Ξανά μαζί οι μαθήτριες του ’61 του Αχιλλοπουλείου Παρθεναγωγείου, με πρωτοβουλία της Αικατερίνης Μπελεφάντη – Σοφιανού (ΦΩΤΟ)


 

 

 

 

Γράφει η Μαρία Αδαμαντίδου

 

 

 

 

 

Δεν ήταν η πρώτη φορά που μαζεύονταν οι απόφοιτοι του 1961 για να θυμηθούν τα μαθητικά τους χρόνια στο Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο. Είχαν γίνει και παλαιότερα  τέτοιες συγκεντρώσεις με πρωτοβουλία της Αικατερίνης Μπελεφάντη-Σοφιανού. Και δεν είναι συμπτωματικό, πρέπει να σημειώσουμε, το ότι η Αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας πρωτοστατούσε σε αυτές τις συναθροίσεις: η νοσταλγία για το σχολείο της, για το Κάιρο, για την Αίγυπτο είχε αρχίσει να μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο και οι δράσεις της για την επιστροφή στη γενέτειρα – μια επιστροφή με μακρόπνοο όραμα στήριξης της αιγυπτιώτικης παροικίας και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας– είχαν αρχίσει να πυκνώνουν. Φέτος όμως, με το καλαντάρι να μετρά 55 χρόνια από την αποφοίτησή της τάξης της, μιας Στ΄ Γυμνασίου με τριάντα γελαστά κορίτσια, ήταν μια επέτειος που άξιζε να τιμηθεί ιδιαίτερα.

 

 

 

 

 

 

 

Ετσι κι έγινε. Το μεσημέρι της Κυριακής 10 Απριλίου, η Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού υποδεχόταν στο κομψό σπίτι της, όσες συμμαθήτριες στάθηκε δυνατό να εντοπιστούν και να παρευρεθούν. Ήταν οι Μαίρη Ευσταθοπούλου, Εύη Κλάρα (νυν Βλαζάκη), Μαρία Κωνσταντοπούλου, Ασημίνα Ξενάκη (Κάργα), Δέσποινα Παλαβίδου (Γιαννακοπούλου), Βούλα Παπαδοπούλου (Παρατόρε), Πόπη Παπάζογλου (Μαραγιάννη), Αλέκα Παροικάκη (Γολίδη), Χριστίνα Ρεπαπή (Πιζάνια), Φιφή Σταματάκη (Λιόκουρα), Βιβή Στεφανάκη (Τρωιανού), Νίκη Φιλοπούλου (Κοτζαμάνη), Ελένη Φραγκοπούλου και Ελένη Χαραλαμπίδου, μαζί με την Τερέζα Ευσταθοπούλου, μικρότερη αδελφή της Μαίρης, και την υπογράφουσα.

 

 

 

 

 

 

 

Ο μπουφές αποκάλυψε και τη μαγειρική δεινότητα της Αικατερίνης Μπελεφάντη-Σοφιανού, η οποία είχε συνδυάσει υλικά και εδέσματα από τις τρεις πατρίδες της, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και τη Ρουμανία, μαγειρεμένα όλα από την ίδια. Στα τραπέζια που είχαν στρωθεί γιορτινά, στο σερβίτσιο της κάθε καλεσμένης την περίμενε το ενθύμιο που είχε ετοιμάσει η οικοδέσποινα ειδικά για την περίσταση: ένα διακοσμητικό δακτυλίδι που περιέβαλε την πετσέτα φαγητού και είχε χαραγμένη από τη μια πλευρά την επιγραφή «Αχιλλοπούλειος Σχολή – Στ΄ Γυμνασίου 1960-1961» και στην εσωτερική πλευρά του  την ημερομηνία της συνάθροισης «10-4-2016».

 

 

 

 

 

 

 

Μετά το φαγητό, οι παλιές συμμαθήτριες άρχισαν για τα καλά την κουβέντα για το κοινό τους «χθες» και για το προσωπικό και οικογενειακό  τους «σήμερα»: έδιναν και έπαιρναν οι αναμνήσεις για δασκάλους και καθηγητές, για σχολικές εκδρομές και παιδικές σκανδαλιές, ενώ από χέρι σε χέρι πήγαιναν οι παλιές φωτογραφίες τάξεων αλλά και τα κινητά τηλέφωνα που στις φωτεινές οθόνες τους χαμογελούσαν, τώρα πια, αγαπημένα εγγόνια.

 

 

 

 

 

 

 

Από την άλλη, ετοιμάστηκε και το μελλοντικό ενθύμιο της ημέρας, αφού ο φωτογράφος που είχε κληθεί ειδικά για την περίπτωση, απαθανάτισε τις παλιές συμμαθήτριες ομαδικά, όπως άλλοτε στο σχολείο. Στη συνέχεια, μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Αχιλλοπουλείου με προβολή εικόνων από τη συλλογή της Μ.  Αδαμαντίδου και του Αρχείου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, θύμισε λίγο πιο απτά τη μακρά διαδρομή του εκπαιδευτικού ιδρύματος που αποτέλεσε καύχημα της ΕΚΚ.

 

 

 

 

 

 

 

Ήταν πλέον απόγευμα όταν πήρε τέλος η συνάθροιση αποφοίτων ‒ νοσταλγική για τα νεανικά χρόνια και ταυτόχρονα γεμάτη χαρά και ευγνωμοσύνη για τα δώρα της μετέπειτα ζωής. Φεύγοντας, η τάξη του ’61 έπαιρνε ακόμα ένα αναμνηστικό από την οικοδέσποινα και συμμαθήτριά τους: Το λεύκωμα του Ν. Κάτσικα για τα 150 χρόνια δράσης του Αιγυπτιώτικου Τύπου – έκδοση που πραγματοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη της ίδιας στη μνήμη των γονέων της Παντελή και Αγγελικής Μπελεφάντη.

 

 

 

 

 

 

Είχαν ήδη όλες συμφωνήσει με την Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού, η οποία πρότεινε η επόμενη «επίσημη» συνάθροιση να γίνει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το 2021. Ετσι, στη χρονιά που θα εορτάζονται τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, η τάξη του ’61 θα τιμήσει και την δική της επέτειο των 60 χρόνων από την αποφοίτηση από το Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο Καΐρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

????????????????????????????????????

 

Συμμαθήτριες ξανά, σαν να μην πέρασε ο χρόνος…

 

 

 

 

 

Sofianou Apr10,2016 (7)

 

Η Αλέκα Παροικάκη με την Εύη Κλάρα

 

 

 

 

 

 

Sofianou Apr10,2016 (6)

 

Χαμόγελα από τις Δέσποινα Παλαβίδου, Βούλα Παπαδοπούλου και Βιβή Στεφανάκη.

 

 

 

 

2016 Sofianou Adamant (15)

 

Η Μαρία Κωνσταντοπούλου, το «παιδί-θαύμα» του σχολείου, και η Αικ. Μπελεφάντη-Σοφιανού, μετά πολλά χρόνια ξανά μαζί…

 

 

 

 

 

Sofianou Apr10,2016 (18)

 

Από αριστερά, όρθιες Δέσποινα Παλαβίδου-Γιαννακοπούλου, Μαρία Κωνσταντοπούλου, Μαίρη Ευσταθοπούλου, Αλέκα Παροικάκη-Γολίδου, Ελένη Χαραλαμπίδου, Τερέζα Ευσταθοπούλου (από άλλη τάξη), Σοφία Σταματάκη-Λιόκουρα, Χριστίνα Ρεπαπή-Πιζάνια, Νίκη Φιλοπούλου-Κοτζαμάνη, Βιβή Στεφανάκη-Τρωιανού. Καθιστές: Εύη Κλάρα-Βλαζάκη, Μαρία Αδαμαντίδου-Κουτρουμπάκη (τάξη του ’67), Πόπη Παπάζογλου-Μαραγιάννη, Ελένη Φραγκοπούλου, Βούλα Παπαδοπούλου-Παρατόρε, Ασημίνα Ξενάκη-Κάργα και Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού.

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης