Μέρες δόξας θα ξαναζήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Καΐρου, με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανακαίνισής του, ύψους 4,3 εκατ. δολαρίων


Τα φιλόδοξά σχέδια της για την ανακαίνιση του 111χρονου Αρχαιολογικού Μουσείου Καΐρου, αποκάλυψε χθες η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου, μέσα από ένα πρόγραμμα που θα κοστίσει περίπου 4,3 εκατομμύρια δολάρια και θα ξαναδώσει στο διάσημο Μουσείο του κόσμου, την αίγλη που τού αρμόζει, προσελκύοντας και πάλι τους χιλιάδες τουρίστες που το επισκέπτονταν πριν από τις πρόσφατες Επαναστάσεις.

 Οι αιγυπτιακές αρχές υπόσχονται μάλιστα να κατεδαφίσουν ένα κτίριο που μεσολαβεί ανάμεσα στο Μουσείο και τον περίφημο Νείλο, αλλά και να δώσει νέα πνοή στα πατώματα και τους τοίχους του Μουσείου.

Στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος, αναμένεται να εκσυγχρονιστούην πλήρως τα συστήματα φωτισμού αλλά και ασφάλειας για να ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα, όπως ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Αρχαιοτήρων κ. Μοχάμεντ Ιμπραχήμ, προσθέτοντας ότι θα αλλάξει και ο τρόπος παραουσίασης των εκθεμάτων, αλλά δεν αποκάλυψε άλλες λεπτομέρειες.  

Να σημειωθεί ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί τους διάσημους θησαυρούς του Φαραώ Τουταγχαμών, που πέθανε το 1323 π. Χ. σε ηλικία 19 ετών, τα οποία εκθέματα θα μεταφερθούν στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο που ήδη κατασκευάζεται στην περιοχή της Γκίζας και θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια, το 2015.

Ο Υπουργός Αρχαιοτήρων της Αιγύπτου, παρά το γεγονός ότι αποκάλυψε ότι τα έσοδα από τις εισόδους των Αρχαιολογικών χώρων έπεσαν κατά… 15 φορές (!!) στα διόμισυ τελευταία χρόνια (από 111 εκατομμύρια Λ. Αιγ έπεσε στα… 7 εκατομμύρια Λ. Αιγ., δηλαδή από τα 11 ευρώ σε λιγότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου 2013).

«Από αυτόν τον χώρο, από το Μουσείο του Καΐρου, που θα ανακαινιστεί, δίνουμε το μήνυμα προς όλον τον κόσμο ότι η Αίγυπτος προχωράει κάλα», είπε με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Ιμπραχήμ, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους  

Παράλληλα, ο Υπουργός Αρχαιοτήτων αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου προτίθεται να κατεδαφίσει το κτίριο που στεγαζόταν το κόμμα, μέχρι την ημέρα της Επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου 2011, το κόμμα που στήριζε τον ανατραπέντα Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, και το οποίο κτίριο παραμένει μέχρι σήμερα καμμένο όπως τότε. Στην θέση αυτή, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει έναν τεράστιο κήπο και ένα ανοικτό στο περιβάλλον μουσειακό χώρο, αφιερωμένο στις δύο Επαναστάσεις (2011 και 2013).  

Το όλο πρόγραμμα της ανακαίνισης του Αιγυπτιακού Αρχαιολογικού Μουσείου Καΐρου αποτελεί τον επιστέγασμα μία αιγυπτο-γερμανικής συνεργασίας.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης