Το βραβείο Europa Nostra για το έτος 2018 πήρε η Ι. Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, για την αναστήλωση των ψηφιδωτών της


 

 

 

 

Η συντήρηση ψηφιδωτών στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά, η αναστήλωση και συντήρηση του βυζαντινού ναού Αγίας Κυριακής στη Νάξο και η αποκατάσταση κτιρίου του Ζωγράφειου παρθεναγωγείου στην Πόλη, είναι τα τρία μνημεία που σχετίζονται με την Ελλάδα και παίρνουν βραβεία από την Europa Nostra για το έτος 2018.

 

 

 

Είκοσι εννέα έργα συνολικά, από 17 χώρες παίρνουν τα Ευρωπαϊκά Βραβεία για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2018 / Europa Nostra, που αποτελoύν την ύψιστη τιμή σε αυτό το πεδίο δράσης. Οι νικητές βραβεύονται για τα εντυπωσιακά επιτεύγματά τους στο χώρο της αποκατάστασης, της έρευνας, της αφοσιωμένης υπηρεσίας, της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης.

 

 

 

Η τελετή απονομής θα γίνει στις 22 Ιουνίου στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της πρώτης Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Συνάντησης Κορυφής. Οικοδεσπότες θα είναι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Tibor Navracsics και ο Μαέστρος Plácido Domingo.

 

 

 

Η Ελληνική Ορθόδοξη Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά διατηρεί μία από τις πλουσιότερες συλλογές εικόνων, χειρογράφων και ιστορικών εγγράφων στον κόσμο.  Η Μονή στη σημερινή της μορφή ανεγέρθηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό και ολοκληρώθηκε πριν από το 565 μ.Χ. Διατηρεί τα περισσότερα από τα στοιχεία διακόσμησης που είχε τον 6ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένου του αψιδωτού μωσαϊκού της Μεταμορφώσεως, αριστουργήματος της Ανατολικής χριστιανικής τέχνης. Σε ολόκληρο τον κόσμο της Ορθοδοξίας είχαν γίνει τότε τεράστιες καταστροφές, λόγω της εικονομαχίας.

 

 

 

Το 1995 η Μονή υπέστη σοβαρές ζημιές από σεισμό. Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Getty, χρηματοδοτήσεις δικές του όπως και του Εμίρη του Κατάρ, τον Σεΐχ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι. Καλύφθηκαν τα χρήματα. Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα από τον σεισμό και συντηρήθηκαν τα πολύτιμα ψηφιδωτά.

 

 

 

Η κριτική επιτροπή επιδοκίμασε ιδιαίτερα την «ευρωπαϊκή συνεργασία μεταξύ των Ιταλών εμπειρογνωμόνων και της Ελληνικής Ορθόδοξης Μονής που διεξήχθη σε στενή συνεννόηση με τις αιγυπτιακές αρχές και οδήγησε σε εργασίες διατήρησης υψηλής ποιότητας σε ένα στοιχείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπως είναι η Αγία Αικατερίνη στο Σινά. Η τεκμηρίωση και η ποιότητα της εργασίας είναι εξαιρετικές «.

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης