωνας και ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος, παρουσία βέβαια και του ιερού κλήρου.

 

 

 

 

ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

 

 

 

 

Μάλιστα, ο Πατριαρχικός Επίτροπος, μεταφέροντας τα θερμά συλλυπητήρια του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄, προτίμησε να μιλήσει με τα μάτια της κρητικής ψυχής του, για την επίσης καταγόμενη από την Κρήτη αξέχαστη Ελεονώρα, που μάς κοιτάει πλέον από ψηλά: «Εμείς, στην Κρήτη, λέμε ότι ο καθένας που έρχεται στη γη, έχει ένα χρέος», είπε ο κ. Θεόδωρος. «Και το χρέος αυτό το εξετέλεσε πλήρως η αείμνηστη Ελεονώρα, καθώς ήταν εκείνη που έφερε στη ζωή τον άξιο Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, το γιο της Χρήστο Καβαλή», προσέθεσε.

 

 

 

 

ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΠΟΥ ΠΗΡΕ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΒΑΛΗΣ

ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ

 

 

 

 

Αλλά, και ο Χρήστος Καβαλής, δίπλα στη σύζυγό του Ελένη Καβαλή και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο, μόλις που κατάφερνε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, αποχαιρετώντας τη μονάκριβη μητέρα του, ευχαριστώντας την για ό,τι τού προσέφερε, για ό,τι τού δίδαξε και ευχήθηκε σε όλους να έχουν τα ίδια γεράματα και να φτάσουν τα χρόνια της, που ήταν ωραία μέχρι το τέλος, άσχετα αν μάς προειδοποίησε τον τελευταίο μήνα ότι θα «φύγει»…». Και κατέληξε: «Μού έμαθε δύο πράγματα: να είμαι συνεπής και να δοξάζω τον Θεό για ό,τι μού προσφέρει», είπε ο κ. Καβαλής, μην καταφέρνοντας να συγκρατήσει τα δάκρυα της ψυχής του, ευχαριστώντας όλους, από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας που απέστειλε τις ευχές του, μέχρι όλους όσοι στην εκκλησία συμπαραστάθηκαν στο βαρύ του πένθος. 

 

 

 

 

ΠΑΝΔΗΜΗ

Η ΝΕΚΡΩΣΙΜΗ

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ

 

 

 

 

Την ίδια στιγμή, η τεράστια ελληνική εκκλησία ήταν ασφυκτικά γεμάτη, από τον κόσμο που παρακολουθούσε βουβός τα λόγια της νεκρώσιμης ακολουθίας, με το «Δεύτε τελευταίον ασπασμόν…», να οδηγεί τα βήματα όλων να πάρουν για τελευταία φορά την ευχή της αξέχαστης Αιγυπτιώτισσας και να συλλυπηθούν τους οικείους της οικογένειας, λίγο πριν οδηγηθεί στο Νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου, με τους Έλληνες Προσκόπους Καΐρου να κτυπούν πένθιμα τα τύμπανα, στο τελευταίο ταξίδι της αξέχαστης Ελεονώρας Καβαλή. Μίας Αιγυπτιώτισσας, που τίμησε τον Ελληνισμό του Καΐρου, γιατί κατάφερε πολλά ολομόναχη, καθώς ο Θεός τής είχε πάρει από κοντά της πολλά χρόνια πριν τον λατρευτό σύζυγό της, που τώρα πάει εκείνη να συναντήσει…

 

 

 

 

ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ

ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΙΚΙΑ

 

 

 

 

Αμέτρητοι και όσοι ήρθαν να συμπαρασταθούν στο πένθος της οικογένειας, δεκάδες τα στεφάνια, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από όλες τις διπλωματικές αρχές, μεταξύ αυτών, ο Κύπριος Πρέσβης κ. Χάρης Μορίτσης, ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη, ο Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας κ.Αθανάσιος Μακρανδρέου και άλλοι.

 

 

 

 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ

 

 

 

 

Ήδη μάλιστα, λίγο μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία, ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, που στην εξόδιο ακολουθία εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος του ΣΑΕ κ. Νικόλας Βαδής, έστειλε και το πρώτο συλλυπητήριο ψήφισμα από την Αθήνα. Ψηφίσματα και συλλυπητήρια τηλεγραφήματα ήδη καταφθάνουν από πολλούς φορείς.

 

 

 

Φυσικά, στο πλευρό του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου βρέθηκε όλη η Διαχειριστική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, πολλοί υπάλληλοι, επίσης ακόμη περισσότεροι πάροικοι, αλλά και πάρα πολλοί Αιγύπτιοι από τον εργασιακό χώρο του κ. Χρήστου Καβαλή που έτυχε πολλοί από αυτούς να γνωρίσουν την αξιαγάπητη μητέρα του.

 

 

 

 

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ…

 

 

 

 

Μία μητέρα, που μάς εγκατέλειψε σίγουρα ευτυχισμένη, αν κρίνουμε – όσοι είχαμε τη χαρά και την τιμή να την γνωρίσουμε – το τί φροντίδα είχε από τον μοναχογιό της Χρήστο Καβαλή. Σπάνια υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που φροντίζουν τόσο πολύ τη μητέρα τους, όσο έκανε ο Χρήστος Καβαλής, ανταποδίδοντας και εκείνος τη μεγάλη αγάπη που εκείνη, η Ελεονώρα Καβαλή, τού προσέφερε, και τού αφήνει σήμερα ως πολύτιμο φυλακτό, το όνομά της, την αρχοντιά της, την αγάπη της για τον κόσμο, την αυτοθυσία της για να δώσει στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, τον πιο άξιο διάδοχό της, τον αγαπητό της υιό Χρήστο Καβαλή… Το χρέος της, το επιτέλεσε πλήρως η Ελεονώρα Καβαλή – Αρχοντάκη…

 

 

 

 

Ακολουθεί ένα βίντεο – αφιέρωμα στην μεγάλη Κυρία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, Ελεονώρα Καβαλή – Αρχοντάκη:

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Ας είναι αιωνία η μνήμη της και ελαφρύ το χώμα που θα τήν σκεπάζει…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Νοεμβρίου 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης