Η συγκινητική υποδοχή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου, από την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης


 

 

 

 

Συγκινητική ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο Β΄, τιμώντας το ιεραποστολικό του έργο, την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη χειροτονία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου σε ιερέα, το 1978.

 

 

 

Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά τόνισε ο Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας κ. Λεωνίδας Παπαδόπουλος (ο οποίος είναι και μάλιστα Αιγυπτιώτης, Καϊρινός), είναι ιδιαίτερα συμβολική η σύμπτωση, να υποδέχεται τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο στο εκκλησάκι του Αγίου και Αποστόλου Παύλου, στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, όπως και σε ναό του Αγίου Παύλου στην Κρήτη είχε γίνει η χειροτονία του Πατριάρχου τότε σε ιερέα.

 

 

 

Έτσι, με τις καμπάνες του ναού να κτυπούν χαρμόσυνα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος έφτασε στο χώρο του ναού, συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Γουϊνέας κ. Γεώργιο, Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, Νιγηρίας κ. Αλέξανδρο, Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριο, τον Επίσκοπο Αρούσας και Κεντρικής Αφρικής κ. Αγαθόνικο, τον Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου αρχιμανδρίτη κ. Δανιήλ Μπιάζη και τον Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο αρχιμανδρίτη κ. Αθηνόδωρο Παπαευρυπιάδη.

 

 

 

Με τα παιδιά των σχολείων της Θεσσαλονίκης να υποδέχονται τον Μακαριώτατο, να τον καλωσορίζουν με λουλούδια, με την χορωδία υπό τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ να μεταδίδει την κατανυκτική ατμόσφαιρα και τους επισήμους να τιμούν την επίσκεψη του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής. Ανάμεσά τους, ο Ρώσος Πρόξενος της Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος των Οφικκιάλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας καθηγητής Θεόδωρος Παναγόπουλος και ο επικεφαλής των Οφφικιάλων κ. Σπυρίδων Καμαλάκης.

 

 

 

Δίνοντας την ευλογία του στην Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο κ. Λεωνίδα Παπαδόπουλο, τους συνεχάρη για το φιλόθεο έργο που επιτελούν και τα 400 και πλέον μέλη του ιστορικού σωματείου που συμπληρώνει φέτος 147 χρόνια προσφοράς στην κοινωνία και τους παρότρυνε να συνεχίσουν να κάνουν το καλό, όπου μπορούνε για να βοηθήσουν τους εμπερίστατους αλλά και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους σε αυτήν την δύσκολη εποχή, όπου – όπως τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας – «επτωχεύσαμε πνευματικά» και η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης αποτελεί μία πραγματική όαση στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

 

 

 

Με το πέρας της υποδοχής, μία μεγάλη έκπληξη περίμενε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας, καθώς κάτω από το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου, από το σημείο από όπου πέρασε ο Απόστολος, σε κείνο το σημείο όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει όλη την ομορφιά της Θεσσαλονίκης, λίγα μέτρα δίπλα και μέσα σε αυτόν τον μαγευτικό χώρο, τον Πατριάρχη Θεόδωρο περίμεναν οι μαθητές του παρακείμενου Γυμνασίου, με την μουσική τους ομάδα και τη χορωδία, όπου απέδωσαν τραγούδια για την Αλεξάνδρεια, για τον «αλεξανδρινό, τον καθαρό τον ουρανό», αλλά και ένα τραγούδι που είχε μόνο μία λέξη, τον ιδρυτή της πόλης της Αλεξάνδρειας, τον Αλέξανδρο, με τις παιδικές φωνές να καταπλήττουν και να συγκινούν, και υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους κας Σερενίδου να συνεπαίρνουν όλους τους παρισταμένους.

 

 

 

Και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας να τους ευχαριστεί για το τραγούδι αυτό που σχεδόν χόρεψαν τα παιδιά, κτυπώντας ρυθμικά τα χέρια τους, και να τους εξηγεί ότι αυτή ακριβώς η εικόνα είναι που του θυμίζει όταν εκείνος βρίσκεται στις ιεραποστολικές εκκλησίες στα βάθη της Αφρικής, όπου τα παιδιά έχουν άλλο χρώμα αλλά και τα ίδια λαμπερά μάτια και την ίδια όπως τα παιδιά της Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας ότι είναι τα ίδια παιδιά της Αφρικής που μαζί με όλους τους πιστούς σε εκείνες τις περιοχές χορεύουν μέσα στις εκκλησίες, δοξολογώντας με αυτόν τον τρόπο, τον «μαύρο Θεό», κτυπώντας τα τύμπανα, τα παιδιά αυτά που όπως είπε, δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού…       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Σεπτεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης