Αποκλειστική συνέντευξη του Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο Χριστόδουλου Λάζαρη στο «pyramisnews»


Την αισιοδοξία του για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων στην Χώρα του Νείλου, μεταφέρει με αποκλειστική του συνέντευξη στο «pyramisnews» ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης.

Ο κ. Λάζαρης τόνισε ότι σήμερα δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο 156 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, με επενδεδυμένο κεφάλαιο άνω των USD 3.000.000.000 και δυναμικό 25.000 Αιγυπτίων εργαζομένων (συν 100.000 downstream).

Με την ευκαιρία αυτή, ο Έλληνας Πρέσβης επεσήμανε την μεγάλη σημασία και τον εξαιρετικό ρόλο που καλείται να παίξει το νεοσυσταθέν Ελληνο-αιγυπτιακό Επιχειρηματικό Συμβούλιο (ΕΑΕΣ), καθώς και η Ομάδα Ελλήνων Επενδυτών και των Αιγυπτίων εταίρων τους, στην γενικότερη αναβάθμιση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην Αίγυπτο και της ισχυρότερης διείσδυσης της ελληνικής επιχειρηματικής φωνής στην αιγυπτιακή κοινωνία. «Μέχρι τώρα υπολογίζουμε ότι το νέο Επιχειρηματικό Συμβούλιο μπορεί να εντάξει έως και 500 Μέλη, με μελλοντική προοπτική ως τα 2.000», κατέληξε.

Σημειώνεται, ότι το ΕΑΕΣ ιδρύθηκε την 13 Ιουνίου 2013, με Συμφωνία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων (ΣΕΒ) και του Συνδέσμου Αιγυπτίων Επιχειρηματιών (ΕΒΑ). Συμπρόεδροι του ΕΑΕΣ είναι οι κ.κ. Hany Berzy της Edita- Chipita Foods στην Αίγυπτο και ο κ. Ιωάννης Γιώτης της ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. στην Ελλάδα.

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 

H επικείμενη Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ενισχύσει περαιτέρω τις στενές σχέσεις μας με την Αίγυπτο και στον επιχειρηματικό τομέα. Κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2014, θα διοργανωθούν εδώ δύο Οικονομικά Συνέδρια, ή όπως λέγεται, Συναντήσεις Οικονομικών Συνεργατών. Το πρώτο θα εστιάσει στον τομέα του τουρισμού και του real estate και το δεύτερο, στην εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα. Στην προσπάθεια θα μετέχουν τα αρμόδια ελληνικά Υπουργεία, τα αντίστοιχα Επιμελητήρια και Ενώσεις και, εννοείται το ΕΑΕΣ.

Άλλο μεγάλο γεγονός που θα σηματοδοτήσει την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ στην Αίγυπτο θα είναι η σύγκληση της 8ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Αιγύπτου, η πραγματοποίηση της οποίας και η ημερομηνία της διεξαγωγής της θα ανακοινωθούν προσεχώς. Οι Μ.Δ.Ε. είναι συναντήσεις των αρμοδίων κρατικών φορέων, στις οποίες τίθεται ή ανανεώνεται το θεσμικό και συμβατικό πλαίσιο για τις εκατέρωθεν συναλλαγές.

Πέραν των επενδύσεων, ο όγκος των συναλλαγών των δύο χωρών τριπλασιάσθηκε, κατά τους τελευταίους 30 μήνες, περίπου στα Ευρώ 1.000.000.000 (αύξηση 100% κατ’ έτος), με ισοσκελισμένο ισοζύγιο. Οι εξαγωγές της Ελλάδος προς την Αίγυπτο εκτοξεύθηκαν από την 29η θέση, το 2010, στην 9η, το α’ εξάμηνο 2013, υπερακοντίζοντας, ακόμη και κατά 100%, παραδοσιακές αγορές, όπως η Ρωσία ή η Γαλλία.

Τέλος, ο Έλληνας Πρέσβης εξήρε την άριστη συνεργασία και στήριξη τόσο από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου όσο και από την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας.

«Ξεχάστε την παλιά εικόνα των ελληνικών Κοινοτήτων, που έφθιναν σε ένα κλίμα νοσταλγικής μελαγχολίας. Τώρα αυτοί είναι η γέφυρα που μας ενώνει με τον αδελφό Αιγυπτιακό λαό, αλλά και οι μπροστάρηδες που ανοίγουν νέους δρόμους και νέες αγορές. Υπάρχει μια νέα γενεά, που δείχνει την ίδια μαχητικότητα και το ίδιο επιχειρηματικό πνεύμα, όπως τον καιρό των Μπενάκηδων και των Σαλβάγων. Είμαστε ακόμα λίγοι, αλλά μόλις τώρα ξεκινάμε. Θα δείτε», ήταν η τελευταία του παρατήρηση.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Απριλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads
Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης