Άρθρα

¨ΕΦΥΓΕ¨ ΚΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΓΗΣ

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Στις 9/10/2024 ¨έφυγε¨ ο γνωστός Αιγυπτιώτης Αλεξανδρινός Αβερωφίτης και καλός φίλος Βασίλης Βαγής.

Με καταγωγή από τη Λήμνο, γιος της Μαρίκας και του Παύλου Βαγή, είχε γεννηθεί στην Ιμπραημία της Αλεξάνδρειας στις 28/9/1940. Ο παππούς του είχε καφεκοπτείο στη Μανσούρα, ενώ ο πατέρας του ήταν μεταφραστής γαλλικών και αραβικών στα Μικτά Δικαστήρια, καθώς και λογιστής. Φοίτησε στην Αβερώφειο Σχολή, ενώ συμμετείχε σε αρκετές ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις μαζί με τους Ζώτο, Αθερινό, Κατακουζηνό και Κατέρη.

Το 1961 επαναπατρίστηκε απασχολούμενος σε διάφορες δουλειές και ξενοδοχεία, ενώ τελείωσε και τεχνική σχολή ηλεκτρονικών. Στη συνέχεια μετανάστευσε στη Γερμανία, έμαθε τη γλώσσα και εργάστηκε σε εργοστάσιο μεταλλουργίας με πρέσες. Κατόπιν, πήγε στο Ντόρμουντ και ως ραδιοτεχνίτης πλέον δούλεψε στο τμήμα επισκευών του εργοστασίου τηλεοράσεων Gretz. Μετά μεταφέρθηκε στη Φρανκφούρτη στο εργοστάσιο Car Dieswelgesellschuft και ύστερα με υποτροφία στο Αμβούργο στο Noddeutsche Rundfunk, όπου εργάστηκε σε όλα τα τμήματα ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Παράλληλα, απασχολήθηκε ως ηχολήπτης σε μεγάλες ορχήστρες όπως του James Last και ως floor manager κοντά σε καλλιτέχνες όπως η Μούσχουρη και η Λέανδρος.

Με γερμανικό πιστοποιητικό πως μπορεί να εργαστεί σε διευθυντικές θέσεις, επέστρεψε το 1967 στην Ελλάδα, κι αφού δούλεψε για λίγο στο ξενοδοχείο ¨Astor¨, προσλήφθηκε ως εκφωνητής ραδιοφώνου στην ΕΥΡ μένοντας για 32 χρόνια ως τη συνταξιοδότηση του.

Υπήρξε πρωτεργάτης της ίδρυσης του Συνδέσμου Αποφοίτων Αβερωφείου Γυμνασίου Αλεξανδρείας, με 35 ταξίδια στην Αίγυπτο και 2 συνέδρια στο ενεργητικό του, ενώ ήταν ο ιθύνων νους στην συγκέντρωση χρημάτων, κατασκευή και μεταφορά του Αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια, το οποίο και τοποθετήθηκε σε κεντρική πλατεία της πόλης κάνοντας υπερήφανους όλους τους Αιγυπτιώτες.

Καλό ταξίδι Βασίλη, κι εκεί που πας ρώτησε αν ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος…

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *