Στο Κάιρο, στις 2 Οκτωβρίου, τριμερής υπουργική συνάντηση Κουΐκ, Μάκραμ και Φωτίου, Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου για θέματα διασποράς
Στο Κάιρο, τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για θέματα Διασποράς.
Αυτή η τριμερής, αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξέλιξη η οποία οριστικοποιήθηκε σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Κύπριο ομόλογό μου κ. Φώτη Φωτίου και με την ομόλογό μου της Αιγύπτου κα Nabila Makram, η οποία μας προσκάλεσε τη Δευτέρα στο Κάιρο.
Ήταν μία σκέψη μου, μία πρωτοβουλία μου, που προήλθε μετά τις πολύ γόνιμες διμερής συνεργασίες που έχω μέχρι σήμερα με τους ομολόγους μου Κύπρου και Αιγύπτου. Και επειδή έβλεπα τις θετικές επιπτώσεις της τριμερούς με το Ισραήλ, σκέφθηκα ότι σ” αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη, θα ήταν επίσης θετική μία αντίστοιχη τριμερής με την Αίγυπτο, στο γενικότερο αλλά και στο ειδικότερο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουν σε όλα τα επίπεδα Αθήνα – Λευκωσία και Κάιρο. Το συζήτησα με τον Υπουργό μου κ.Νίκο Κοτζιά και εκείνος μου έδωσε με ιδιαίτερη προτροπή το πράσινο φώς», σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Τέρενς Κουίκ.
Αναλυτικότερα, ο κ. Κουίκ το πρωί της Δευτέρας στις 09.30, θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων της Κύπρου κ. Φώτη Φώτιου. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών με τον κ. Φώτη Φωτίου θα συζητήσουν την πρόοδο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και το πρόγραμμα της 1ης τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου με την Αρμενία, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία 19 – 20 Οκτωβρίου.
Μετά από αυτήν τη συνάντηση, ο Υφυπουργός κ. Τέρενς Κουίκ και ο Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου θα αναχωρήσουν μαζί για διήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο, μετά από πρόσκληση της Υπουργού Μετανάστευσης και Αποδήμων Αιγυπτίων κας Nabila Makram.
Η πρώτη Υπουργική συνάντηση των τριών χωρών για θέματα Διασποράς, θα έχει τον χαρακτήρα συνάντησης προετοιμασίας της τριμερούς, που θα πραγματοποιήσουν στα πλαίσια της συνάντησης Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, στις 21 Νοεμβρίου στη Λευκωσία.
Μετά την τριμερή, o κ. Υφυπουργός θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με την κα Μάκραμ για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.
Τέλος, ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Κουίκ και ο Επίτροπος κ. Φωτίου θα έχουν συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο, όπως επίσης και με τα Διοικητικά Συμβούλια των Κοινοτήτων του Ελληνισμού στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, με τη συμμετοχή και της Αιγύπτιας ομολόγου τους κα Μάκραμ.
Εν όψει της πρώτης τριμερούς συνάντησης, αλλά και των διμερών επαφών, και της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Τέρενς Κουΐκ παραχώρησε συνέντευξη στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας επίσης τα εξής:
ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ: Σημαντικά βήματα πραγματοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα προς την πλευρά της έναρξης τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για θέματα Διασποράς.
Ήταν μια σκέψη μου, μία πρωτοβουλία της Ελληνικής πλευράς, μετά από τις δύο τελευταίες επισκέψεις που πραγματοποίησα στην Αίγυπτο και της εξαιρετικής και γόνιμης συνεργασίας μου με την Υπουργό Μετανάστευσης και Αποδήμων Αιγυπτίων κας Nabila Makram. Όπως επίσης και της τελευταίας επίσκεψής μου στην Λευκωσία και της συνάντησής μου τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών κ Ιωάννη Κασουλίδη, με τους οποίους συζήτησα το θέμα της τριμερούς και φυςικά και με τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτη Φώτιου, ο οποίος ήταν ο πρώτος κοινωνός αυτής της σκέψης μου.
Οφείλω, εδώ, να υπογραμμίσω με ιδιαίτερη έμφαση την εξαιρετική συνεργασία που έχω με τον φίλο μου κ. Φωτίου, με τον οποίο – υπενθυμίζω – υπογράψαμε τον περασμένο Νοέμβριο το Μνημόνιο συνεργασίας των δύο χωρών για θέματα που αφορούν τους Απόδημους των Πατρίδων μας. Είναι άνθρωπος – κλειδί σε πολλές πτυχές των τριμερών συνεργασιών που έχουμε ξεκινήσει.
Υπενθυμίζω ότι οργανώσαμε και βάλαμε μπροστά σε ταχύτατους χρόνους την τριμερή με το Ισραήλ, συμφωνήσαμε την τριμερή με την Αρμενία και τώρα ήρθε η ώρα της τριμερούς συνεργασίας με την Αίγυπτο. Και έπονται κι άλλες.
ΑΠΕ – ΜΠΕ: Ποιο ήταν το κίνητρο της πρωτοβουλίας σας να προτείνετε στην Κυπριακή πλευρά αλλά και στην Αιγυπτιακή, την τριμερή των τριών χωρών για την Διασπορά;
ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ: Εξειδικεύοντας την απάντησή μου σε θέματα Διασποράς, πρέπει να υπογραμμίσω ότι η Αίγυπτος υπολογίζεται να έχει σε όλον τον κόσμο μία Ομογένεια η οποία αγγίζει τα 18 εκατομμύρια.
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής της Αιγυπτιακής Διασποράς είναι σημαντικότατες προσωπικότητες σε πολλούς τομείς, όπως είναι ο Ιατρικός, ο Πανεπιστημιακός, ο Επιχειρηματικός… Όπου και αν κοιτάξετε, για παράδειγμα, θα βρείτε υψηλού επιπέδου Αιγύπτιους γιατρούς, πρωτοπόρους στην επιστήμη τους, για να θυμίσω, απλά και μόνο, τον γνωστό μας καρδιοχειρουργό κ. Μαγκντί Γιακούμπ.
Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε πολλές λεπτομέρειες σε σχέση με τη χρησιμότητα αυτής της τριμερούς συνεργασίας των τριών Ομογενειακών Κοινοτήτων σε όλα τα μέρη του πλανήτη μας, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτή η συνεργασία θα αποτελέσει ένα χρήσιμο άξονα στη γενικότερη τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που βρίσκεται σε εξαιρετικό πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.
ΑΠΕ – ΜΠΕ: Η 1η τριμερής με την Αίγυπτο και την Κύπρο για θέματα Διασποράς, θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα της τριμερούς Συνάντησης Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου στην Λευκωσία, με τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, του Κύπριου Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι;
ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ: Αυτός ο σχεδιασμός αναφέρεται στο Κοινό Ανακοινωθέν των τριών Υπουργών Εξωτερικών, μετά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Νέα Υόρκη.
Χάρηκα ιδιαίτερα όταν ο Υπουργός κ. Νίκος Κοτζιάς με πήρε τηλέφωνο από την Νέα Υόρκη και μου το ανακοίνωσε. Το είχαμε συζητήσει και το είχε υποστηρίξει ένθερμα πριν φύγει για τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο κ. Κοτζιάς ενθαρρύνει κάθε πρωτοβουλία σύσφιξης των Ελληνο-Αιγυπτιακών σχέσεων. Σε αυτήν εντάσσει και τον τομέα της Διασποράς.
Άρα, το θεωρώ βέβαιο ότι η πρώτη επίσημη τριμερής για την τριεθνή Ομογενειακή συνεργασία, θα γίνει στα πλαίσια της τριμερούς Κορυφής της Λευκωσίας τον Νοέμβριο. Είναι κάτι που το θέλουν και οι τρεις χώρες.