«Κ.Π. Καβάφης, ο Υμνωδός της Αλεξάνδρειας»: η θεατρική παράσταση του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, στην Αθήνα, στις 15 Απριλίου


Στις ρίζες της Αλεξάνδρειας, στους γεννήτορες και σε όσους την έζησαν, τη γεύτηκαν, την απόλαυσαν, τη χρησιμοποίησαν, αλλά και σε εκείνους, τους ελάχιστους, όπως ο Κωνσταντίνος Καβάφης, που την ύμνησαν και της έδωσαν άρωμα διαχρονικότητας, θα μάς μεταφέρει η παράσταση “Κ.Π. Καβάφης, ο Υμνωδός της Αλεξάνδρειας” του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη), την Αίθουσα “Νίκος Σκαλκώτας”, την Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου.

 

Kavafis-Giannis Zimianitis

 

Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος (φωτο) που έγραψε το έργο επισκέφτηκε την πόλη του ποιητή, το σπίτι του, την κάμαρά του, τους δρόμους του. Πλανεύτηκε αλλά και προσανατολίστηκε πνευματικά. Παιδεύτηκε αλλά και λυτρώθηκε από τους στίχους του. Περιπλανήθηκε στα ιστορικά και τα φιλοσοφικά του ποιήματα. Σε κάθε στίχο, σε κάθε συλλαβή συνάντησε το χρέος και την ευθύνη. Ο Καβάφης που φώτιζε την Αλεξάνδρεια περισσότερο και από το φάρο της χανόταν τα απόβραδα στις σκιές της. Μέσα στις στάχτες της ανακάλυπτε τις λάμψεις της.

 

Το θεατρικό «Κ. Π. Καβάφης, ο Υμνωδός της Αλεξάνδρειας» με την υποστήριξη της σύγχρονης τεχνολογίας και των τρισδιάστατων προβολών, εστιάζει στην ιστορική πλευρά του καβαφικού έργου. Αποτυπώνει μια εποχή όπου η πολιτισμική ακμή και παρακμή εναλλάσσονταν ανάλογα με τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Η θεατρική μεταφορά των ποιημάτων του και συνάμα η δραματοποίηση του λόγου του Αλεξανδρινού ποιητή, δίνουν την αφορμή για μια άλλη προσέγγιση στο έργο του, μέσα από το χρόνο, το λόγο και τις ανθρώπινες αξίες. Η ποίησή του αποκτά μια συμβολική διάσταση. Πρόσωπα και παράγοντες της μεγάλης ακμής της ελληνικής παροικίας επαναφέρουν στο προσκήνιο το παρελθόν δίνοντάς του προοπτική. Η ελληνιστική περίοδος, η βυζαντινή αίγλη, ο κοσμοπολίτικος αέρας της πόλης που θεμελίωσε ο Μέγας Αλέξανδρος και ανύψωσε ο ποιητής, αποτελούν τα συστατικά στοιχεία αυτής της παράστασης.

 

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης μέσα από το έργο του, λειτούργησε σαν ένας «ρεπόρτερ», καταγράφοντας ιστορικά γεγονότα, σημαντικές περιόδους, πρόσωπα ακμής και παρακμής. Παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε από πολλούς, στο τέλος δικαιώθηκε και παραμένει μέχρι σήμερα ο πλέον πολυμεταφρασμένος ποιητής, ενώ διδάσκεται σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου.

 

Αν την Αλεξάνδρεια την έκτισε ο κατακτητής Αλέξανδρος, ο Καβάφης με την ποίησή του τη φώτισε ανά τους αιώνες. Γιατί οι Αλεξανδρινοί σαν κατακτούν οι ποιητές φωτίζουν.

 

Συντελεστές παράστασης:,Καλλιτεχνικοί σύμβουλοι: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Λένα Μπενίση, Σκηνοθεσία: Λάμπρος Τσάγκας, Κείμενο: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης, Σκηνικά, κοστούμια, Video Animation: Χριστίνα Οικονόμου

 

Παίζουν: Λάμπρος Τσάγκας (Γυρολόγος), Γιάννης Σταματίου (Τίμος Μαλάνος, Εμμανουήλ Μπενάκης), Δανάη Παπουτσή (Αλεξάνδρεια), Γιάννης Ζημιανίτης (Κωνσταντίνος Καβάφης, Γεώργιος Αβέρωφ), Χριστίνα Μωρόγιαννη (Δεσποινίδα), Δήμητρα-Μυρτώ Τσάγκα (Μικρό Κορίτσι)

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Απριλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads
Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης