Η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ Όλγα Σαραντοπούλου στο πλευρό των μικρομολογιούχων


Όλο και περισσότεροι φορείς στηρίζουν το αίτημα των μικροομολογιούχων – φυσικών προσώπων, για αποζημιώσεις, μετά τις ζημιές που υπέστησαν από το PSI+.

Μετά τις επιστολές ανώτατων εκπροσώπων του Κλήρου στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, το Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού ζητά από τον πρωθυπουργό την αποζημίωση των μικροομολογιούχων.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Περίπου 15.000 Έλληνικές οικογένεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, απλοί άνθρωποι του μόχθου, οικογενειάρχες, θέλοντας να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης της Ελληνικής Οικονομίας, εμπιστευόμενοι το Ελληνικό Κράτος, αποταμίευσαν τις οικονομίες τους σε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Σήμερα βρίσκονται σε δεινή θέση αφού μετά την απόφαση για το κούρεμα του δημοσίου χρέους και κατά συνέπεια και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έχουν υποστεί απώλειες της τάξης των 75%. Το Ελληνικό Κράτος αγνοώντας τις γνωμοδοτήσεις των ειδικών, αρνήθηκε να προστατεύσει τα φυσικά πρόσωπα από την διαδικασία του «κουρέματος», κάτι που έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισλανδία, αλλά και η πτωχευμένη Αργεντινή.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους, που αποταμίευσαν τους κόπους μιας ζωής ελπίζοντας σε μια καλύτερη προοπτική, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με την οικονομική καταστροφή. Όπως έχει καταγραφεί από τον Σύλλογο Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων, δεκατέσσερις άνθρωποι ήδη έχουν αυτοκτονήσει και άλλοι βρίσκονται στο όριο της απόλυτης φτώχειας. Όλοι, οι μεγάλοι χαμένοι μιας διάσωσης που δεν ήλθε τελικά ποτέ, είδαν τα χρήματά τους και την εμπιστοσύνη τους στο Ελληνικό Κράτος να εξανεμίζονται μέσα σε μια μέρα.

Η Πατρίδα για μια ακόμη φορά πληγώνει τα παιδιά της καθώς δεν είναι μονάχα η οικονομική απώλεια, αλλά κυριότερα το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά το Ελληνικό Κράτος εμφανίζεται αφερέγγυο προς τους πολίτες του, προς τους Έλληνες του εξωτερικού που το εμπιστεύτηκαν.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ειναι άδικο, ὀταν το Ελληνικό Κράτος φροντίζει με όποια θυσία του λαού, να εξοφλεί τους ξένους μεγαλοεπενδυτές και εκείνους που αγόρασαν ομόλογα με το αγγλικό δίκαιο, να μην μεριμνά ούτε στο ελάχιστο για τον απλό πολίτη, τον οποίο και οδηγεί στην οικονομική καταστροφή.

Γιατί κύριε Πρωθυπουργέ, ενώ ολες οι χώρες φροντίζουν να αποζημιώσουν κατά πρώτον τους δικούς τους μικροαποταμιευτές, το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδος πράττει ακριβώς το αντίθετο;

Kαί αυτό, οταν μάλιστα υπάρχει απόφαση-κρίση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο EFTA της 28ης Ιανουαρίου 2013, με ένα εξαιρετικό σκεπτικό που αφορά και την περίπτωσή των Ελλήνων φυσικών προσώπων, ότι δεν αποτελεί δυσμενή διάκριση (discrimination) σε βάρος ξἐνων καταθετών (της Ισλανδίας), που δεν αποζημιώθηκαν .

Εξάλλου, εσείς κύριε Πρωθυπουργέ, στην προεκλογική σας ομιλἰα στο Ζάππειο Μέγαρο είχατε υποσχεθεί την άμεση αποκατάσταση της αδικίας που υπέστησαν οι ομολογιούχοι. Ἀλλωστε και στην προγραμματική συμφωνία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ προβλεπόνταν η αποκατάσταση των ομολογιούχων φυσικών προσώπων. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ.Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της ΔΕΘ 2013 αναγνώρισε οτι ᾽῾και ὀποιες εκκρεμότητες έχουμε με μικροομολογιούχους, έχουμε ηθική υποχρέωση να τις τακτοποιήσουμε και δεν το έχουμε ξεχάσει ποτέ αυτό ως υποχρέωση.

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την χώρα μας και ολόκληρη την Ευρώπη, σας καλούμε, κύριε Πρωθυπουργέ, να λάβετε άμεσα όλα τα προσήκοντα μέτρα ώστε οι άνθρωποι μας να αποζημιωθούν για τις απώλειες που υπέστησαν. Σας καλούμε να προβείτε στις δέουσες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί το δίκαιο βάσει και όσων έχει ήδη αποφανθεί η ΕΕ και οι αρμόδιες διεθνείς αρχές.

Δεν έχει κανείς μας την πολυτέλεια να θυσιάσει την εμπιστοσύνη και την αξιοπρέπεια των δικών μας ανθρώπων.
Είμαστε βέβαιοι, κύριε Πρωθυπουργέ, οτι θα επιληφθείτε με ιδιαίτερη ευαισθησία του σημαντικού αυτού θέματος ωστε να αρθεί η αδικία απέναντι στους μικροαποταμιευτές.

Μετά τιμής,
Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου
Γραμματέας Παγκοσμίου ΣΑΕ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Hephaestus Radio


Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Δεκεμβρίου 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads
Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης