ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μάκραμ, Κουΐκ και Φωτίου έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Πρόεδρο Λ. Ριζόπουλο και το ΔΣ των Αιγυπτιωτών Μελβούρνης

 

 

 

 

Τη θερμή φιλία και στενή τους συνεργασία διατράνωσαν για ακόμη μια φορά, στις 26 Μαρτίου, στο επιβλητικό κτίριο της Ένωσης  Ελλήνων Αιγύπτου και Μέσης Ανατολής (ΕΕΑΜΑ), στην Μελβούρνη, οι τρεις χώρες, Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος, που συμμετείχαν στην τρίτη φάση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στις Ρίζες».

 

 

Όπως αναμεταδίδουν οι συνάδελφοι Θέμης Καλός και Αργυρώ Βουρδούμπα, από το ελληνικό πρόγραμμα της ραδιοφωνίας «SBS» της Αυστραλίας, «σε μια βραδιά συγκινησιακά φορτισμένη και αφού είχε προηγηθεί το ίδιο πρωί συνέντευξη τύπου για τη λήξη του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ 3» στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Μελβούρνη, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, διπλωματικοί αντιπρόσωποι των τριών χωρών και παράγοντες από τις αντίστοιχες παροικίες παρακάθισαν σε δείπνο, στο οίκημα της ΕEΑΜΑ (Ένωσης Ελλήνων Αιγύπτου και Μέσης Ανατολής).

 

 

Το συγκεκριμένο κτίριο, αποτελεί συνδετικό κρίκο και για τις τρεις χώρες και έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες και τους Ελληνοκύπριους εξ Αιγύπτου, οι οποίοι ασχέτως των συνθηκών που έφυγαν από τη χώρα, έχουν ισχυρές αναμνήσεις και τρέφουν πολλή αγάπη, για την γενέτειρά τους Αίγυπτο.

 

 

Η εκδήλωση, αποτελούσε μέρος της παρουσίας στην Μελβούρνη των αξιωματούχων των τριών χωρών για τους αποδήμους τους, στο πλαίσιο του Προγράμματος, έτσι όπως αυτό προκύπτει από την τριμερή συνεργασία.

 

 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ, ο Προεδρικός Επίτροπος της Κύπρου για τους Κύπριους του εξωτερικού, Φώτης Φωτίου και η Υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου Ναμπίλα Μάκραμ, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους.

 

 

«Εξεπλάγην ευχάριστα όταν συνειδητοποίησα τον παλμό που έχει η Ελληνοαιγυπτιακή διασπορά στην Αυστραλία,» τόνισε η κ. Μάκραμ.

 

 

Ο κ. Κουίκ, που υποσχέθηκε να δώσει σύντομη ομιλία «για να ανταποκριθεί στη σημασία που έχει το επίθετό του», μίλησε για την προσωπική σχέση που τον συνδέει με την Αίγυπτο και υπογράμμισε ότι «όταν περπατά στο Κάιρο ή στην Αλεξάνδρεια, νιώθει πιο ασφαλής απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου».

 

 

Παρούσα στην εκδήλωση, ήταν και η ομοσπονδιακή βουλευτής της έδρας Calwell, Μαρία Βαμβακινού, η οποία επίσης κλήθηκε στο βήμα.

 

 

Η Ελληνοαυστραλή πολιτικός, μίλησε για τη δική της σχέση με την Ελληνοαιγυπτιακή διασπορά στην Αυστραλία, το ρόλο της ΕΕΑΜΑ και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Αυστραλία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αιγύπτου, θα συνειδητοποιήσει, τη σημασία που έχει η διατήρηση και η διδασκαλία ξένων γλωσσών, ώστε να δημιουργήσει μελλοντικούς πολίτες που μιλούν παραπάνω από μία γλώσσες».

 

 

Τις ομιλίες ακολούθησε ανταλλαγή δώρων μεταξύ των εκπροσώπων των τριών χωρών, βγήκε η παραδοσιακή ομαδική φωτογραφία, ενώ ευχαριστήριο λόγο προς όλους και εκ μέρους του Συμβουλίου της ΕΑΑΜΑ απηύθυνε ο Αλεξανδρινός στην κατάγωγή πρόεδρός της κ. Λουκάς Ριζόπουλος».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *