Σε κλίμα συγκίνησης, ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός εόρτασε στο Κάιρο την επέτειο του «ΟΧΙ» (ΦΩΤΟ)


 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός τίμησε σήμερα τους αγώνες του Έθνους μας, στην επέτειο του «ΟΧΙ».

 

 

 

 

 

 

Στο Κάιρο, στον Κοινοτικό μεγαλόπρεπο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώπιον όλης της παροικίας, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης έδωσε το στίγμα της ημέρας, αμέσως μετά την ανάγνωση του μηνύματος του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη:

 

 

 

 

 

 

Σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρέσβης: «Αυτή τη στιγμή, οι πατρίδες μας, η Ελλάδα και η Αίγυπτος περνάνε πολύ δύσκολες στιγμές».

 

 

 

 

 

 

Και ο κ. Διάμεσης συνέχισε: «Αυτές τις δύσκολες, όμως, στιγμές – όπως αποδείχτηκε – άμα είμαστε ενωμένοι και δυνατοί, μπορούμε με αγώνα, όπως κάνανε οι πρόγονοί μας, περνώντας πολλά χρόνια για να αποκτήσουν την ελευθερία τους.

 

 

 

 

 

 

Έτσι, τώρα, θα πρέπει να πολεμήσουμε και εμείς, όχι με όπλα αλλά με τις δυνάμεις τίς οποίες έχουμε, ενάντια στον εξτρεμισμό και τον φονταμενταλισμό, και θα βγούμε και εμείς νικηφόροι, όπως βγήκαμε το 1940″, κατέληξε.

 

 

 

 

 

 

Την δοξολογία για τη μεγάλη επέτειο του Έθνους ετέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου κ. Νήφωνας.

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε η προσκοπική και η μαθητική παρέλαση, με τους κτύπους των προσκοπικών τυμπάνων να ηχούν σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλεως, αντηχώντας στις καρδιές όλων των Αιγυπτιωτών.

 

 

 

 

 

 

Αλλά, ακόμη πιο ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν όλοι οι μαθητές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής, οι Πρόσκοποι και όλος ο κόσμος έψαλλαν τον ελληνικό και τον αιγυπτιακό ύμνο, κάτω ακριβώς από τις μαρμάρινες πλάκες του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου που καταγράφουν όσους Έλληνες μαρτύρησαν στην Αίγυπτο κατά τον Α΄και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Ένα θέμα, στο οποίο στάθηκε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, παρουσία του Κυπρίου Πρέσβη κ. Χάρη Μορίτση, της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο κας Λαμπρινής Κομίνη και όλων των διπλωματικών και παροικιακών αρχών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καβαλής ότι «στο Κάιρο, για άλλη μία φορά, η Εκκλησία, οι διπλωματικές και παροικιακές αρχές και προπάντων η νεολαία μας δίνουμε ένα «παρών» ότι υπάρχουμε και ότι θα υπάρχουμε για πολύ ακόμα.

 

 

 

 

 

Η παρουσία των γονέων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και όλης της παροικίας είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας, το οποίο – όπως είπε και ο Έλληνας Πρέσβης – είναι απόλυτα αναγκαίο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Αίγυπτο».

 

 

 

 

 

 

 

Και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου τόνισε με σημασία ότι η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου έχει ειδικά για τους Αιγυπτιώτες ένα ιδιαίτερο βάρος, διότι ένα κομμάτι από αυτούς τους αγώνες διαδραματίστηκαν σε αυτόν το χώρο, στα χώματα που ζούμε εμείς σήμερα, στη Χώρα του Νείλου, όπου οι Έλληνες επιστρατεύθηκαν, μαζί με όσους είχαν έρθει από την Ελλάδα, για να δώσουν το αίμα τους για την πατρίδα.

 

 

 

 

 

 

Είναι στιγμές συνδεδεμένες με την ιστορία των πατεράδων και παπούδων μας. Έτσι, το καλύτερο πράγμα που έχουμε να κάνουμε, είναι να δώσουμε και εμείς μία υπόσχεση συνέχειας, ότι όσο μικροί και να είναι οι αριθμοί μας, εμείς θα συνεχίσουμε αυτό που παραλάβαμε», κατέληξε ο Πρόεδρος της Μητέρας των εν Καΐρω Σωματείων κ. Χρήστος Καβαλής.

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τους μαθητές της Αχιλλοπουλείου Σχολής και της Αμπετείου Σχολής.

 

 

 

 

 

 

Αξίζει να αναφέρουμε την παρουσία, μεταξύ πολλών άλλων, του Ακολούθου Άμυνας της Ελλάδας στο Κάιρο Πλοίαρχου ΠΝ κ. Βασίλειου Τσούκα, του Γενικού Συμβούλου του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο κ. Αθανάσιου Μακρανδρέου, του Συμβούλου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Χρήστου Αποστολόπουλου, της Συντονίστριας Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής Δρας Μαριέτας Κουμαριανού, του Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Νικόλα Βαδή, του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλα Πολίτη, της Γενικής Γραμματέως της ΕΚΚ κας Χρυσάνθης Σκουφαρίδου, του βοηθού Περιφερειακού Εφόρου Αποδήμων Προσκόπων κ. Αλέξανδρου Καζαμία, του Διευθυντή της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Χαράλαμπου Κουγεμήτρου, της Διευθύντριας της Αμπετείου Σχολής κας Βασιλικής Πετροπούλου και πολλών εκπροσώπων όλων των παροικιακών σωματείων Καΐρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dsc03203

 

 

 

 

dsc03205

 

 

 

 

 

dsc03207

 

 

 

 

 

dsc03202

 

 

 

 

 

dsc03206

 

 

 

 

 

dsc03209

 

 

 

 

 

dsc03204

 

 

 

 

 

 

dsc03210

 

 

 

 

 

 

dsc03215

 

 

 

 

 

 

dsc03213

 

 

 

 

 

 

dsc03216

 

 

 

 

 

 

dsc03211

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 
11

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

14

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

 

13

 

 

 

 

 

 

16

 

 

 

 

 

 

 

17

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

18

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

One response to “Σε κλίμα συγκίνησης, ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός εόρτασε στο Κάιρο την επέτειο του «ΟΧΙ» (ΦΩΤΟ)”

  1. emmanuel orfanos says:

    mas aresi na vlepome oti akoma iparxi elinismos stin aigypto sti xora pou genithika poli orea

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Μαΐου 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης