ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Εορτασμός της Εθνικής Επετείου  στην Ελληνική Κοινότητα West Rand Ν. Αφρικής

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2022 η εθνική επέτειος του ηρωικού ΟΧΙ   στην  ελληνική κοινότητα West Rand Ν. Αφρικής, 60 χιλιόμετρα από το Γιοχάνεσμπουργκ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας με  τον πανηγυρικό της ημέρας από τον Εξοχότατο Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νότιο Αφρική, τον κύριο Αντώνιο Μανδρίτη.

Στην ομιλία μου αναφέρθηκαν τα εξής: Έγινε αναφορά στο νόημα της ημέρας και την σημασία της επετείου  για τον ευρύτερο ελληνισμό αφού αποτέλεσε την πρώτη νίκη του συμμαχικού στρατοπέδου κατά των δυνάμεων του άξονα. Εξάρθηκε το πνεύμα που επικράτησε στο αλβανικό μέτωπο και στην συνέχεια κατά την περίοδο της αντίστασης. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την συμμετοχή των Κυπρίων που συνέδραμαν την πανεθνική προσπάθεια με παντοειδή βοήθεια τόσο σε έμψυχο υλικό όσο και με οικονομική βοήθεια. Ο Ύπατος Αρμοστής αναφέρθηκε στα διεθνή τεκταινόμενα προβαίνοντας σε παραλληλισμό των όσων λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία με την συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου, τονίζοντας την εντεινόμενη αρνητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Συνεχάρη την Ελληνική Κοινότητα του Κρούκερστοπ (της οποίας τα πλείστα μέλη είναι κυπριακής καταγωγής) για την διοργάνωση της όλης εκδήλωσης και τις συγκινητικές προσπάθειες που καταβάλλει για να διατηρηθούν τα νεότερα μέλη της κοντά στις εθνικές ρίζες και παραδόσεις. Κατέληξε πως η Κύπρος συνεχίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης λύσεως και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο το νησί, και πως στην προσπάθεια της αυτή έχει πολύτιμους αρωγούς και συμπαραστάτες την Ελλάδα και τον απανταχού της γης ελληνισμό.

 

 

Κατόπιν το λόγο πήρε ο Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ, Δρ Γεώργιος Βλάχος, ο οποίος, πέρα από την αναφορά του στα ιστορικά γεγονότα,  στάθηκε στα μηνύματα της Εθνικής Επετείου, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ας κρατήσουμε  ζωντανή τη μνήμη μας έτσι ώστε να  μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές την αγάπη για ελευθερία και ειρήνη, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η θυσία των υπερασπιστών της πατρίδας μας να αποτελέσει  για όλους μας  χρέος ενότητας και προσήλωσης στα ιδανικά της ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Θα πρέπει επομένως  να  ξεπεράσουμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι τις κάθε είδους δυσκολίες και τα προβλήματα, που δυστυχώς αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης μας και να  αγωνιστούμε με ισχυρή βούληση και με πείσμα για ένα καλύτερο μέλλον, για μια  κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης, ισότητας και αξιοκρατίας, όπου οι πολίτες θα νιώθουν περήφανοι γι’ αυτή».

 

 

 Η εκδήλωση συνεχίστηκε με απαγγελία ποιημάτων από τους μικρούς μαθητές του σχολείου και με ανάγνωση κειμένων στα ελληνικά και στα αγγλικά από τους μεγάλους μαθητές που αφορούσαν στο Χρονικό των γεγονότων και ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο από όλους τους παρευρισκόμενους. Κατόπιν, η ελληνική κοινότητα παρέθεσε γεύμα, γλυκίσματα και καφέ για όλους σε κοινοτική αίθουσα.

Δείτε ενδεικτικές στιγμές στο video:

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *