Άνοιξε πλέον μία νέα σελίδα στη συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, με γνώμονα το περιβάλλον και την προστασία του


 

 

 

 

 

 

Τα θεμέλια μίας επίσημης τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου για τα θέματα περιβάλλοντος μπήκαν στο Κάιρο με την πρώτη συνάντηση των αρμοδίων Υπουργών των χωρών.

 

 

 

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Αιγύπτου Χάλιντ Φάχμι και ο Κύπριος Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης ένωσαν τα χέρια τους, κατά την κοινή τους συνάντηση στο «Σπίτι του Καΐρου», στο παλαιό Κάιρο, στις 29 Μαΐου, επισφραγίζοντας τη νέα σελίδα στη συνεργασία τους, που αποτελεί πλέον παράδειγμα προς μίμηση, ως μοντέλο περιφερειακής συνεργασίας για την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος σε όλον τον κόσμο.

 

 

 

 

Ήταν μία συνάντηση που προσέλκυσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον και του τοπικού τύπου με πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης να παρακολουθούν το γεγονός και να μεταδίδουν τις δηλώσεις των τριών Υπουργών, που δείχνουν με τον τρόπο αυτό την αποφασιστικότητά τους να παρέμβουν πλέον από κοινού για το περιβάλλον και το καλό των λαών των τριών χωρών.

 

 

 

 

Άλλωστε, όπως αναφέρθηκε, η σημαντική αυτή τριμερής Υπουργική συνάντηση έγινε σε συνέχεια των αποφάσεων των ηγετών των τριών χωρών, που βρέθηκαν στο Κάιρο στις 11 Οκτωβρίου 2016. Εκείνη την ημέρα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και ο Κύπριος Πρόεδρος αποφάσιζαν να ξεκινήσει αυτός ο κοινός αγώνας, του οποίου οι βάσεις τέθηκαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, και μάλιστα παρουσία και του Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση αλλά και του Κύπριου ομολόγου του κ. Χάρη Μορίτση.

 

 

 

 

Μιλώντας μάλιστα ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι με τη συνάντηση αυτή, «ξεκινάει με πολύ συγκεκριμένα βήματα η συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα του περιβάλλοντος, που δεν έχει απλά την αίσθηση της προστασίας και της ανταλλαγής της τεχνογνωσίας, αλλά και τη θαλάσσια περιοχή και τη θαλάσσια ρύπανση στην Ανατολική Μεσόγειο, την κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση απορριμμάτων».

 

 

 

 

Όπως τόνισε ο κ. Φάμελλος, «η Αίγυπτος έχει ήδη προσκαλέσει ήδη ελληνικές επιχειρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων, η Ελλάδα έχει πλέον νέα νομοθεσία και νέες πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση που μπορούμε να ανταλλάξουμε, στην Κύπρο θα ένα αντίστοιχο επιχειρηματικό φόρουμ στη Λευκωσία μετά από μία επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα, ενώ θα υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας θεμάτων βιοποικιλότητας και θα εγκατασταθούν παρατηρητήρια περιβαλλοντικής αλλαγής για το καλό των κοινωνιών», αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η κοινή αυτή προσπάθεια των τριών χωρών θα αναδείξει «τη Μεσόγειο σε πρότυπο περιβαλλοντικής συνεργασίας.»

 

 

 

 

Και ο Έλληνας Υπουργός κατέληξε ότι όλο το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και της συνεργασίας που θα αποφασιστεί τους επόμενους τρεις μήνες θα τεθεί υπόψη της προσεχούς τριμερούς Συνόδου Κορυφής των ηγετών των τριών χωρών που θα γίνει το φθινόπωρο στη Λευκωσία.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Σεπτεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης