Τί ζήτησε η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη, παρόντος και του ΥΕΘΑ κ. Π. Καμμένου


 

 

 

 

 

 

 

Υπόμνημα με πέντε βασικά σημεία παρέδωσαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας στον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, ο οποίος επισκέφθηκε το χώρο του Ελληνικού Τετραγώνου – του γνωστού ως «Σάτμπι» – στην αιγυπτιακή παραθαλάσσια μεγαλούπολη, ως τελευταίο σταθμό στη διήμερη επίσκεψή του στον Ελληνισμό της Χώρα του Νείλου.

 

 

 

 

Η συγκυρία της επίσκεψης και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην Αίγυπτο, που βρέθηκε στην Αίγυπτο για διμερείς επαφές των Υπουργείων των δύο χωρών, είχε σαν αποτέλεσμα να επισκεφθεί και εκείνος από κοινού με τον κ. Αμανατίδη τον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας.

 

 

 

 

Τούς υποδέχτηκαν ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Νίκος Κόπελος και όλη η Κοινοτική Επιτροπή, απουσιάζοντος του Προέδρου κ. Ιωάννη Παπαδόπουλου στο εξωτερικό.

 

 

 

 

Στο μεγάλο χώρο των συνεδριάσεων στο ιστορικό κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας και υπό το βλέμμα όλων των αείμνηστων Προέδρων της Κοινότητας και όσων μεγάλων Ευεργετών βοήθησαν στη διατήρηση κάθε τί του ελληνικού στην περιοχή αυτή της Αιγύπτου, με ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας να έχει καταγραφεί ανά τους αιώνες στην περιοχή, οι εκπρόσωποι της Κοινότητας αναφέρθηκαν στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 

 

 

 

Στο υπόμνημα που παρέδωσαν στον Υφυπουργό κ. Αμανατίδη, ζήτησαν πιο ευμενή μεταχείριση της φορολόγησης των συντάξεων των Αποδήμων που ζουν στην Αίγυπτο, έθεσαν επί τάπητος το θέμα που αφορά τη διαφορά συναλλάγματος που από την Αίγυπτο μπορούν να μεταφέρουν στην Ελλάδα (8.000 ευρώ επιτρέπεται στην Αίγυπτο, 10.000 ευρώ στην Ελλάδα), ζήτησαν τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης έτσι ώστε η Αίγυπτος να δρομολογήσει περισσότερες υπηκοότητες για τους Έλληνες που ζουν στην Αίγυπτο, ζήτησαν την απαλλαγή της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας όσων υπάγονται στην Εφορία κατοίκων Εξωτερικού και τέλος έθεσαν επί τάπητος το θέμα της ανάγκης εφαρμογής της επιστολικής ψήφου για τους Αποδήμους.

 

 

 

 

Το υπόμνημα υπέγραψαν ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Νίκος Κόπελος και η Γ. Γραμματέας της ΕΚΑ κα Άρτεμις Γεροντάκη Ταμβάκη.

 

 

 

 

 

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΤΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ

ΤΗΣ Ε.Κ.Α.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ Ι. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ

 

 

 

 

 

 

                                                             Αλεξάνδρεια, 22 Σεπτεμβρίου 2016

 

 

ΠΡΟΣ: τον Υφυπουργό Εξωτερικών

της Ελλάδος,

κ. Ιωάννη Αμανατίδη

 

 

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

 

 

 

Αρχικά θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την βαθιά εκτίμηση στο πρόσωπο σας, σύσσωμης της Ελληνικής Ομογένειας της Αλεξάνδρειας και να σας καλωσορίσουμε θερμά στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας. Βρισκόμενοι εντός του «Ελληνικού Τετραγώνου», σημείου με βαθειά ιστορική σημασία για τον Αλεξανδρινό Ελληνισμό, αλλά και τόπο όπου, κυρίως, δραστηριοποιείται και αναπτύσσεται η νεολαία της Παροικίας μας θα επιθυμούσαμε να σας παραθέσουμε ορισμένα θέματα, που απασχολούν τόσο τον Αλεξανδρινό, όσο, πιστεύουμε, όλο τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό της Νειλοχώρας.

 

 

 

Α) Φορολόγηση Συντάξεων Αποδήμων Αιγύπτου:

 

 

 

Ένα από τα σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία 4 χρόνια είναι η υψηλή φορολογία που καλούνται να καταβάλλουν οι συνταξιούχοι. Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013) οι συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν φόρο που αντιστοιχεί στο 22% του εισοδήματος τους (που δεν είναι άλλο πέραν της συντάξεως του Ι.Κ.Α.). Οι συντάξεις που λαμβάνουν δεν υπερβαίνουν τα 400 ευρώ, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το κόστος ζωής στην Αίγυπτο έχει αυξηθεί κατακόρυφα, απέχοντας ελάχιστα από τα δεδομένα της Ελλάδας.

 

 

Παράλληλα έχουν να αντιμετωπίσουν και το γεγονός της μη επιστροφής φόρου, εφόσον δεν γίνονται δεκτές οι αποδείξεις δαπανών, δεδομένου ότι είναι κάτοικοι εξωτερικού και υποβάλλουν δήλωση στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού.

 

 

Επίσης τονίζουμε ότι στην Αίγυπτο Α.Φ.Μ. διαθέτουν μόνο νομικά πρόσωπα (π.χ. επιχειρήσεις, τράπεζες κ.λ.π.) και ελεύθεροι επαγγελματίες. Σε αντίθεση με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, οι συνταξιούχοι, υπάλληλοι κ.α. στην Αίγυπτο δεν δικαιούνται να έχουν Α.Φ.Μ. συνεπώς δεν υπάρχει και αρμόδια αιγυπτιακή αρχή για να εκδώσει πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας που υποχρεούνται να προσκομίσουν οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού.  

 

 

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω προστίθενται και η αργοπορία καταβολής των συντάξεων, αλλά και η επιβολή του 4% για την κάλυψη εξόδων ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης την οποία στερούνται οι ασφαλισμένοι καθώς διαβιούν στο εξωτερικό, όπως ορίζεται από τον Ν.2079/1992.

 

 

 

Βάσει των παραπάνω, θα σας παρακαλούσαμε να δείτε με θέρμη το θέμα της φορολογίας των συντάξεων και των πιστοποιητικών που απαιτούνται και να αναλάβετε πρωτοβουλία προκειμένου να δοθεί λύση σε αυτό το χρονίζων, πλέον, πρόβλημα για τους Απόδημους της Αιγύπτου.

 

 

 

Β) Όριο συναλλάγματος κατά την είσοδο στην Ελλάδα:

 

 

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, και λόγω της δύσκολης συναλλαγματικής κατάστασης που επικρατεί στην Αίγυπτο, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το ποσό συναλλάγματος που μπορούμε να μεταφέρουμε από την Αίγυπτο και του ποσού με το οποίο μπορούμε να εισέλθουμε στην Ελλάδα. Το ποσό αυτό για την Αίγυπτο είναι 8.000 Ευρώ, ενώ το ποσό που μπορεί να δηλωθεί κατά την είσοδο στην Ελλάδα είναι 10.000 Ευρώ. Η διαφορά αυτή καθίσταται αρκετά προβληματική, κυρίως για επιχειρηματίες που επιθυμούν να μεταφέρουν ποσά καταθέσεων στην Ελλάδα. Πιστεούμε λοιπόν ότι η κατάργηση του ορίου αυτού θα βοηθούσε τους Έλληνες της Αιγύπτου, αλλά θα ωφελούσε και το Ελληνικό κράτος.

 

 

 

Γ) Αιγυπτιακή υπηκοότητα:

 

 

 

Επιπλέον, όπως ίσως γνωρίζετε, αυτή την στιγμή υπάρχουν Έλληνες στην Αίγυπτο που επενδύουν με τις επιχειρήσεις τους και φιλοδοξούν να παραμείνουν εδώ, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το ελληνικό στοιχείο. Ταυτόχρονα όμως, η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα φειδωλή στην χορήγηση της Αιγυπτιακής Υπηκοότητας τόσο στους Έλληνες επιχειρηματίες, όσο και σε αρκετούς Αιγυπτιώτες, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν καταφέρει να λάβουν την Αιγυπτιακή Υπηκοότητα, με αποτέλεσμα πολλοί να συναντούν μεγάλες δυσκολίες κατά την διάρκεια της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας ή και να αποθαρρύνονται εξ αρχής να κάνουν το άνοιγμα προς την αιγυπτιακή αγορά. Από την πλευρά μας, επιδιώκουμε πάντοτε την ενίσχυση των Ελλήνων που ήδη βρίσκονται στην Αίγυπτο αλλά και την δημιουργία πρόσφορου εδάφους για όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν. Έτσι λοιπόν θα χρειαζόμασταν την αρωγή σας ώστε να εξασφαλίσουμε πιο απλές και άμεσες διαδικασίες για την χορήγηση της Αιγυπτιακής Υπηκοότητας στους Έλληνες.

 

 

 

Δ) Φορολόγηση κατοίκων εξωτερικού:

 

 

 

Ένα ακόμα ζήτημα που μας απασχολεί είναι η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας όσων υπάγονται στην Εφορία κατοίκων Εξωτερικού. Η μεταχείριση από το Κράτος της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας των Απόδημων Ελλήνων αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο θέμα, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν βασικό συνδετικό κρίκο των αποδήμων με την Ελλάδα. Συνεπώς αποτελεί κυριολεκτικά εθνικό θέμα να διευκολύνεται η απόκτηση ή διατήρηση ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας από τους Απόδημους Ελληνες της διασποράς, οι οποίοι υπήρξαν πολύτιμοι αιμοδότες σε συνάλλαγμα, της χώρας μας κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Θα σας παρακαλούσαμε επομένως να εισηγηθείτε την απαλλαγή μας από τον εν λόγω φόρο και να μας διευκολύνετε να διατηρήσουμε τους δεσμούς μας με την Πατρίδα.

 

 

 

Ε) Επιστολική Ψήφος Αποδήμων:

 

 

 

Τέλος, ένα ζήτημα που μας απασχολεί, όχι μόνο ως Αιγυπτιώτες, αλλά και ως Απόδημους είναι η ψήφος των Αποδήμων. Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι αναμφισβήτητα, αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, το οποίο πάντοτε διακρινόταν και εξακολουθεί να διακρίνεται από σταθερή διαχρονική προσφορά προς την πατρίδα και πρεσβεύοντας τη χώρα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ώς Έλληνες πολίτες που ζούμε στο εξωτερικό, επιθυμούμε το δικαίωμα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές της χώρας μας. Αποτελεί πεποίθηση μας ότι είναι εθνική υποχρέωση να ρυθμιστούν τα ζητήματα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, κατά τις βουλευτικές εκλογές, αλλά και τις ευρωεκλογές για τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό και ταυτόχρονα να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος των αποδήμων.

 

 

Πολλοί από τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό, είτε ιστορικά, είτε ως νέοι μετανάστες λόγω της ανεργίας στην Ελλάδα θα ήθελαν να έχουν λόγο σε όσα συμβαίνουν στην Πατρίδα τους, και να διαμορφώσουν το δικό τους μέλλον αλλά και ένα καλύτερο για τα παιδιά τους.

 

 

Είμαστε σίγουροι ότι θα συμβάλετε με κάθε τρόπο στην προώθηση των θεμάτων, ενώ παραμένουμε στην διάθεσή σας για οιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.

 

 

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

 Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                                                                                                                κ.α.α.

  ΑΡΤΕΜΙΣ ΓΕΡΟΝΤΑΚΗ                                        ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΠΕΛΟΣ

0p0a0017

22

0p0a0038

Πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης