«»ΤΟ ΦΤΕΡΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ» ΣΤΗΝ ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΚΑΪΡΟΥ
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΪΡΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ CD ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
Όταν εκδόθηκε το βιβλίο-cd “Το φτερό του Δράκου” , τον Δεκέμβριο του 2010, με 13 μουσικά παραμύθια σε στίχους του γράφοντος, Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου και μουσική Δημήτρη Μαρκατόπουλου, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου ήταν από τους πρώτους που υποστήριξε την έκδοση, αγοράζοντας σε τιμή χονδρικής 100 αντίτυπα τα οποία τα διέθεσε δωρεάν στα παιδιά της Αχιλλοπουλείου Σχολής και του Γυμνασίου της Αμπετείου. Παρ’ όλα αυτά, για λόγους που δεν είναι του παρόντος, το βιβλίο δεν παρουσιάστηκε ποτέ στα σχολεία της Αιγύπτου αν και είχε μεγάλη επιτυχία με απανωτές εκδόσεις.
Φέτος, με αφορμή την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου, ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου, κ. Βασίλης Λάγιος με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων,προσκάλεσε τον γράφοντα, για να παρουσιασει το βιβλίο στα παιδιά του Σχολείου. Ετσι, γιορτάζοντας τα 15 χρόνια κυκλοφορίας του, “Το φτερό του Δράκου” ,έφτασε στο θεατράκι της Αχιλλοπουλείου Σχολής μαζί με το στιχουργό του.
Στα χρόνια που μεσολάβησαν , το βιβλίο cd που θεωρείται ήδη απο τα κλασικά του είδους του, έχει εξαντλήσει τις έξι εκδόσεις του από τις Εκδόσεις Μικρή Άρκτος, ανέβηκε στις θεατρικές σκηνές πολλές φορές, άλλοτε ως μαύρο θέατρο από την ομάδα Πούπουλο, άλλοτε ως μουσικοθεατρική παράσταση στον ΙΑΝΟ, με τον Γιώργη Χριστοδούλου και την Πολυξένη Καράκογλου, άλλοτε στις παραστάσεις του Κ.Θ.Β.Ε , της χορωδίας Rosarte, των συναυλιών του Μ. Φραγκούλη και του Γ. Χριστοδούλου, των θερινών προγραμμάτων της Ζωσιμαίας σχολής, σε κατασκηνώσεις, στο καρναβάλι της Σύρου και σε γιορτές πλήθους σχολείων και ωδείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό , που μπορείτε να τις βρείτε στο youtube.
Ενα τραγούδι του, “Ο μάγειρας”, με την ερμηνεία των Μάριου Φραγκούλη-Ηλία Μαμαλάκη, με σχεδόν επτά εκατομμύρια προβολές στο youtube ( https://www.youtube.com/watch?v=HcEOyDnUNWk )έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο Μουσικής της Γ” Δημοτικού του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου και στη μέθοδο διδασκαλίας των Ελληνικών ως Ξένη Γλώσσα “Φύγαμε για Ελληνικά”, έχει παρουσιαστεί στην τηλεοπτική εκπομπή “μουσικό κουτί” με τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια του είδους του . Οι πρώτοι του ακροατές του βιβλίου cd είναι ήδη 22-27 ετών.
Μετά το θάνατο του συνθέτη Δημήτρη Μαρκατόπουλου, όλο το έργο παρουσιάστηκε σε μουσικοχορευτική παράσταση, απο το Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς και την Πρότυπη Σχολή Χορού Κ.Ε.Δ.Κ.Α, στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Καλαμαριάς και σε Χριστουγεννιάτικη μουσική παράσταση του Ωδείου Θερμαϊκός, στο οποίο εργάζονταν ως καλλιτεχνικός διευθυντής, στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Επταλόφου.
Στη σημερινή συνάντηση με τους μαθητές της Αχιλλοπουλείου Σχολής, ο κ. Λάγιος παρουσίασε τον γράφοντα ο οποίος συζήτησε με τα παιδιά ,παρακολουθώντας διάφορα βίντεο της έκδοσης και απαντώντας στις απορίες των παιδιών ή δημιουργώντας τους νέες.
–Γιατί γράφεται το Χρίστος με γιώτα; απόρησε ένα από τα παιδιά για να συμφωνήσουν και τα υπόλοιπα στη συνέχεια. Παρά την μικρή τους ηλικία έδειξαν να τους πείθουν τα επιχειρήματα του Καβάφη σε ανάλογο άρθρο του.
–Ξέρετε ότι γράφει για σας μέσα το βιβλίο σε μια σελίδα του; ρωτήθηκαν στη συνέχεια αυτά για να κοιταχτούν μεταξύ τους με αμηχανία, πώς ειναι δυνατόν να γράφει κάτι για τους ίδιους το βιβλίο. Την απορία τους την έλυσε, το τραγούδι “Βάτραχος” με την τρυφερή ερμηνεία της Αιγυπτιώτισσας Άλκηστης Πρωτοψάλτη, που όπως αναγράφεται στην έκδοση, είναι αφιερωμένο “στα παιδιά των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας”.
https://www.youtube.com/watch?v=1pJ_wuR2IhY&list=PLWEj8HNMv3Ku1_4_WN0rzDoIQT8g5FkNQ&index=3
Το παιχνίδι των ερωταποκρίσεων συνεχίστηκε με παιχνιώδη διάθεση για μια ολόκληρη ώρα. Έδειξε να τους εντυπωσίασε η αληθινή ιστορία που κρύβεται πίσω απο το τραγούδι “Ο άγριος της Αβεϊρόν” με την ερμηνεία του Γιώργη Χριστοδούλου που είναι αφιερωμένο στα παιδιά με ειδικές ικανότητες.
Το ραντεβού ανανεώθηκε, με την υπόσχεση πως θα προσπαθήσει κάθε τάξη να γράψει ένα δικό της παραμύθι και να το εικονογραφήσει ώστε να παρουσιαστεί στο τέλος της χρονιάς και να βραβευθεί το νικητήριο παραμύθι , όπως πρότεινε ο αν. Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Κοκορέλης, ο οποίος παρακολούθησε την παρουσίαση μαζί με τις εκπαιδευτικούς Αθανασία Δημοπούλου, Λεμονιά Μπουλά, Δήμητρα Πετρίδου και την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, κ. Ράνια Μουσταφά Μόσχου
Τα 13 μουσικά παραμύθια ερμηνεύουν ο: Σόνια Θεοδωρίδου, Αφρόδίτη Μάνου, Κώστας Παρίσης, Γιώργος Περρής, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Μάριος Φραγκούλης, Γιώργης Χριστοδούλου ενω συμμετέχουν ο Ηλίας Μαμαλάκης, Θάλεια Τσεντόγλου και Γιάννης Χαρίσης.
Ολόκληρο το cd μπορείτε να το ακούσετε στην επίσημη σελίδα των Εκδόσεων Μικρή Άρκτος, στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLWEj8HNMv3Ku1_4_WN0rzDoIQT8g5FkNQ
Στις φωτογραφίες τα πρόσωπα των παιδιών, όπου απεικονίζονται, έχουν παραμορφωθεί ψηφιακά για την προστασία των προσωπικών δεδομένων τους.