Ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξάνδρειας «Πτολεμαίος Α΄» τίμησε τον αξέχαστο Πρόεδρό του Νικόλα Παπαντώνη


Φόρο τιμής στον αξέχαστο Πρόεδρό του Νικόλα Παπαντώνη απέτισε ο Αλεξανδρινός Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α΄», στις 27 Οκτωβρίου, στα πλαίσια μίας διάλεξης από τον Βυζαντινολόγο, Αρχαιολόγο και Διευθυντή του Σιναϊτικού Αρχείου Μνημείων κ.Δημήτρη Καλομοιράκη.

 

Αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, η Πρόεδρος του Συλλόγου Δρ.Λιλίκα Θλιβίτου ανέτρεξε στους βασικούς σταθμούς της ζωής του εκλιπόντος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

 

Ο Νικόλαος Παπαντώνης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Ο πατέρας του ήταν ο πρώτος διπλωματούχος Φαρμακοποιός στη Σύμη, μέλος μιας οικογένειας που έβγαλε δύο γιατρούς στην Ελλάδα και έναν εκπαιδευτικό στην Αλεξάνδρεια, δάσκαλο στην Τοσιτσαία Σχολή. Η μητέρα του υπήρξε γυναίκα της εκκλησίας και της προσευχής που τον γαλούχησε με τις αξίες του Γένους μας: πίστη στον Θεό, αγάπη για την πατρίδα, αφοσίωση στο καθήκον, φιλότιμο.

Φοίτησε στο Πρατσίκειο Δημοτικό Σχολείο και στο Αβερώφειο Γυμνάσιο σε εποχές ανθηρές για την Παροικία μας. Ακολουθώντας τον δρόμο του πατέρα του, πραγματοποίησε σπουδές Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Φουάντ, στο Kasr el Aini του Καΐρου. Μετά από επιτυχή δοκιμασία ενώπιον ειδικής πενταμελούς εξεταστικής επιτροπής, διορίστηκε και δίδαξε στην Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Φαρούκ στην Αλεξάνδρεια, τιμή ύψιστη και πρωτόγνωρη για έναν Έλληνα την εποχή εκείνη.

Μετά την πάροδο οκταετίας υπέβαλε παραίτηση για να αναλάβει την επιχείρηση του πατέρα του. Παράλληλα έσπευσε να βοηθήσει τονΣύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων Πτολεμαίος ο Α’, εισερχόμενος στο Διοικητικό Συμβούλιο, αρχικά ως οικονομικός επόπτης, αργότερα ως αντιπρόεδρος και τελικά ως Πρόεδρος επί 33 συναπτά έτη. Την 21η Απριλίου 2013 εξελέγη ομοφώνως Επίτιμος Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου μας.

Κράτησε ψηλά την σημαία του Συλλόγου, όχι μόνο εντός της Ελληνικής Παροικίας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, προσκαλώντας διαλέκτες διεθνούς κύρους να καταθέσουν το απόσταγμα της επιστημοσύνης τους προς τέρψη και κατάρτιση των μελών, των φίλων και των καλεσμένων του Συλλόγου μας. Από το βήμα του Πτολεμαίου Α΄ πέρασαν διαπρεπείς ιστορικοί, αρχαιολόγοι, ιατροί, φυσικοί και τόσοι άλλοι θεράποντες του λόγου και της έρευνας.

Παράλληλα με τον Πτολεμαίο, ο Νικόλαος Παπαντώνης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και συμμετείχε στο μικτό Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου, αγωνιζόμενος με επιτυχία για τη διατήρηση της ελληνικότητας του Ομίλου σε εποχές δύσκολες.

Καθ΄ όλη την διάρκεια της ζωής του, βρέθηκε στο πλευρό του και τον στήριξε με κάθε τρόπο η αγαπημένη σύζυγός του Στέλλα, η οποία με αστείρευτη αγάπη και υπομονή του συμπαραστάθηκε κατά την μακρά του ασθένεια.

Δεν πρέπει επίσης να λησμονηθεί ότι ο Νικόλαος Παπαντώνης υπήρξε δεινός σκοπευτής και κυνηγός, αφήνοντας εποχή και σαρώνοντας βραβεία σε τοπικούς και διεθνείς σκοπευτικούς και θηρευτικούς αγώνες.

Θα μου επιτρέψετε καταληκτικά να τονίσω, κατέληξε η διάδοχος του αείμνηστου Παπαντώνη, και νέα Πρόεδρος του «Πτολεμαίου» Δρ Λιλίκα Θλιβίτου, ότι για μένα προσωπικά ο Νικόλας στάθηκε ένας δεύτερος πατέρας, συνεργάτης επιστημονικός και φίλος καρδιάς. Πάντα θα θυμάμαι την γλυκύτητα και την προσήνεια του χαρακτήρα του, την βαθιά του ανθρωπιά. Το κενό που αφήνει είναι μεγάλο, η παρακαταθήκη του πλούσια, το παράδειγμα της ζωής του διδακτικό για όλους μας. Αιωνία του η μνήμη!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Για τον εκλιπόντα μίλησε βαθιά συγκινημένος και ο κ.Βύρων Βαφειάδης, ενώ τη σκυτάλη έλαβε καταληκτικώς ο Μακαριώτατος, ο οποίος μοιράστηκε με το ακροατήριο στιγμές από την σχεδόν τριακονταετή γνωριμία του με το Νικόλαο Παπαντώνη. Τιμώντας μάλιστα την αμέριστη αφοσίωση και στήριξη προς τον σύζυγό της, περιεκόσμησε την κα Στέλλα Παπαντώνη με τον Χρυσό Λέοντα του Τάγματος της Αλεξανδρείας, ενώ, ανταποκρινόμενος σε παράκληση της Προέδρου, προσέφερε στον Σύλλογο περίτεχνη εικόνα του Ιησού Χριστού.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ

 

Ο αείμνηστος Νικόλας Παπαντώνης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και φοίτησε στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια. Τ’ Απολυτήριο του Γυμνασίου το έλαβε απ’ τα Ελληνικά Σχολεία Μανσούρας, όπου φοίτησε γι’ ένα χρόνο.

Ετοιμάστηκε να φύγει για σπουδές στην Αγγλία, αλλά τον απόκλεισε ο πόλεμος του 1940.

Σπούδασε στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Καΐρου, και μετά το τέλος των σπουδών του εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Καΐρου (τότε Φουάντ Α΄). Στη συνέχεια του προτάθηκε η θέση Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αλεξανδρείας (τότε Φαρούκειο) για να διδάξει στη Φυσικομαθηματική & στη Φαρμακευτική Σχολή. Αποδέχτηκε τη θέση αυτή και την τίμησε με 10ετή άοκνη προσφορά. Εκτός της εργασίας του, το μεγάλο πάθος του ήταν το κυνήγι κι η σκοποβολή. Πρωταθλητής της Αιγυπτιακής Εθνικής Σκοπευτικής Ομάδας, έλαβε μέρος σε πολλά διεθνή πρωταθλήματα, όπως Ελλάδας, Λιβάνου και Ισπανίας και τιμήθηκε με τ’ αντίστοιχα έπαθλα.

Παρασημοφορήθηκε απ’ τον Πρύτανη του Φαρουκείου Πανεπιστημίου ως Διδάκτορας Καθηγητής, κι απ’ τη Σκοπευτική Ομοσπονδία ως Πρωταθλητής Αιγύπτου.

Παρασημοφορήθηκε απ’ τον Ρώσο Πρωθυπουργού Χρουτσώφ, κι απ’ τον Ρώσο Αστροναύτη Γκαγκάριν για την επίδοσή του, σε τιμητική σκοπευτική επίδειξη που οργανώθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψής τους στην Αλεξάνδρεια.

Για 33 συναπτά έτη διατέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄», τον οποίο κι υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια κι αυταπάρνηση.

Ο Μακαριστός Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Παρθένιος ο Γ΄ τον τίμησε με τον Σταυρό Α΄ Τάξεως του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.

 

ptolemaios 04

 

Η οικογένειά του τον παρασημοφορεί, για τη συμπαράστασή του στο συνάνθρωπό του και για την άδολη αγάπη του για τον πλησίον του, ανεξάρτητα απ’ τις δοξασίες του και τις καταβολές του, αφού ο ανεπανάληπτος Νικόλας, αντιμετώπιζε τον άνθρωπο, ως άνθρωπο, χωρίς μικρότητες, συμπάθειες, απάθειες, εμπάθειες κι αντιπάθειες.

Αεικίνητος και φιλάνθρωπος συντηρούσε σιωπηλά, αριθμό οικογενειών, για τις οποίες μάθαμε μετά τον θάνατό του!

Εργάστηκε δημιουργικά και φιλότιμα, μέχρι τα 85 του χρόνια, τα οποία στέφθηκαν με επιτυχία αντάξια της προσφοράς του και του ανθρωπισμού του.

 

ptolemaios 05

 

Αποχαιρετούμε μια μεγάλη ψυχή με τεράστια προσφορά, που περνά στην αιωνιότητα, γράφοντας ένα δημιουργικό κεφάλαιο, στην ιστορία της παρουσίας των Αιγυπτιωτών στην Ελληνίδα πόλη.

Αιωνία σου η μνήμη αξέχαστε Νικόλα!

 

One response to “Ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξάνδρειας «Πτολεμαίος Α΄» τίμησε τον αξέχαστο Πρόεδρό του Νικόλα Παπαντώνη”

  1. Pavlos (polo) says:

    Α Ξ Ι Ο Σ

    Σημερα λειτουργει ο Συλλογος Σας, για
    πιθανη Υποδοχη Νεων Μελων Ομογενων στην
    Αλεξανδρεια ???

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Απριλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads
Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης