Ιστορική συνέλευση στο Γιοχάνεσμπουργκ για τον μισό αιώνα ζωής του Συνδέσμου των Αιγυπτιωτών της Νοτίου Αφρικής


Τα πενήντα χρόνια ιστορίας των Αιγυπτιωτών στη Νότια Αφρική, αναδείχτηκαν στην Γενική τους Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Κοινότητα Τζέρμιστον, στο κοσμοπολίτικο Γιοχάνεσμπουργκ, το απόγευμα της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου. Πενήντα χρόνια φιλότιμων έργων για την διατήρηση του Ελληνισμού της Χώρας του Νείλου, στην ακροτελεύτια νέα τους δεύτερη πατρίδα της Νότιας Αφρικής, των δεκάδων Αιγυπτιωτών, που ήρθαν στις εργασίες της πανηγυρικής συνέλευσης, για να τιμήσουν και τον απερχόμενο Πρόεδρό τους κ. Κώστα Γεωργίου. Ο κ. Γεωργίου παρέδωσε τιμητικά την σκυτάλη στις εκλογές του Συνδέσμου Ελλήνων εξ Αιγύπτου και Σουδάν Νοτίου Αφρικής, και η Συνέλευση τον ανέδειξε σε Επίτιμο Πρόεδρο, μετά από πρόταση του διακεκριμένου Αιγυπτιώτη κ. Αλέκου Μπαλαδάκη.

Πρόκειται για τα πενήντα χρόνια αναμνήσεων από το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, την Μανσούρα και τόσες άλλλες πόλεις που ήρθαν στο νου, όλων όσοι άφησαν το όμορφο Μισίρι – κυρίως σε νέα ηλικία – και ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη Νότια Αφρική περίπου στη δεκαετία του ‘60, για να ξεκινήσουν μία καινούργια ζωή, για τους περισσότερους πετυχημένη.

 

 DSCN9751

Καλοσωρίζοντας τους παρεβρισκομένους, ο Πρόεδρος κ. Γεωργίου σε κλίμα συγκίνησης ευχαρίστησε όλους όσοι τον βοήθησαν στο έργο του, στα δώδεκα χρόνια που πέρασε στο τιμόνι του ιστορικού Συνδέσμου και κάλεσε όλους τους Αιγυπτιώτες της Νοτίου Αφρικής να στηρίξουν το νέο ανανεωμένο σε μέλη Διοικητικό Συμβούλιο.

 

Ο απερχόμενος Πρόεδρος απέτισε φόρο τιμής στους προκατόχους του που υπηρέτησαν και εργάστηκαν για τον Σύνδεσμο αυτά τα 50 χρόνια ιστορίας του, από τις 5 Μαρτίου του 1963 που ιδρύθηκε, και τούς ευχαρίστησε για την προσφορά τους.

 

DSCN9728

 

Όπως ο ίδιος είπε, «πρώτος Πρόεδρος των Αιγυπτιωτών της Νοτίου Αφρικής ήταν ο αείμνηστος Παπαφώτης και μετά ανέλαβαν χρονολογικά οι: Βαμβακίδης, Ισαΐας, Πρωτόπαπας, Γαβαλάκης, και Κιρκίνης. Τιμούμε αυτούς και τα Συμβούλια που υπηρέτησαν για να εκπληρωθούν οι σκοποί του Συνδέσμου και ευχόμαστε ολόψυχα και στα επόμενα Διοικητικά Συμβούλια πολλές επιτυχίες, επεσήμανε ο κ. Γεωργίου.

 

Σήμερα, ο 50χρονος σε ηλικία Σύνδεσμος βρίσκεται σε μία καμπή της ιστορίας του, καθώς, όπως παρατήρησε ο κ. Γεωργίου, «τα τελευταία χρόνια δυστυχώς ο αριθμός των μελών λιγοστεύει καθώς και το ενδιαφέρον τους για τον Σύνδεσμο». Και προσέθεσε: «Έχω αναφέρει πολλές φορές στις συνεδριάσεις μας το πρόβλημα. Και παρά τις προσπάθειές μας, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται. Εκφράζω λοιπόν την ελπίδα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο να καταφέρει να συγκεντρώσει ένα μεγαλύτερο αριθμό Μελών και να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του.

 

Το Συμβούλιό μου και εγώ έχουμε προσπαθήσει να αντεπεξέλθουμε θετικά στους σκοπούς του Συνδέσμου παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν.

 

Θέλω να ευχαριστήσω τα Μέλη του Συμβουλίου για την συνεχή συμπαράσταση, εμπιστοσύνη και ακούραστη προσφορά, ηθική και υλική, που έχουν δείξει στο πρόσωπό μου όλα αυτά τα χρόνια», κατέληξε ο κ. Γεωργίου, ανακοινώνοντας επίσημα την αποχώρησή του από την προεδρία του Συνδέσμου», καταχειροκροτούμενος από τους παρεβρισκομένους της Συνέλευσης.

 

Ήταν όμως ακόμη μεγαλύτερη η συγκίνηση όταν ανακοινώθηκε η μεγάλη δωρεά των Αιγυπτιωτών της Νοτίου Αφρικής προς τους Συλλόγους ή φορείς που έχουν την ανάγκη των συμπατριωτών τους. Έτσι, τα μάτια δάκρυσαν στο άκουσμα της προσφοράς από 100.000 ραν (κάπου 10.000 ευρώ) σε κάθε έναν από τρεις παροικιακούς φορείς που βρίσκονται κοντά στον συνάνθρωπο της Νότιας Αφρικής: τον Οργανισμό HOLA που βοηθάει τους εμπερίστατους, στο Γηροκομείο του Αγίου Νεκταρίου και στην Ελληνική Κοινότητα του Τζέρμιστον.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Στις εργασίες της συνέλευσης παραβρέθηκε και μίλησε ο δημοσιογράφος Νίκος Κάτσικας, μεταφέροντας από την Αίγυπτο, τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή, τόσο προς τον Πρόεδρο των Αιγυπτιωτών κ. Γεωργίου όσο και τον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής κ. Τάσο Χριστοφόρου, επίσης διακεκριμένο Αιγυπτιώτη του Γιοχάνεσμπουργκ, καθώς και σε όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, τονίζοντας την χαρά του που βλέπει τον ίδιο παλμό και την ίδια αγάπη στο πρόσωπο των Αιγυπτιωτών για την διατήρηση της παροικίας και του Ελληνισμού, τόσο εδώ στο οικονομικό κέντρο της Νότιας Αφρικής, όπως συμβαίνει το ίδιο και στο πολύβουο Κάιρο και τα παροικιακά σωματεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, αναφερόμενος και στην προσφορά του αιγυπτιώτικου τύπου και την κάλυψη των γεγονότων του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού τόσο μέσα από την εβδομαδιαία εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου «ΝΕΟ ΦΩΣ» όσο και μέσα από την ενημερωτική ιστοσελίδα www.pyramisnews.gr.

 

Να σημειωθεί ότι το απερχόμενο ΔΣ του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Νοτίου Αφρικής είναι:

 

Κ. Γεωργίου –Πρόεδρος

 

Β. Μελινγόπουλος –Α` Αντιπρόεδρος

 

Γ. Παναγιωτάκης – Β` Αντιπρόεδρος

 

Ι. Βούρνος -Γραμματέας

 

Η. Δεληγιώργος –Ταμίας

 

Ν. Βοστάνης –Βοηθός Ταμία

 

Α. Χριστοφόρου –Συντονιστής

 

DSCN9754

 

Τα Μέλη του νέου ΔΣ που θα εκλέξουν προεδρείο το αργότερο σε δέκα ημέρες είναι (με αλφαβητική σειρά) οι:    

 

Γ. Βούρνος

 

Ε. Διακάκης

 

Α. Μαυρονικόλας

 

Λ. Νικολαΐδης

 

Γ. Παναγιωτάκης

 

Κ. Τσουρούλης

 

Α. Χριστοφόρου

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης