Τριμερής συνεργασία Κοινοβουλίων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου από το 2018, δήλωσε στο Κάιρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής (BINTEO)


 

 

 

 

Την ενίσχυση των σχέσεων των τριών χωρών, Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου, και μέσα από τα Κοινοβούλια των τριών κρατών, αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Κάιρο, όπου έφτασε σήμερα 27 Απριλίου, για να συμμετάσχει στην 5η Σύνοδο Προέδρων των Κοινοβουλίων – μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

 

 

 

Ο κ. Συλλούρης, που το μεσημέρι της 28ης Απριλίου έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τον Πρόεδρο του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, Δρα Ali Abdel Aal, τόνισε ότι θα ξεκινήσει μία διμερής συνεργασία μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, τόσο με την αυριανή μεταξύ τους συνάντηση όσο και με την αναμενόμενη επίσκεψη του Προέδρου της Αιγυπτιακής Βουλής στην Λευκωσία στις αρχές του φθινοπώρου και η συνεργασία αυτή θα διευρυνθεί με την τριμερή που θα πραγματοποιηθεί και με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Νίκο Βούτση, κατά τα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου στην Κύπρο.

 

 

 

«Βρισκόμενος στο Κάιρο, το πιο σημαντικό για μένα – πέρα από το συνέδριο για τα ευρωμεσογειακά – είναι η συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της Βουλής της Αιγύπτου, όπου θα διευθετήσουμε πρώτον τον Σεπτέμβριο μίαν επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, μία διμερή συνεργασία, και δεύτερον την τριμερή που έχει αποδεχτεί και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής κ. Νίκος Βούτσης, και η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου του 2018», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Συλλούρης.

 

 

 

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής μίλησε και για την ιδιαίτερη σημασία που έχουν αυτές οι συναντήσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων των τριών κρατών, επισημαίνοντας συγκεκριμένα:

 

 

 

«Αυτές οι συναντήσεις, σκοπό έχουν την περαιτέρω συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου αλλά και την τριμερή συνεργασία με την Ελλάδα, γιατί η περιοχή χρειάζεται τέτοιες συνεργασίες και τέτοιες συμμαχίες ώστε να ανταποκριθούν στους δύσκολους καιρούς που ζούμε σε αυτήν την περιοχή, αλλά και να αναπτύξουμε και τις πολλές προοπτικές που έχουνε οι τρεις χώρες».

 

 

 

Τέλος, σε σχετική ερώτηση για το «ποια θα είναι τα θετικά αποτελέσματα για τους Αιγυπτιώτες, από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Βουλής και με την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο Κοινοβουλίων», ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής επεσήμανε:

 

 

 

«…Είναι μία αναβάθμιση που εγώ επιμένω ότι πρέπει να είναι σε πολύ πρακτικό επίπεδο, για να φέρνει αποτελέσματα, θα έχει ως βάση, ως αιχμή του δόρατος, και αυτοί θα ωφεληθούν περισσότερο, οι Έλληνες – Κύπριοι και Ελλαδίτες – που έχουν σχέση και ρίζες (ΣΣ. από την Αίγυπτο) ή που είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν με τους Αιγυπτίους.»   

 

 

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι η ενίσχυση των σχέσεων των τριών κρατών και μέσα από τα Εθνικά τους Κοινοβούλια λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία ιδιαίτερα τώρα, λίγα 24ωρα πριν από την κοινή παρουσία των τριών Προέδρων των τριών χωρών, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, Προκόπη Παυλόπουλου και Νίκου Αναστασιάδη στην Αλεξάνδρεια, με αφορμή την έναρξη του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ», με την άφιξη 100 και πλέον Αιγυπτιωτών στη Χώρα του Νείλου για μία εβδομάδα, και το οποίο επισφραγίζει και σε παροικιακό επίπεδο την ενίσχυση των σχέσεων των τριών κρατών και λαών.

 

 

 

Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε ότι στο Κάιρο και με αφορμή την εν λόγω 5η Σύνοδο των Προέδρων των μεσογειακών Κοινοβουλίων, βρίσκεται επίσης αντιπροσωπεία της Κυπριακής Βουλής, αποτελούμενη από τους Βουλευτές Νίκο Τορναρίτη (επικεφαλής), Κώστα Κώστα και Γεώργιο Προκοπίου, οι οποίοι συμμετέχουν στις εργασίες της 14ης Συνόδου της Ολομέλειας της ίδιας Συνέλευσης, που διεξάγονται στις 28 και 29 Απριλίου.

 

 

 

Τόσο στη Σύνοδο των Προέδρων όσο και στη Σύνοδο της Ολομέλειας, θα συζητηθούν οι επιπτώσεις από την τρομοκρατία και τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων – μελών της Συνέλευσης, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος στην Ευρωμεσογειακή περιφέρεια.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Σεπτεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης