«Καλήν ημέρα, Άρχοντες» από τα παιδιά της Αχιλλοπουλείου, στο Ελληνικό Γηροκομείο Καΐρου και τις Αρχές


Μέσα σε κλίμα συγκίνησης η παιδική χορωδία της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου έψαλλε τα ελληνικά παραδοσιακά κάλαντα ενόψει των επικείμενων εορτών, στους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στον Οίκο Ευγηρίας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

 

Οι ζωηρές παιδικές φωνές των μικρών Αχιλλοπουλιτών ενώθηκαν με τις αδύναμες φωνές των ηλικιωμένων, δίνοντας σε όλους μας ένα σπουδαίο μάθημα ζωής. Με αφορμή αυτήν την επίσκεψη οι μαθητές πραγματοποίησαν ακόμα τρεις στάσεις: στα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, στο γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης και στο Ελληνικό Προξενείο, αναβιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα της Ελλάδας.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Στα γραφεία της Ελληνικής κοινότητας Καΐρου, οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά τους μαθητές, οι οποίοι ακούγοντάς τους, ένιωσαν νοσταλγία για τα παιδικά τους χρόνια. Σειρά είχε το γραφείο του Συντονιστή Εκπαίδευσης Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Η έκπληξη ήταν μεγάλη για τον ίδιο το Συντονιστή αλλά και για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται εκεί. Όλοι μαζί έψαλλαν τα παραδοσιακά κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας και στη συνέχεια κάθισαν να συζητήσουν. Ακολούθως τα παιδιά τραγούδησαν τα κάλαντα στο Ελληνικό Προξενείο.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Η μέρα όμως αυτή απέκτησε ιδιαίτερο νόημα όταν οι μαθητές έφτασαν στον αρχικό προορισμό τους που ήταν το Γηροκομείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Εκεί οι μαθητές του δημοτικού ενώθηκαν με τα παιδιά του νηπιαγωγείου, που συνοδεύονταν από τη νηπιαγωγό τους. Μικροί – μεγάλοι δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα οικογενειακή, γεμάτη θαλπωρή, χαρίζοντας χαμόγελα και αισιοδοξία στους ηλικιωμένους και μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε όλους τους παρευρισκόμενους. Χαρακτηριστικές ήταν οι στιγμές εκείνες, όπου τα παιδιά έψαλλαν τα κάλαντα στα δωμάτια των ηλικιωμένων που ήταν αδύνατο για λόγους υγείας να συγκεντρωθούν στο χώρο του εντευκτηρίου και τους προσέφεραν δώρα. Στο τέλος, όλοι μαζί κάθισαν στο γιορτινό τραπέζι που είχε στηθεί, το οποίο προσέφερε μέσα από την καρδιά της η Μεγάλη Ευεργέτιδα της παροικίας μας, η κα Στέλλα Κυριάζη. Το γεύμα αυτό, ένα γεύμα αγάπης, η κα Κυριάζη το προσέφερε εις μνήμην δύο πολυαγαπημένων της προσώπων που δεν υπάρχουν πια: του πολύκλαυστου γιου της Τζόνυ Κυριάζη και της αξέχαστης ανιψιάς της Ρίτας Κυριάζη.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Παράλληλα, δώρα προσέφερε και η Πολιτιστική Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο Δρ Μαριλένα Γρίβα.

 

girokomeio ekk 14

 

Πάντως, ιδιαίτερες ευχαριστίες στους ανθρώπους που στήριξαν την πρωτοβουλία των μαθητών με την οικονομική ενίσχυση που προσέφεραν και με την ενεργή συμμετοχή τους σε αυτήν την κίνηση αγάπης προς το συνάνθρωπο, εξέφρασε και η Αχιλλοπούλειος. Το ελληνικό μας σχολείο της ΕΚΚ ευχαρίστησε θερμά:

 

Την κυρία Στέλλα Κυριάζη, χάριν της οποίας οι μαθητές και οι ηλικιωμένοι μπόρεσαν να γευματίσουν μαζί καθώς το σύνολο των φαγητών-εδεσμάτων και των αναψυκτικών- ποτών που καταναλώθηκαν ήταν δική της χορηγία.

Την κυρία Νίτσα Καζαμία και τον κύριο Αντώνη Καζαμία, οι οποίοι κάλυψαν οικονομικά το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων που δαπανήθηκαν για τα δώρα που προσέφεραν οι μαθητές στους ηλικιωμένους και συμμετείχαν ενεργά στην επιλογή αυτών. Αναλογιζόμενοι τις προσωπικές ανάγκες των ηλικιωμένων αγόρασαν διάφορα είδη ένδυσης.

Το Σύλλογο Γονέων του Νηπιαγωγείου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, που παρείχαν δώρα σε κάποιους από τους ηλικιωμένους.

Τον προϊστάμενο του Οίκου Ευγηρίας της Ε.Κ.Κ., κύριο Κήμη Φλεβοτομά, την Διευθύντρια κα Αγγελική Χαραλαμποπούλου, την Υποδιευθύντρια κα

Μάχα Ελ Ουακίλ και την κα Ντίνα Κρητικού για τη συμβολή τους στην οργάνωση και τη φιλοξενία στον πολύ ωραίο και προσεγμένο από όλες τις απόψεις χώρο.

 

Πίσω πάντως από αυτήν την όμορφη πράξη των μαθητών, βρίσκονται ο Διευθυντής και οι δάσκαλοι της Αχιλλοπουλείου Σχολής και η νηπιαγωγός του νηπιαγωγείου της Ελληνικής Κοινότητας, οι οποίοι είχαν ως βασικό τους μέλημα να μεταδώσουν το μήνυμα των ημερών, που δεν είναι τίποτα άλλο από την αγάπη προς το συνάνθρωπο μας και την αλληλεγγύη. Αξίες που για πολλούς ανθρώπους θεωρούνται δεδομένες ενώ για άλλους ξεχασμένες. Αυτή η μέρα σίγουρα θα μείνει αξέχαστη τόσο στους ηλικιωμένους όσο και στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Τέλος, Καλές Γιορτές σε όλους, ευχήθηκε ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου, Κουγεμήτρος Χαράλαμπος.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης