Αιγυπτιώτης ήταν ο ιδρυτής της πρώτης ελληνικής εφημερίδας στην Αυστραλία


Αιγυπτιώτικες ρίζες έχει η πρώτη ελληνική εφημερίδα στην Αυστραλία. «Η πρώτη ελληνική εφημερίδα της Αυστραλίας ήταν η «Αυστραλίς» με εκδότη, συντάκτη και τυπογράφο τον Στρατή Βενλή, 31 χρόνων, γεννημένο στην Αίγυπτο, από Μυτιληνιούς γονείς», όπως μάς ενημερώνει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφορικά με την συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής του ελληνικού Τύπου της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «ο Βενλής έφτασε στη Δυτική Αυστραλία το 1904 και παρέμεινε εκεί για οκτώ χρόνια, ώσπου το 1912 μετακόμισε στη Μελβούρνη και την άλλη κιόλας χρονιά, το 1913, έβγαλε την εφημερίδα του, εγκαινιάζοντας έτσι τον ελληνόφωνο Τύπο στην Πέμπτη Ήπειρο.
Πρωτοπόρο και σπουδαίο για την παροικία, ήταν και το τυπογραφείο που ίδρυσε ο Βενλής, με τυπογραφικά στοιχεία, που καθώς φαίνεται έφερε από την Αίγυπτο. Στο τυπογραφείο αυτό, που από την αρχή έκανε διάφορες τυπογραφικές εργασίες, στοιχειοθετήθηκε το 1916 και το πρώτο ελληνικό βιβλίο, το περίφημο «Η Ζωή εν Αυστραλία».
Η εφημερίδα του Βενλή αρχικά εκδιδόταν σε μικρό σχήμα και είχε τέσσερις σελίδες. Αργότερα, η συνέχιση της έκδοσης με τα 80 και 100 φύλλα κυκλοφορίας αποτέλεσε πραγματική δοκιμασία. Παρ” όλα αυτά η «Αυστραλίς» κράτησε. Αραιώνοντας τις εκδόσεις της, όταν δεν γινόταν αλλιώς, πέρασε τη θύελλα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αμέσως μετά μετακόμισε στο Σίδνεϊ, ελπίζοντας ότι εκεί, όπου ζούσαν περισσότεροι Έλληνες, θα είχε καλύτερη τύχη.
Οι αντικειμενικές δυσκολίες όμως παρέμεναν, ώσπου στο τέλος, υποχρεώθηκε να την πουλήσει στον ιερέα Δ. Μαρινάκη, εφημέριο της κοινότητας Σίδνεϊ. Στη συνέχεια, η εφημερίδα μετονομάστηκε σε «Εθνικό Βήμα», άλλαξε ακόμα τρεις- τέσσερις ιδιοκτήτες, για να φτάσει στις μέρες μας ως το «Βήμα της Εκκλησίας» και με νέο ιδιοκτήτη την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.
Η δεύτερη ελληνική εφημερίδα που εκδόθηκε στην Αυστραλία ήταν η «Ωκεανίς» που κυκλοφόρησε το 1914. Εκδότης της ήταν ο Γεώργιος Νικολαΐδης, που καταγόταν από την Κύπρο και μετανάστευσε, και εκείνος μέσω Αιγύπτου, στην Αυστραλία το 1913.
Η «Ωκεανίς», η πρώτη ελληνική εφημερίδα της Νότιας Αυστραλίας κυκλοφορούσε σε όλη την ήπειρο, ακόμα και στη Νέα Ζηλανδία.
Στα 100 χρόνια της ιστορίας του ελληνικού Τύπου στην Αυστραλία εκτιμάται ότι κυκλοφόρησαν σχεδόν 110 ελληνικές εφημερίδες.
Τα τελευταία χρόνια όμως οι ομογενειακές εφημερίδες συρρικνώνονται και λιγότερες από έξι κυκλοφορούν μια ή περισσότερες φορές την εβδομάδα».

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Νοεμβρίου 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης