Σε οξυμένο κλίμα, η 3η άτυπη συνάντηση διαλόγου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου με τα μέλη της, στην Ελληνική Στέγη Ηλιούπολης


Ανέβηκαν ιδιαίτερα οι τόνοι της αντιπαράθεσης την Κυριακή 2 Μαρτίου το βράδυ, στην 3η άτυπη συνάντηση διαλόγου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (ΕΚΚ) με τα μέλη της, στην Ελληνική Στέγη της Ηλιούπολης. Το αξιοσημείωτο και αξιοπαρατήρητο είναι ότι η αντιπαράθεση δεν ήταν μεταξύ της Διαχειριστικής Επιτροπής (ΔΕ) ή του Προέδρου και μελών της κοινότητας, αλλά μεταξύ αυτών των ίδιων των μελών.

 

Μέσα σε δύο ώρες και πέντε λεπτά που κράτησε η όλη συζήτηση, αποδείχτηκε άλλη μία φορά ότι η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου παραμένει μία Κοινότητα με παλμό και με εσωτερικές συγκρούσεις, που όμως τις περισσότερες φορές είναι χρήσιμες, γιατί έτσι ξεκαθαρίζονται κάποια πράγματα .

 20140302_202027

 

 

Ας αναφερθούμε λοιπόν στα γεγονότα που ξεκαθαρίστηκαν, ξετυλίγοντας τα θέματα της συζήτησης:

 

1- Θέμα ένταξης νέων μελών της ΕΚΚ

 

Το θέμα της ένταξης 67 νέων μελών στη δύναμη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου σχεδόν μονοπώλησε την συζήτηση. Από αυτούς, αποκαλύφθηκε ότι λιγότερο από πέντε (5) έχουν συμπληρώσει τον φάκελλο της συμμετοχής τους με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για να αποτελέσουν πλήρως τακτικά μέλη της ΕΚΚ. Οι υπόλοιποι συμπάροικοί μας δεν έχουν αποστείλει τα απαιτούμενα χαρτιά.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Χρήστος Καβαλής τόνισε ότι «δεν διώχνουμε κανέναν από την Κοινότητα. Τούς θέλουμε όλους κοντά μας, και για αυτό φανήκαμε ελαστικοί, καθώς γνωρίζαμε τα περισσότερα πρόσωπα. Με τον έλεγχο που έγινε, το βασικό που χρειάζεται για αυτά τα νέα μέλη είναι να μάς φέρουν από τις αρμόδιες αιγυπτιακές αρχές το χαρτί που δείχνει ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι Αιγύπτου, το οποίο για τούς έχοντες αιγυπτιακή υπηκοότητα δεν χρειάζεται παραπάνω από τρεις (3) ημέρες. Και επειδή, μόνον δύο από τα 67 νέα μέλη έχουν μόνον την ελληνική υπηκοότητα, για όλους τους υπολοίπους χρειάζεται μόνον να φέρουν το χαρτί αυτό που γίνεται μόνον με μία απλή αίτηση και κοστίζει ελάχιστα. Άρα, βασικό πρόβλημα δεν υπάρχει επ’ αυτού.

 

Τώρα, αναφορικά με την απαιτούμενη γνώση της Ελληνικής γλώσσας και την εξακριβωμένη ελληνική παιδεία (αποδεδειγμένη κατά την φράση του καταστατικού) αυτό θα τηρηθεί κατά γράμμα έως να ερμηνευτεί σε κάποια επομένη Ετήσια Γενική Συνέλευση (ΕΓΣ), άρα αποδείχτηκε ότι είναι απολύτως αναγκαίο στοιχείο για να γίνει κάποιος πάροικος τακτικό μέλος, διότι σε περίπτωση που εκλεγεί στο μέλλον σε μία από τις θέσεις της Διαχειριστικής Επιτροπής και δεν γνωρίζει καλά τα ελληνικά, θα είναι δύσκολο να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της. Αλλά, ακόμη και απλό τακτικό μέλος να είναι, δεν θα καταλαβαίνει το τί συζητείται στις ελληνικές συγκεντρώσεις και συνελεύσεις.

 

20140302_201718

 

Να σημειωθεί ότι έχει σταλεί επείγουσα ανακοίνωση και επιστολές σε όλα τα νέα Μέλη της ΕΚΚ για να εκπληρώσουν τις παραπάνω υποχρεώσεις τους, που τίθενται από το ίδιο το καταστατικό της ΕΚΚ, για την συμπλήρωση των φακέλλων τους με τα απαιτούμενα έγγραφα που τυχόν δεν έχουν προσκομίσει μέχρι τώρα.

 

Τέλος, σχετικά με όλον αυτόν τον θόρυβο που δημιουργήθηκε  με το θέμα της ένταξης ή όχι των νέων μελών, και για τις παραλείψεις που έγιναν, η Κοινοτική Επιτροπή παραδέχτηκε ότι βεβαίως έγιναν παραλήψεις και λάθη που όμως θα διορθωθούν.

 

20140302_205628

 

Μάλιστα, την ευθύνη ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Προϊστάμενος της Εφορείας Νομικών Θεμάτων της ΕΚΚ κ. Μανούσος Δαμουλάκης, με τον Πρόεδρο της ΕΚΚ κ. Χρήστο Καβαλή να τονίζει ότι είναι και δική του ευθύνη και όλης της Κοινοτικής Επιτροπής (ΚΕ).

 

Πάντως, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της κουβέντας σε αυτό το σημείο είναι η αναφορά στο αν η Νομική Σύμβουλος της ΕΚΚ κα Βίλλυ Πολίτου έκανε καλά την δουλειά της στον τομέα αυτό (θέμα που πρωτοέθεσε ο κ. Φλεβοτομάς) με τον κ. Αργυρίου να την υπερασπίζεται πλήρως (προκαλώντας έκπληξη σε όσους θυμούνται την μεγάλη κόντρα του τελευταίου με τον κ. Νικόλα Πολίτη στην προ δύο ετών Γενική Συνέλευση της ΕΚΚ, όπου ο κ. Αργυρίου αμφισβήτησε τότε έντονα το κατά πόσο η κα Πολίτου μπορεί να εργάζεται ως Νομική Σύμβουλος της ΕΚΚ. (Αλλάζουν οι καιροί…) Ο Πρόεδρος σχολίασε πως η Νομική Σύμβουλος έχει γνωμοδοτήσει, όμως, τη διαδικασία εφαρμογής της όποιας νομικής γνωμάτευσης φέρει η Διαχειριστική Επιτροπή της ΕΚΚ.

 

Να σημειωθεί εξάλλου ότι αναφέρθηκε πως  πολύς κόσμος ευχαρίστησε την κα Πολίτου για την εργασία που επιτέλεσε στο θέμα της τακτοποίησης των συντάξεων των ομογενών Αιγυπτιωτών, καθώς και ο Πρόεδρος της ΕΚΚ, ενώ προσωπικά ευχαρίστησε την κα Πολίτη ο κ. Βαγιωνίτης.

 

2.- Θέμα Προσκοπείου

 

Πολύς λόγος επίσης έγινε για το θέμα της αποπομπής ή όχι του Χρήστου Πολυγερινού από το Σώμα Προσκόπων Καΐρου.

 

Ο κ. Πολυγερινός, ο οποίος ήταν παρών καθ’ όλη την συνάντηση, μετά από πίεση πήρε τον λόγο και τελικά βρέθηκε σε δύσκολη θέση, όντας αναγκασμένος να αποδεχτεί ότι κανένας δεν τον έδιωξε από το Σώμα, αλλά ο ίδιος απλά ήθελε ειδική πρόσκληση ( επιστολή) για να συμμετάσχει στο Σώμα Παλαιών Προσκόπων όπως τού προτάθηκε προφορικά, κάτι που ποτέ δεν γίνεται, καθώς κανείς δεν παίρνει από το χέρι κάποιον για να τον βάλει στο Σώμα Προσκόπων ή στα διάφορά όργανά του, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Αναπληρωτής Περιφερειακός Έφορος Αποδήμων Προσκόπων κ. Αλέκος Καζαμίας.

 

20140302_212101

 

Παράλληλα, ο κ. Καζαμίας αναφέρθηκε στην καταγγελία του Αντιπροέδρου της ΕΚΚ κ. Κήμη Φλεβοτομά, που δημοσιεύτηκε στο «ΝΦ», τονίζοντας ότι όλοι σεβόμαστε τον μεγάλο σε ηλικία κ. Κήμη Φλεβοτομά, αλλά διερωτήθηκε για το εάν οι εν λόγω καταγγελίες υποστηρίζονται από την Διαχειριστική Επιτροπή, για να πάρει την απάντηση από τον Πρόεδρο και από τον κ. Φλεβοτομά, ότι είναι προσωπικές του απόψεις και μόνο, ενώ ρωτούμενος σχετικά, ο κ. Φλεβοτομάς δεν απάντησε στο ποιοι άλλοι Κοινοτικοί Επίτροποι τον στηρίζουν στις απόψεις του, με τις οποίες αντιτίθενται στις προηγούμενες δηλώσεις του Καζαμία, περί των Κοινοτικών Επιτρόπων που δεν στήριξαν το Προσκοπείο.

 

3.- Θέμα βοηθουμένων της ΕΚΚ

 

Επίσης, πολύς λόγος τέθηκε για το αν σωστά στηρίχθηκε οικονομικά μία βοηθούμενος της ΕΚΚ (τα στοιχεία της βρίσκονται στην διάθεση του PYRAMIS NEWS), με τον κ. Καζαμία να αποκαλύπτει ότι καταφέρνεται εναντίον της ο κ. Στέφανος Αργυρίου σε προσωπικές του συζητήσεις με άλλους παροίκους. Οι τόνοι της συζήτησης στο σημείο αυτό ανέβηκαν αρκετά, με ανταλλαγές προσωπικών χαρακτηρισμών.

 

20140302_201806

 

Πάντως, το γεγονός είναι ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Καβαλής διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΚ γνωρίζει αποδεδειγμένα το θέμα και όλο το πρόβλημα υγείας της συγκεκριμένης νεαρής συμπαροίκου μας και επομένως καλώς έπραξε επ’ αυτού η Διαχειριστική Επιτροπή.

 

«Όποιοι διαδίδουν ψεύδη, τελικά θα εξευτελιστούνε», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Χρήστος Καβαλής.       

 

Ενώ, συγκινητική ήταν και η δήλωση της μητέρας της εν λόγω βοηθούμενης, που αποκάλυψε ότι η κόρη της πασχει από μία δύσκολη ασθένεια, με τον κόσμο να την χειροκροτεί για το θάρρος της και να τής δίνει κουράγιο στον δύσκολο αγώνα της. Ενώ, η ίδια ευχαρίστησε από μικροφώνου και θερμά ΟΛΗ την Διαχειριστική Επιτροπή για ό,τι έκανε για την κόρη της που αντιμετωπίζει το εν λόγω πρόβλημα στην υγεία της.

 

4. Το οικονομικό μέλλον της Κοινότητας

 

Τέλος, είναι σημαντικές οι επισημάνσεις που έγοιναν από τους συμμετέχοντες στην κουβέντα περί προγραμματισμού της ΕΚΚ για να μπορέσει να είναι οικονομικά υγιής τα επόμενα χρόνια.

 

Υπήρξαν απόψεις περί παροχής δανείων σε νέα ηλικιακά μέλη για να ξεκινήσουν κάποια δουλειά, ιδέα που όπως είπε ο κ. Καβαλής δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τους περιορισμούς που θέτει ο Αιγυπτιακός νόμος.

 

Εντυπωσίασε  πολύ η κρίσιμη ερώτηση του κ. Απόστολου Γυφτογεωργίου (υποψηφίου για τις εκλογές της 6ης Απριλίου για την ΚΕ) με την οποία διερωτήθηκε εάν υπάρχει ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης της κοινότητας για να μπορεί να διατηρήσει την έντονη φιλανθρωπική και αξιόλογη εθνική της δράση, μέσω των πληθωριστικών δεδομένων  στην Αίγυπτο. Ο Πρόεδρος τόνισε πως το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο και κακώς συζητείται στο τέλος της βραδιάς αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον και ευχαρίστησε τον κ. Α. Γυφτογεωργίου για την ερώτηση. Όντως σχεδόν ποτέ – με κάποιες μικρές εξαιρέσεις – δεν υπήρξε ένα 5ετές οικονομικό πρόγραμμα στην ΕΚΚ, κυρίως λόγω της μη συνοχής των προσώπων και της τακτικής αλλαγής τους στην ΔΕ, οπότε και οι όποιοι σχεδιασμοί δεν δεσμεύουν τους επόμενους κ.ο.κ., αλλά αυτό είναι από τα σημεία που θα πρέπει να ξεπεραστεί, ρίχνοντας το κέντρο βάρους της ΕΚΚ στους οικονομικώς προσοδοφόρους ή εν δυνάμει προσοδοφόρους οργανισμούς της.  

 

Εν κατακλείδι, πολλά ακούστηκαν στη συνάντηση αυτή, όπου σημειώθηκαν αρκετές φραστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών, αλλά το συμπέρασμα που μένει είναι ότι η ΕΚΚ προχωρά, και ότι τελικά, όπως πολύ σοφά είπε ο Πρόεδρος της ΕΚΚ, «λάθη κάνουν μόνον αυτοί που δουλεύουν, και αυτά πρέπει να επιλύσουμε…. Λάθη δεν κάνουν, μόνον αυτοί που δεν δουλεύουν…»

 

20140302_203514

One response to “Σε οξυμένο κλίμα, η 3η άτυπη συνάντηση διαλόγου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου με τα μέλη της, στην Ελληνική Στέγη Ηλιούπολης”

  1. Μαρία Αδαμαντίδου says:

    Πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ που αποκαλύπτει βασικά προβλήματα της παροικίας και της ΕΚΚ.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης