Σε κλίμα συγκίνησης, εγκαινιάστηκε στο Κάιρο, το πρώτο Προσκοπικό Μουσείο στην ελληνική διασπορά, με το όνομα της Στέλλας Κυριάζη


Το πρώτο Προσκοπικό Μουσείο στην ελληνική διασπορά σε όλον τον κόσμο, είναι πια γεγονός. Αφιερωμένο σε μία από τις μεγαλύτερες Αιγυπτιώτισσες, την Ευεργέτιδα της ελληνικής παροικίας Στέλλα Κυριάζη, παίρνοντας το όνομά της, εγκαινιάστηκε στις 21 Μαρτίου το βράδυ, πρώτη ημέρα της Άνοιξης, από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, με την σύζυγο του Έλληνα Πρέσβη κα Αντουανέττα Λάζαρη, να κρατά μαζί με την κα Κυριάζη, τιμητικά την κορδέλλα των εγκαινίων.

 

Στο κορυφαίο αυτό γεγονός για την ελληνική ομογένεια στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο χώρος του ιστορικού Προσκοπείου, έζησε μεγάλες στιγμές.

 

«Απόψε, γράφετε ιστορία», είπε χαρακτηριστικά ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ.κ. Θεόδωρος Β΄, λίγο πριν τα εγκαίνια, προσφέροντας ένα τιμητικό δώρο από το Μαλάουι, ένα αφρικάνικο τύμπανο, κτυπώντας το ρυθμικά, δείχνοντας το πόσο συνδεδεμένος είναι ο ήχος του με την ανθρώπινη ζωή στην Αφρική και ζήτησε να συμπεριληφθεί στα εκθέματα του νέου Μουσείου.

 

 

egkainia mouseiou 09

 

 

O Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος τίμησε και την Στέλλα Κυριάζη, με την μεγάλη Αιγυπτιώτισσα να αφιερώνει το ελάχιστο αυτό δώρο τιμής στον αξέχαστο γιο της Τζώνι, προκαλώντας ρήγη συγκίνησης.

 

Η κα Στέλλα Κυριάζη δεν μπορούσε να κρατήσει τα δάκρυά της και την συγκίνησή της, για την μεγάλη χαρά που ένιωσε βλέποντας όλη σχεδόν την παροικία να δίνει το τιμητικό παρών στα εγκαίνια του Προσκοπικού Μουσείου, που αποτελεί και ένα μεγάλο δώρο για την ίδια, που πήρε από την αγκαλιά όλων, ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς στην ευλογημένη Χώρα του Νείλου, γιορτάζεται η Ημέρα της Μητέρας. Η ίδια ευχαρίστησε κατ’ αρχήν τον Πατριάρχη Θεόδωρο, παίρνοντας την ευχή του, από τον μεγάλο πατέρα μας, όπως είπε χαρακτηριστικά προς τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο. Ευχαρίστησε όλη την παροικία και τα παιδιά του Προσκοπείου τον Γιάννη Μελαχροινούδη και τον Αλέκο Καζαμία, καθώς και τους Αιγυπτίους Προσκόπους. Τέλος, επεφύλαξε το μεγάλο της ευχαριστώ στην οικογένειά της (που έδωσε το τιμητικό παρών) και κυρίως στον σύζυγό της κ. Κυριάκο Κυριάζη, που την στηρίζει στο έργο της και σε όλη την ζωή της.

 

 

egkainia mouseiou 10

 

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής ευχήθηκε σε όλες τις μητέρες και στην μεγάλη μητέρα, την Στέλλα Κυριάζη για ό,τι προσφέρει.

 

«Την περασμένη εβδομάδα, τιμήσαμε τους Ευεργέτες της Κοινότητας και να που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που έχουν περίσσευμα ψυχής και προσφέρουν», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΚΚ.

 

 

egkainia mouseiou 06

 

 

Ο κ. Χρήστος Καβαλής απέδωσε φόρο τιμής στο έργο του Προσκοπείου όλα αυτά τα χρόνια και τόνισε ότι η Κοινότητα είναι πάντοτε στήριγμα στα ελληνικά σωματεία και φορείς που βλέπει ότι προσφέρουν προσπάθεια, κόπος, έργο, με διαφάνεια και πάνω από όλα αγάπη για την ομογένεια. Οι προσπάθειες της νεολαίας χαίρουν πάντα της υποστήριξης της Διαχειριστικής Επιτροπής της ΕΚΚ.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καζαμίας και στην αρμόδια Προϊσταμένη της Εφορείας Νεολαίας της ΕΚΚ κα Σούλα Σκουφαρίδου για το έργο της.

 

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του Σώματος Ελλήνων Προκόπων κ. Σπιταδάκης μίλησε για την μαγική Αίγυπτο, στην οποία είδε μία μεγάλη οικογένεια να αγκαλιάζει τους προσκόπους και την παροικία και όλοι μαζί να αγναντεύουν το μέλλον της χώρας. Και υποσχέθηκε να ξαναεπισκεφθεί την Αίγυπτο.

 

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του, ο οποίος εξέφρασε την μεγάλη χαρά του για το έργο τόσο των Προσκόπων όσο και των Ευεργετών της παροικίας, όπως η Στέλλα Κυριάζη, που την τίμησε εκ μέρους του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

 

egkainia mouseiou 04

 

 

 

Τον λόγο έλαβε και ο παλαιός υψηλός βαθμοφόρος του προσκοπικού σώματος, Έλληνας Έλληνας Πρέσβης κ. Χριστόδουλος Λάζαρης, που ζήτησε από όλους να στηρίξουν τον προσκοπισμό και τις αξίες του, και ευχαρίστησε όλους όπως τον κ. Καζαμία και την κα Κυριάζη για την μεγάλη προσφορά τους στο ιστορικό Προσκοπείο Καΐρου.

 

 

egkainia mouseiou 07

 

 

Τέλος, παρουσία του Εφόρου Αποδήμων Προσκόπων κ. Γιάννη Μελαχροινούδη, που ταξίδεψε από την Μάλτα, ο βοηθός Περιφερειακός Έφορος Αποδήμων Προσκόπων κ. Αλέκος Καζαμίας, καλωσορίζοντας τους υψηλούς προσκεκλημένους, τόνισε ότι «ήταν Ιούλιος του 1913, όταν οι Έλληνες του Καΐρου διάβαζαν στις εφημερίδες μια σύντομη πρόσκληση που καλούσε τα παιδιά της παροικίας να εγγραφούν στους Προσκόπους. Την πρόσκληση την είχε υπογράψει ο ιδρυτής Μάρκος Λιούφης». Έτσι ξεκίνησε η εκατόχρονη ιστορία των Προσκόπων στο Κάιρο.

 

Το 1950, ο ίδιος, σε ένα από τα τελευταία του «ιστορικά» σημειώματα αναφέρει: «…Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Καΐρου οργανωμένο τελείως προσκοπικά και με ένα Συμβούλιο αντάξιο της κοινωνικής του αποστολής δεν θα εγίνετο πλέον έρμαιο της αδιαφορίας των πολιτών του, ούτε αντιδράσεων και αντίξοων περιστάσεων. Δια της ηθικής δε υπόστασης του και της ευεργετικής και παιδαγωγικής του δράσεως εξακολούθησε και εξακολουθεί να προσφέρει στην κοινωνία ευεργετικές και εθνικές υπηρεσίες και να τιμά στην φιλόξενη τούτη χώρα στην οποία ζούμε, την Αίγυπτον,  το μεγάλο όνομα της Μικρής αλλά ένδοξου, Αιωνίου και Αθανάτου Μητρός μας Πατρίδος Ελλάδος..»

 

Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Καΐρου, από 4 Ομάδες με 250 μέλη, έφτασε να απαρτίζεται από 10 Τοπικές Εφορείες με πάνω από 900 μέλη.

 

Ο Ελληνικός Προσκοπισμός έδρασε και έλαμψε, γράφοντας μια λαμπρή πορεία σε όλη την Νειλοχώρα. Όπου υπήρχε Ελληνική παροικία, υπήρχαν και οι Πρόσκοποι, στις πόλεις Πορτ Σάϊντ, Ισμαηλία, Σουέζ, Ζαγαζίκ, Μανσούρα, Μίνια, Τάντα, ακόμη και στις  γειτονιές του Καΐρου, όπως την Σούμπρα και την Ηλιούπολη.

 

Έτσι, όλη αυτήν η ιστορία αποτέλεσε το Μουσείο Προσκοπικών Ενθυμημάτων «Στέλλας Κυριάζη».

 

 

egkainia mouseiou 13

 

 

«Με κόπο αλλά και με πολύ μεράκι συλλέχθηκαν αντικείμενα, σημαντικά για εμάς τους Προσκόπους, που τεκμηριώνουν την μεγάλη δράση των πρώτων 100 χρόνων μας, συνέχισε ο κ. Καζαμίας. Ο στόχος μας δεν είναι μια απλή προβολή της «πλούσιας» προσκοπικής ζωής, αλλά η θύμηση σε όλους τους παλιούς, των όμορφων και μοναδικών στιγμών που έζησαν στον Προσκοπισμό και ταυτόχρονα να παραδειγματιστούν όλοι οι νέοι που συνεχίζουν την λαμπρή ιστορία του Ελληνικού Προσκοπισμού στην δεύτερη Πατρίδα μας, την Αίγυπτο.

 

Στο Μουσείο εκτίθενται προσκοπικά σήματα, αντικείμενα και αναμνηστικά που αντιπροσωπεύουν την πλούσια προσκοπική δράση 100 χρόνων των Ελλήνων Προσκόπων στις πόλεις που ήταν υπό τη δικαιοδοσία της Περιφερειακής Εφορείας Καΐρου.

 

Η αίθουσα βρίσκεται στην δεξιά πτέρυγα  του κτιριακού συγκροτήματος. Οι δύο πτέρυγες κτίστηκαν το 1937, με την δωρεά του Αντωνίου Πεζά, Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και Προέδρου του Προσκοπικού Συνδέσμου Καΐρου.

 

 

egkainia mouseiou 11

 

 

Το κτιριακό συγκρότημα του «ΠΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ» ανακαινίσθηκε πλήρως το 2013 με την συμβολή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, η οποία κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης, χειριζόμενη απευθείας το θέμα από τα γραφεία της ΕΚΚ, χωρίς την εμπλοκή των Προσκόπων στις διαδικασίες αυτές .. Σίγουρα, ήταν μία επιβάρυνση στην καθημερινότητα των υπευθύνων υπαλλήλων και της Διευθύντριάς τους κας Ιωάννας Καρδάση και τους ευχαριστούμε που την ανέλαβαν, και έτσι υπήρχε πλήρη διαχείριση των δαπανών από την ΕΚΚ που ήταν ο μεγάλος υποστηρικτής του Καϊρινού Προσκοπισμού σε όλα τα 100 χρόνια ύπαρξης του.

 

Και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να πράττει το ίδιο για τα επόμενα 100 χρόνια.

 

Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την Προϊσταμένη Εφορείας Νεολαίας και παλαιά Οδηγό των Προσκόπων, την κα Σούλα Σκουφαρίδου, για την πλήρη υποστήριξή της σε όλη την νεολαία και στους Προσκόπους ειδικότερα.  

 

Η αίθουσα διαμορφώθηκε και εξοπλίσθηκε κατάλληλα για την υποδοχή των ενθυμημάτων-εκθεμάτων του Μουσείου με την ιδιαίτερα ευγενική δωρεά της κας Στέλλας Κυριάζη, Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης της Π.Ε. Καΐρου, η οποία αντιλαμβανόμενη την μεγάλη αξία των Αρχών του Προσκοπισμού, αποφάσισε να είναι διαρκώς δίπλα στους Προσκόπους, παρέχοντάς τους ηθική και υλική στήριξη στο έργο τους.

 

 

egkainia mouseiou 02

 

 

Το Συμβούλιο Βαθμοφόρων σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και αγάπης προς την μεγάλη Ευεργέτιδα της Ελληνικής Παροικίας αποφάσισε να δοθεί το όνομα της στην αίθουσα που θα στεγάζει την Προσκοπική μας Ιστορία και να ονομαστεί «ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΕΛΛΑΣ ΚΥΡΙΑΖΗ»

 

Ο Ελληνισμός του Καΐρου απέκτησε ένα νέο αξιόλογο χώρο που εξιστορεί ένα τμήμα μιας μακρόχρονης ελληνικής παρουσίας στην φιλόξενη Αίγυπτο». 

 

 

egkainia mouseiou 12

 

 

Και απευθυνόμενος στον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, ο κ. Καζαμίας τόνισε:

«Μακαριώτατε, στους σημερινούς μας καιρούς, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε αγάπη, ελπίδα και πίστη στο Θεό.

Είναι αυτό που μάς παρέχετε από την πρώτη μέρα της ενθρόνισής σας και μάς λέγατε πάντα ότι οι Πρόσκοποι είναι το μέλλον της Ελληνικής παροικίας.

Ευχόμαστε στον Θεό να σάς δυναμώνει.

Και, όπου και αν βρίσκεστε, να θυμόσαστε τους Έλληνες Προσκόπους του ποιμνίου σας».

 

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία και των Αιγυπτίων Προσκόπων στην εκδήλωση, όπου επικεφαλής ήταν ο κ. Άμπντελ Μάλεκ Ελ Ζαΐνι, ο οποίος τίμησε τόσο τον Αντιπρόεδρο του ΣΕΠ, όσο και τους επικεφαλής των Αποδήμων Προσκόπων κ.κ. Μελαχροινούδη και Καζαμία.

 

 

egkainia mouseiou 05

 

 

Στην τιμητική εκδήλωση, παραβρέθηκαν εκτός από τους προανεφερθέντες, ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Νήφωνας, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Ιωάννης Χατζαντωνάκης, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Φώτης Φωτίου, ο Ευεργέτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος, η Πολιτιστική Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας κα Μαριλένα Γρίβα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Ανδρέας Μαυρομάτης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΚ κ. Νικόλας Βαδής, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΚ κ. Αντώνης Ιορδανίδης, ο Ταμίας της ΕΚΚ κ. Αντώνης Διαμαντίδης, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Μανούσος Δαμουλάκης και Νικόλας Πολίτης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γιώργος Χαγιάτ, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας κ. Λάμπρος Μπενοβίας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κα Βίλλυ Πολίτου, ο Πρόεδρος του ΠΑΟΚ κ. Ανδρέας Ρούσσος, ο Πρόεδρος του ΣΕΝΕΚ κ. Ανδρέας Ιόσρι, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς Αιγύπτου κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης και πολλοί άλλοι επίσημοι.  

 

egkainia mouseiou 03

 

 

 

egkainia mouseiou 14

 

 

 

egkainia mouseiou 15

 

egkainia mouseiou 16

 

 

egkainia mouseiou 18

 

 

egkainia mouseiou 17

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης