Ο καταξιωμένος έλληνας ζωγράφος Γιώργος Δρίζος προσφέρει έργο του στο Μουσείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια


Αποκλειστική συνέντευξη του Γιώργου Δρίζου στην συνάδελφο Διαμαντένια Ριμπά

 

 

Με αφορμή το «Έτος Κ.Π. Καβάφη», που ανακήρυξε το 2013 το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΠΑ), τιμώντας την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα Αλεξανδρινού μας ποιητή, ένας καταξιωμένος Έλληνας δημιουργός προσέφερε το πορτρέτο του, που φιλοτέχνησε το 1964, στο Μουσείο Καβάφη.

 

Πρόκειται για τον Γιώργο Δρίζο, από την Αθήνα, ο οποίος πρόθυμα δέχτηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις της εφημερίδας μας. Ο κ. Δρίζος ευχαριστεί θερμά την ελληνική πρεσβεία στο Κάϊρο, που συνέβαλε στο να παρουσιαστεί το έργο του και στα Καβάφεια 2013.

 

Ο Καβάφης, η Ελληνική παροικία, η Αίγυπτος, σίγουρα μιλούν στην καρδιά του Γιώργου Δρίζου, ο οποίος έλκει τις ρίζες του από τη Χίο και τη Μικρά Ασία. Από τη φιλόξενη Νειλοχώρα κρατάει ζεστές αναμνήσεις από τις επισκέψεις που είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν με την πολυαγαπημένη του σύζυγο, Φρύνη.

 

 

drizos 02

 

 

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

 

– Τι είναι αυτό που σας ώθησε, 50 χρόνια μετά, να προσφέρετε το έργο σας στο Μουσείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια;

 

Με την ευκαιρία των 150 χρόνων από τη γέννηση του Καβάφη θεώρησα ότι το έργο αυτό ανήκει στο σπίτι-μουσείο του ποιητή. Είναι τιμή για μένα να το δεχθούν.

 

– Μπορείτε να θυμηθείτε τα συναισθήματά σας όταν φιλοτεχνούσατε το έργο;

 

Στις φωτογραφίες που μου έδωσε ο Μάριος Βαγιάνος και στις οποίες στηρίχθηκα για να φτιάξω το πορτρέτο του Καβάφη, έβλεπα ένα άνθρωπο ηλικιωμένο και άρρωστο. Εγώ προσπάθησα να τον «γιατρέψω» και να κάνω το γεροντικό του βλέμμα να ατενίζει στο μέλλον. Άλλωστε, τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες, τον θυμωμένο Ποσειδώνα, δεν τους φοβόταν.

 

– Η Αθήνα «γέμισε» πρόσφατα με στίχους του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή (λεωφορεία, τραίνα, τραμ και μετρό) με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση: ένα κάλεσμα προς όλους σε μια συνομιλία με την ποίησή του. Ποιος στίχος του Κ.Π. Καβάφη «μιλάει» στην ψυχή σας;

 

Είναι προφανές ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίσει από ένα στίχο ούτε τον ποιητή, ούτε την ποιησή του. Εντούτοις, είναι ένας έξυπνος τρόπος, ένα ερέθισμα, που θα προκαλέσει χιλιάδες ανθρώπους να γνωρίσουν τον ποιητή και να αισθανθούν, ίσως, την ποίησή του.

Όσον αφορά στον στίχο που μιλάει στην ψυχή μου να ξεκαθαρίσω πως δεν με εκφράζει απλά κάποιος στίχος, καθώς θα μπορούσα να επιλέξω ολόκληρα ποιήματα, όπως π.χ. τα «Θερμοπύλες», «Ιθάκη», «Φωνές», «Όσο μπορείς», «Ένας γέρος», «Κεριά»…

 

– Η φιλόξενη Νειλοχώρα δεν είναι άγνωστή σας, καθώς την έχετε επισκεφθεί στο παρελθόν, σε μέρες καλές… Ποιες αναμνήσεις κρατάτε από την επίσκεψή σας;

 

Η φιλόξενη Αίγυπτος είναι για μένα η πιο μαγευτική χώρα απ’ όσες έχω επισκεφτεί. Πουθενά δεν είδα το παρόν και το παρελθόν να είναι τόσο κοντά, να είναι μαζί.

 

– Το μήνυμά σας προς τους Αιγυπτιώτες Έλληνες, οι οποίοι παρ’ όλες τις δυσκολίες κρατούν γερά, ενώ δεν ξεχνούν την πατρίδα της καρδιάς;

 

Είχα την ευτυχία να έχω φίλο ένα μεγάλο λογοτέχνη-ποιητή, Έλληνα εξ Αιγύπτου, τον Μισέλ Φαρδούλη-Λα Γκρανς. Κάθε χρόνο ταξίδευε στην Ελλάδα για να γνωρίσει τον τόπο όπου γεννήθηκαν οι γονείς του και για να δει δυο-τρεις φίλους του.

Οι Έλληνες της Αιγύπτου ας διατηρήσουν μια ανάλογη καλή ανάμνηση, αγάπη για την πατρίδα και την προσωπική τους αναφορά σ’ αυτήν.

 

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

 

Ο Γιώργος Δρίζος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Έκανε ελεύθερες σπουδές με καθηγητή τον Σπύρο Βικάτο, για να καταξιωθεί, μέσα από πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, έχει λάβει μέρος σε πέντε πανελλήνιες εκθέσεις του Ζαππείου, αλλά και στην έκθεση «Σύγχρονοι Έλληνες Ζωγράφοι και Χαράκτες», που οργάνωσε η Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας στην Κύπρο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 1975 τύπωσε σε λιθογραφίες σειρά από δέκα σχέδιά του με θέμα την Κατοχή. Εικονογράφησε, μαζί με άλλους ζωγράφους, τα ημερολόγια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από το 1978 έως 1982, όπως και πολλά βιβλία και ποιητικές συλλογές.

Το 1993 η Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδος τύπωσε έργο του, που ανήκει στη συλλογή της, σε 220 αριθμημένες μεταξοτυπίες.

Το 1980, ύστερα από επιλογή του Οργανισμού Τουρισμού της Γερμανίας, και σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, του ανατέθηκε να

φιλοτεχνήσει τρεις ακουαρέλες που διατέθηκαν ως αφίσες στις χώρες της Ευρώπης, με σκοπό την προβολή τριών Ελληνικών νησιών (Ύδρα, Σκόπελος, Κρήτη –Χανιά).

Επί σειρά ετών (1977-1989) διετέλεσε καλλιτεχνικός σύμβουλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από το. Σχεδίασε, ακόμη, το «Μνημείο των Αποδήμων Κυθηρίων», στο χωρίο Φράτσια Κυθήρων. Τα Κύθηρα, άλλωστε, είναι για τον ίδιο το δεύτερο σπίτι του, τόπος αστείρευτης έμπνευσης, όπου κατοικεί τους καλοκαιρινούς μήνες.

Έργα του Γιώργου Δρίζου κοσμούν-μεταξύ άλλων-την Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ίωνα Βορρέ, την Πινακοθήκη του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, το Μουσείο «Lohamei», δημοτικές και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ελβετία, Ισραήλ, Αγγλία κ.ά.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης