Πολλά πέτυχαν ήδη στον ΕΝΟΚ, κάποια απομένουν ακόμη να γίνουν, τονίστηκε στη Συνέλευση του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου


Με περιορισμένη παρουσία κόσμου, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου (ΕΝΟΚ), στους νεωσοίκους του, την Παρασκευή 28 Μαρτίου το βράδυ.

 

Όπως εξήγησε στην αρχή της ομιλίας του, ο Πρόεδρος του ΕΝΟΚ κ. Γιώργος Χαγιάτ, επρόκειτο για μία συνέλευση που αφορούσε τον απολογισμό μεγαλύτερης από το συνηθισμένο διάρκειας (ΣΣ. υπερδωδεκάμηνη χρήση), καθώς σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Υπουργείου Αθλητισμού, στο εξής οι Συνελεύσεις των Αθλητικών Σωματείων δεν γίνονται κάθε Σεπτέμβριο αλλά το πρώτο τρίμηνο της ολοκλήρωσης του εκάστοτε ημερολογιακού έτους.

 

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος του ιστορικού αθλητικού σωματείου της καϊρινής παροικίας καλωσόρισε τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο (και Επίτιμο Πρόεδρο του ΕΝΟΚ) κ. Ιωάννη Χατζαντωνάκη για να χαιρετίσει τη Συνέλευση, όπου ανέφερε:

 

 

enok 2014 02

 

 

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝ. ΠΡΟΞΕΝΟΥ

ΙΩΑΝΝΗ ΧΑΤΖΑΝΤΩΝΑΚΗ

ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΟΚ

 

 

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του 2011, που όρισε ότι ο εκάστοτε Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος είναι και Επίτιμος Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου, μου έδωσε την δυνατότητα να παρακολουθώ από κοντά, πάντα, βεβαίως, με συμβουλευτικό ρόλο, τα τεκταινόμενα στον Όμιλο. Έτσι, είδα μέσα σε λίγα χρόνια την αγάπη των Ελλήνων γι’ αυτό το διαμάντι στις όχθες του Νείλου, τον Όμιλο, που έχουν την ιστορική ευθύνη να διαχειρίζονται με αφοσίωση, αλλά και αλληλεγγύη. Διότι τίποτε από όλα αυτά που βλέπετε, δεν θα μπορούσε να λάβει σάρκα και οστά χωρίς την αμέριστη προσπάθεια και το μεράκι των ανθρώπων, που αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΝΟΚ και που όλοι μαζί, αψηφώντας τις δυσκολίες, αφιερώνοντας χρόνο και επενδύοντας όνειρα, αποφάσισαν να προσφέρουν σε αυτό τον θεσμό. Να προσφέρουν σε εσάς που είστε παρόντες σήμερα και στους Έλληνες επισκέπτες, μεταξύ άλλων,  λίγο από την Πατρίδα μας, την Ελλάδα. Λίγο από τις γεύσεις της, λίγο από τα χρώματά της, λίγο από την μουσική της, αλλά με πολύ αγάπη και σεβασμό στον πολιτισμό μας.  Σε αυτή την προσπάθεια θέλω από την πλευρά της Πολιτείας να απευθύνω στον Πρόεδρο και σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εξαιρετική δουλειά που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και τους συγχαίρω για τη συνεχή προσπάθειά τους, να μας παρουσιάζουν κάθε χρόνο τον Όμιλο βελτιωμένο. Επίσης, πολλοί έχουν συνεισφέρει στον ΕΝΟΚ είτε δίνοντας αφιλοκερδώς με τις συμβουλές τους, είτε με δωρεές άλλοι ανωνύμως και άλλοι επωνύμως. Οφείλουμε και σε όλους αυτούς ένα ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθειά τους.

 

Το Γενικό Προξενείο, οι Διπλωματικές Αρχές είναι πάντα στο πλευρό σας. Ως ένα μικρό παράδειγμα θα ήθελα να αναφέρω ότι φέτος, με την ευκαιρία της Προεδρίας της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρότεινα την οργάνωση ενός επίσημου γεύματος σε όλους τους Κοινοτικούς Προξένους. Ήταν μια πρωτοβουλία που είχε ως σκοπό όχι μόνο την έμπρακτη στήριξη του ΕΝΟΚ, αλλά και την προβολή του ως φορέα ικανού να ανταποκριθεί σε υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα σχόλια των συναδέλφων μετά το πέρας της εκδήλωσης ήταν διθυραμβικά. Σας ευχαριστώ ως Γενικός Πρόξενος, αλλά και προσωπικά για την υπερηφάνεια που νοιώθω κάθε φορά που  παρουσιάζω τον ΕΝΟΚ σε ξένους συναδέλφους και όχι μόνο. 

 

Θα ήταν παράλειψη να μην μνημονεύσω την έμπρακτη συμπαράσταση της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου και του Προέδρου της, που ανελλιπώς προσέφερε την στήριξή του ηθική και οικονομική στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο. Με αυτό τον τρόπο συμμετέχει όλη η Ομογένεια στην προσπάθεια αναβάθμισης  με σκοπό την αξιοποίηση του ΕΝΟΚ.

 

Πέρυσι είχα αναφερθεί στην ελιά που φυτεύτηκε στο προαύλιο χώρο, ένα σύμβολο τόσο Ελληνικό, που μεταφέρει συνάμα μηνύματα ειρήνης και ελπίδας.  Φέτος, βλέποντας τα έργα να έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί νομίζω ότι είναι καιρός να εστιάσουμε στο μέλλον. Όχι για το πως θα είναι ο Όμιλος του χρόνου, δεν αμφιβάλλω ότι θα είναι ακόμη ομορφότερος και πιο λειτουργικός, αλλά για το πως τον βλέπουν τα παιδιά, που θα αποτελέσουν το μέλλον της Κοινότητας.

 

 

enok 2014 03

 

 

Στα Ελληνοπούλα ο ΕΝΟΚ προσφέρει αυτή την στιγμή όχι μόνο έναν χώρο για να παίξουν μεταξύ τους στην γλώσσα της πατρίδας τους, αλλά προπάντων τους προσφέρει την δυνατότητα να δημιουργήσουν αναμνήσεις. Τις ίδιες αναμνήσεις που έχετε και εσείς, οι λιγότεροι νέοι, που όταν έρχεστε σε αυτόν τον χώρο, θυμάστε ότι κι εσείς μικροί παίζατε εδώ. Αυτές οι αναμνήσεις με την βοήθεια όλων μας δημιουργούνται στις καρδιές των παιδιών, ώστε όταν μεγαλώσουν να λένε και αυτοί με την σειρά τους ότι εδώ έπαιζαν, ότι εδώ σε αυτό το ωραίο μέρος αισθάνθηκαν την Ελλάδα πάνω στον Νείλο, ότι ανήκαν στο Ελληνικό γένος, ότι εδώ θα φέρουν και αυτοί τα παιδιά τους.

 

Πριν τελειώσω θα ήθελα να επαναλάβω την στήριξη της πολιτείας προς το αθλητικό κομμάτι του ΕΝΟΚ προσφέροντας την Αιγίδα του Γενικού Προξενείου σε μια ομάδα Ελληνόπουλων που θα αποφασίσουν να αγωνισθούν με τα χρώματα του Ομίλου.

 

Ο ΕΝΟΚ είναι ένα ζωντανό παράδειγμα που αποδεικνύει τι μπορούν να δημιουργήσουν οι Έλληνες όταν όλοι μαζί με ομόνοια και αυταπάρνηση εργάζονται προς ένα κοινό σκοπό.  Σας εύχομαι καλή συνέχεια στην προσπάθειά σας και πολλές νίκες στους αγώνες.

 

 

enok 2014 04

 

 

 

Η ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΝΟΚ

ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΓΙΑΤ

 

 

Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου του ΕΝΟΚ κ. Γιώργου Χαγιάτ, ο οποίος κατ’ αρχήν ευχαρίστησε το νέο Μέλος του ΔΣ, την κα Μαρία Παπαστεφάνου, ευχαριστώντας την για την μεγάλη της προθυμία να προσφέρει και τονίζοντας ότι οι πόρτες του ΕΝΟΚ είναι ανοικτές για τις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις του ΔΣ που συνεχίζουν να παραμένουν κενές, δύο για Μέλη άνω των 30 ετών και δύο για Μέλη μικρότερα των 30 ετών.

 

Ευχαριστώντας για την θερμή υποδοχή, το νέο Μέλος του ΔΣ του ΕΝΟΚ κα Μαρία Παπαστεφάνου ευχήθηκε να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη και ομαδική συνεργασία, για το καλό του Ομίλου και της παροικίας γενικότερα.

 

Στη συνέχεια, ο κ. Χαγιάτ άρχισε να παρουσιάζει τα στοιχεία της λογοδοσίας του, με διαφάνειες που έδειχναν και τα αρχικά σχέδια ανακατασκευής του χώρου, μέσω της προβολής των οποίων, εξέφρασε την άποψη ότι το πάνω μέρος της ανακαίνισης έχει ολοκληρωθεί κατά ένα ποσοστό 80% και το κάτω μέρος, κατά ένα ποσοστό 60%.

 

 

enok 2014 07

 

 

Ο Πρόεδρος του ΕΝΟΚ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι όλη την χρονιά που πέρασε, έγιναν σημαντικές δραστηριότητες στον Όμιλο, δημιουργώντας μία καλύτερη εικόνα του χώρου στο Κάιρο και στην παροικία αλλά και την αιγυπτιακή κοινωνία γενικότερα.

 

Μέσα σε αυτά, ανέφερε το γεύμα των διπλωματών του Καΐρου, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας που ασκεί η Ελλάδα για το πρώτο εξάμηνο του 2014, καθώς επίσης την επίσκεψη του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β’ (αμέσως μετά την περσινή εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου), κ.ά.

 

Αναφερόμενος παράλληλα σε οικονομικά στοιχεία, επεσήμανε την χορηγεία της Εθνικής Τράπεζας – δίκτυο Αιγύπτου προς τον ΕΝΟΚ, ύψους 50.000 Λ. Αιγ.

 

Ενώ, αναφορικά με τις ανάγκες που υπολείπονται για την ολοκλήρωση του χώρου, ο κ. Χαγιάτ ανακοίνωσε στο κυρίαρχο Σώμα της Συνέλευσης ότι απαιτούνται ακόμη 385.000 Λ. Αιγ. για την πλήρη και τελική ολοκλήρωση της ανακαίνισης του έργου, ζητώντας την στήριξη της παροικίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

 

Ενώ, παράλληλα, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου για την στήριξη. «Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της ΕΚΚ κ. Χρήστο καβαλή και όλη την Διαχειριστική Επιτροπή και φυσικά όλη την παροικία που ενέκρινε την εν λόγω πολιτική της ΕΚΚ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαγιάτ.

 

Αναφορικά με το κόστος των μέχρι τώρα έργων, ο Πρόεδρος του ΕΝΟΚ επεσήμανε ότι με δύο (2) εκατομμύρια Λ. Αιγ. έκανε όσα έργα πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα και στο πλωτό και στο κτίριο με την ολοκαίνουργια αίθουσα, όταν – όπως ανέφερε – το παλίο σχέδιο αφορούσε το κόστος τριών (3) εκατομμυρίων μόνο για την Αίθουσα.

 

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που ακούστηκε και ο κόσμος δέχτηκε με ικανοποίηση ήταν το γεγονός αναφορικά με την ενοικίαση του χώρου, το ΔΣ του ΕΝΟΚ κατάφερε και διέγραψε το χρέος που υπήρχε για την χρήση της γης που χρησιμοποιεί, που ανερχόταν στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3,5 εκατομμυρίων Λ. Αιγ.

«Μάλιστα, να ξέρετε ότι έχουμε κλείσει τους λογαριασμούς και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις μας στο κράτος μέχρι το τέλος του 2013», τόνισε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος κ. Χαγιάτ.

 

 

enok 2014 06

 

 

 

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚ

ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΒΑΛΗ

 

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής συνεχάρη για δύο πράγματα το ΔΣ του ΕΝΟΚ:

Πρώτον, γιατί πράγματι παρουσίασε έργο.

Και δεύτερον, γιατί κατάφεραν και τακτοποίησαν το χρέος που υπολογιζόταν στα 3,5 εκατομμύρια Λ. Αιγ. για την γη, γεγονός που τακτοποίησαν τα Μέλη του ΔΣ, σώζοντας από ένα μεγάλο οικονομικό βάρος το ιστορικό αθλητικό σωματείο (ΣΣ. που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει η παροικία).

Παράλληλα, ο κ. Καβαλής τόνισε ότι η ΕΚΚ έχει ήδη λάβει υπόψη της το αναγκαίο ποσό των 385.000 Λ. Αιγ. στον προϋπολογισμό της, για τις ανάγκες του ΕΝΟΚ, ζήτησε όμως – άμα τη σταδιακή παραλαβή των χρημάτων – να υπάρξει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων αγορών (επίπλων κ.ά.) και εργασιών.

 

ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ

 

Να σημειωθεί ότι υπήρξαν Μέλη του ΕΝΟΚ που προχώρησαν σε παρατηρήσεις.

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης ζήτησαν να υπάρξει αναλυτική αναφορά στα έσοδα του ΕΝΟΚ, έτσι ώστε να υπάρξει μία πιο πλήρη εικόνα στα οικονομικά του σωματείου.

 

Ο κ. Μιχάλης Παπαστεφάνου τόνισε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τον Ορκωτό Λογιστή.

 

Και ο κ. Αντώνης Ρεκτσίνης ζήτησε να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι παρατηρήσει του Ορκωτού Λογιστή Μορίς Αζίζ, ενώ η Συνέλευση διέκρινες τις αρμοδιότητες του Ορκωτού Λογιστή από εκείνες κάποιου διαφορετικού λογιστή που θα κληθεί να αναλάβει τις λογιστικές εργασίες του ΕΝΟΚ.

 

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Μέγας Εκκλησιάρχης π. Θεόδωρος Δριδάκης μετέφερε τις ευχές του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που έχει επιτελεστεί μέχρι τώρα στον Όμιλο.

 

Παραβρέθηκαν, εκτός από τους προαναφερθέντες, η Πολιτιστική Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας κα Μαριλένα Γρίβα, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΚ κ. Νικόλας Βαδής, ο Ταμίας της ΕΚΚ κ. Αντώνης Διαμαντίδης, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Σούλα Σκουφαρίδου, Μανούσος Δαμουλάκης, Πάρις Οικονόμου και Νικόλας Πολίτης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητος Καΐρου κ. Ανδρέας Μαυρομάτης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κα Βίλλυ Πολίτου, η Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου κα Βάσω Γαζή, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς – δίκτυο Αιγύπτου και άλλοι επίσημοι.  

 

 

enok 2014 09

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης