Γιάννης Σιόκας, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας: «Το 2015, δεν θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές της Κοινότητας»


Την οριστική αποχώρησή του από την προεδρία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας σε ένα χρόνο από σήμερα, στις εκλογές του 2015 της ΕΚΑ, προανήγγειλε ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Σιόκας.

 

Ο επιτυχημένος Αλεξανδρινός επιχειρηματίας, νέος και δυναμικός μπροστάρης στο μεγάλο έργο της Πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας εδώ και πέντε χρόνια, άφησε να εννοηθεί ότι  στην απόφασή του αυτή, τον οδήγησε η προσωπική του διαφωνία με επιλογές της πλειοψηφίας της Κοινοτικής Επιτροπής της ΕΚΑ, σύμφωνα με όσα διατύπωσε στο κλείσιμο του λόγου του, κατά την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΚΑ, όπου πάντως χειροκροτήθηκε θερμά από όλους, υποστηρικτές και μη.

 

 

eka 2014 02

 

 

Την Κυριακή 30 Μαρτίου το βράδυ, κάπου εκατό ήταν τα τακτικά Μέλη της ΕΚΑ που πρσήλθαν να παρακολουθήσουν τις εργασίες της Συνέλευσης της Κοινότητας, που δεν χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιπαραθέσεις, όπως μάς έχει συνηθίσει κατά το παρελθόν.

 

 

eka 2014 03

 

 

Ακόμη και όταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Χρήστος Καποδίστριας (και Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΚΑ) πρότεινε στο κυρίαρχο Σώμα της Συνέλευσης να ξεκινήσει από «μηδενική βάση» ένας ειλικρινής διάλογος μεταξύ της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και της Ελληνικής Κοινότητας Καφρ ελ Ζαγιάτ, για το γνωστό χρονίζον θέμα της συγχώνευσης της δεύτερης με την πρώτη (ένα θέμα «ταμπού» για πολλούς στην Αλεξάνδρεια), κανείς από τους συμμετέχοντες δεν σήκωσε το χέρι να φέρει αντίρρηση. Να σημειωθεί μάλιστα ότι στον διάλογο αυτό, που θα γίνει σε «ουδέτερο γήπεδο», στην Προξενική κατοικία, ο κ. Καποδίστριας απηύθυνε πρόσκληση να συμμετάσχει και στον Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΚΑ και Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Στέφανο Ταμβάκης, ο οποίος ήταν παρών και αποδέχτηκε την πρόσκληση.

 

 

eka 2014 04

 

 

Να σημειωθεί πάντως σε αυτό το σημείο ότι ο Πρόεδρος κ. Σιόκας αποδέχτηκε την πρόσκληση του Γενικού Προξένου (για τον οποίο μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια, αποστέλλοντας και τους χαιρετισμούς της Κοινοτικής Επιτροπής στον Έλληνα Πρέσβη κ. ΧριστόδουλοΛάζαρη, αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει συγκεκριμένα ότι αποδέχεται την έναρξη του διαλόγου χωρίς προαπαιτούμενα και «από το μηδέν», αλλά δεν πρέπει την ίδια στιγμή να παραβλέψουμε τα έννομα συμφέροντα της ΕΚΑ, σημείωσε.

 

Άλλη μία νέα πρωβουλία που παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο της ΕΚΑ κ. Γιάννη Σιόκα προς το κυρίαρχο Σώμα, που έγινε δεκτή από την Συνέλευση, ήταν η δημιουργία ενός 5μελούς οργάνου από τα τακτικά μέλη της Κοινότητας που να ασκεί συμβουλευτικό και ελεγκτικό ρόλο στις οικονομικές δράσεις της Κοινότητας και να στηρίζει το έργο της Κοινοτικής Επιτροπής.

 

Παράλληλα, ο Γενικός Πρόξενος πρότεινε (και εγκρίθηκε διά χειροκροτημάτων η πρότασή του) να καθιερωθεί μία υποτροφία για έναν Αλεξανδριανό μαθητή που να σπουδάζει ιατρική ή φαρμακευτική,  στο όνομα του πρόσφατα αποβιώσαντος αείμνηστου Προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξάνδρειας «Πτολεμαίος Α» Νικόλα Παπαντώνη, με την σύζυγό του κα Στέλλα Παπαντώνη να ευχαριστεί θερμά σε συγκινητικό κλίμα.

 

 

eka 2014 05

 

 

Εξάλλου, ένα άλλο θέμα που τέθηκε ήταν η ανάγκη της άμεσης αποκατάστασης του ναού του Ελληνικού Κοιμητηρίου της Αλεξάνδρειας (καθώς αντιμετωπίζει στατικά προβλήματα), όπου η Συνέλευση ζήτησε την στήριξη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου Β΄, με τον εκπροσωπούντα τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής του Σάββα του Ηγιασμένου π. Μελέτιου Κουμάνη, να τονίζει ότι θα μεταφέρει το αίτημα της ΕΚΑ στον Μακαριώτατο.

 

 

eka 2014 06

 

 

Στο ίδιο θέμα, με παρέμβασή του, το μέλος της ΕΚΑ κ. Μιχάλης Αρσλανίδης τόνισε την ανάγκη να προσωρήσει η Κοινότητα τα έργα στην ανακαίνιση του ναού, χωρίς να περιμένει να συμβεί πρώτα κάποια εκποίηση ακινήτου, άποψη που διατύπωσε ο Οικονομικός Επόπτης της ΕΚΑ κ. Τάκης Τσαμαδός.

 

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι – όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Σιόκας – η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας θα παρέχει πλέον ΔΩΡΕΑΝ ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα βοηθούμενα Μέλη της Κοινότητας (από 25% που ήταν η συμμετοχή τους μέχρι σήμερα).

 

“Αλλωστε, δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι σχετικά με την κοινωνική πολιτική της Κοινότητας, η ΕΚΑ δεν δίστασε να διαθέσει ένα εκατομμύριο Λ. Αιγ. για την περίθαλκψη είκοσι μελών και μη μελών της ΕΚΑ, που έτυχαν πέρυσι (στις 31 Μαρτίου του 2013) σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κοντά στο Κάιρο, μία πολύ σημαντική δραστηριότητα και προσφορά της Κοινότητας που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν η ΕΚΑ δεν είχε εξασφαλίσει τα σημερινά ανθηρά οικονομικά της.

 

Παράλληλα, ιδιαίτερα χειροκροτήθηκε το γεγονός ότι υπερδιπλασιάζονται από αυτήν την σχολική χρονιά οι υποτροφίες των φοιτητών που στηρίζει οικονομικά η ΕΚΑ, με το ποσό των 900 ευρώ κατ’ έτος, να αυξάνεται σε 2.400 ευρώ (!!), με χρήματα που θα προέρχονται από τους τόκους από το εκταμιευθέν ποσό από την παραχώρηση του ναού του Προφήτη Ηλία, με το κοινό να χειροκροτεί και να επικροτεί.

 

 

eka 2014 07

 

 

Πάντως, για την ίδια αυτή εκκλησία, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξάνδρειας κ. Βύρων Βαφειάδης, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του γιατί οι δύο εικόνες (από την εν λόγω εκκλησία, που παρέμειναν στην κατοχή της ΕΚΑ και βρίσκονται στο ναό της Αγίας Αικατερίνης) όπως και το κουβούκλιο του Επιταφείου του ναού (που είναι να παραδοθεί μελλοντικά από την Κοπτική Εκκλησία) δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, με τον Αντιπρόεδρο της ΕΚΑ κ. Νικόλα Κόπελο να τονίζει με τη σειρά του ότι η ΕΚΑ θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες στο μέλλον.

 

Αίσθηση επίσης προκάλεσε το γεγονός ότι η ΕΚΑ έχει ήδη προχωρήσει στη δημιουργία τριών (3) Μουσείων: Χημείας, Φυσικής και Μουσικής, αλλά και το γεγονός ότι από του χρόνου ιδρύεται Κοινοτικό Ωδείο, όπου θα παραδίδονται και μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής.

 

Και η μέριμνα της Πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας για τη μαθητιώσα νεολαία  δεν σταματά εδώ, καθώς, είναι αξιοσημείωτο ότι μόνον φέτος η ΕΚΑ αφιέρωσε 1.000.000 Λ. Αιγ. για την αμοιβή εκπαιδευτικών και τις ανακαινίσεις των σχολείων, με αποδέκτες της θυσίας αυτής, τα ίδια τα παιδιά, τους Αλεξανδριανούς μαθητές.

 

Τέλος, ο κ. Σιόκας αποκάλυψε στη Γενική Συνέλευση ότι από το οικόπεδο που απαλλοτρίωσε το κράτος για να φτιάξει το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο στην Αθήνα, η ΕΚΑ δεν αποζημιώθηκε ποτέ και το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΑ να ζητήσει να πάρει μία νέα αντίστοιχη έκταση για να οικοδομήσει από κοινού με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ένα κλαμπ για Αιγυπτιώτες και ένα Γηροκομείο.

 

 

eka 2014 09

 

 

Να σημειωθεί ότι στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΕΚΑ, την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΚ κ. Αντώνης Ιορδανίδης, ο οποίος μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου κ. Χρήστου Καβαλή (με τον κ. Σιόκα να ανταποδίδει), τονίζοντας την κοινή πορεία των δύο Κοινοτήτων, που καλούνται να αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα, αναζητώντας λύσεις, πάντοτε για το καλό του Αιγυπτιώτου Ελληνισμού στο σύνολό του, μην παραλείποντας να τονίσει ότι η ελληνική Αλεξάνδρεια δεν αντιμετωπίζει φέτος εκλογές όπως συμβαίνει στο Κάιρο, όπου μάλιστα υπάρχουν και τέσσερις νέοι σε ηλικία υποψήφιοι για την Διαχειριστική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

 

 

 

eka 2014 10

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης