ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Η αιγυπτιακή Βουλή προωθεί τροπολογία για κάλυψη κατά 25% των εδρών της από γυναίκες

 

 

 

 

Μία τροπολογία που αποτελεί σταθμό στην ιστορία του, προωθεί τις τελευταίες ημέρες το Κοινοβούλιο της Αιγύπτου, για την κάλυψη των εδρών του από γυναίκες σε ποσοστό 25%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό στη σύγχρονη ιστορία της Χώρας του Νείλου για τη συμμετοχή των γυναικών στην αιγυπτιακή εθνοσυνέλευση, μεγαλύτερο κατά πολύ και από το σημερινό που είναι ήδη το υψηλότερο μέχρι τώρα, με τις γυναίκες να κατέχουν το 15% των εδρών της σημερινής Αιγυπτιακής Βουλής.

 

 

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο αριθμός των συνολικών μελών του Κοινοβουλίου δεν θα πρέπει να είναι μικρότερος από 450.

 

 

Πάντως, από την ίδρυση του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, ο αριθμός των γυναικών βουλευτών δεν έχει φθάσει ποτέ σε τέτοιο ποσοστό.

 

 

Πρόκειται για μία από τις βασικές πολιτικές του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, που εφαρμόζεται και στην κυβέρνηση, καθώς οκτώ χαρτοφυλάκια κατέχουν γυναίκες, που χαρακτηρίζονται και ιδιαίτερα πετυχημένες.

 

 

Μεταξύ αυτών, η Υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ναμπίλα Μάκραμ, που είναι γνωστή και στην Κύπρο και την Ελλάδα, από τα προγράμματα «ΝΟΣΤΟΣ», και τις συναντήσεις της με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Τέρενς Κουΐκ και τον Επίτροπο Προεδρίας για τους αποδήμους Φώτη Φωτίου, η οποία δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αλ Σίσι θα τονίσει ακόμη περισσότερο την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της γυναίκας σε όλους τους τομείς, πλέον και στην Αφρική, με την ανάληψη της προεδρίας της Αφρικανικής Ένωσης από την Αίγυπτο. 

 

 

Να σημειωθεί ότι πρώτη φορά που παραχωρήθηκε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες στην Αίγυπτο ήταν το 1956. Ένα χρόνο μετά, η Ράιουα Ατέια και η Αμίνα Σούκρι έγιναν οι δύο πρώτες γυναίκες βουλευτές στην ιστορία της Αιγύπτου. Στη συνέχεια, η ποσόστωση των γυναικών αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των ετών για να φτάσει περίπου στο σημερινό 15% στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2015.

 

 

Επίσης, αξίζει να επισημάνουμε ότι το 1962, ο αείμνηστος Αιγύπτιος Πρόεδρος Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ διόρισε Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων την ακαδημαϊκό Χικμάτ Αμπού Ζάιντ, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα Υπουργός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

 

 

Του ίδιου Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης προεδρεύει και σήμερα γυναίκα, η Γάντα Ουάλι, η οποία διανύει την τρίτη θητεία της.

 

 

Τα άλλα υπουργικά χαρτοφυλάκια που κατέχουν σήμερα γυναίκες στην Αίγυπτο περιλαμβάνουν τα Υπουργεία Επενδύσεων, Περιβάλλοντος, Τουρισμού, Υγείας, Σχεδιασμού, Μετανάστευσης και Πολιτισμού.

 

 

Χαρακτηριστικό της προσφοράς της γυναίκας στην αιγυπτιακή κοινωνία, σύμφωνα με μία ακόμη γυναίκα Υπουργό, τη Χάλα Ζάιεντ, που είναι Υπουργός Υγείας από τον Ιούνιο του 2018, είναι ότι το 50% των εργαζομένων στην έδρα του Υπουργείου Υγείας αποτελείται από γυναίκες.

 

 

Τέλος, να σημειωθεί ότι όπως η ίδια η Υπουργός δήλωσε, το 35% των οικογενειών της Αιγύπτου συντηρούνται σήμερα από γυναίκες.

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *