Συνέντευξη του Aντιπροέδρου της κυβέρνησης και Yπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφημερίδα «Αλεξανδρινός Ταχυδρόμος»


Την αισιοδοξία του για τη διατήρηση και την ανάπτυξη του Ελληνισμού στην Αίγυπτο και την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, τονίζει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ελλάδας και Υπουργός των Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ομογενειακή εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας «Αλεξανδρινός Ταχυδρόμος».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι στις επαφές που είχε κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο (5 Σεπτεμβρίου), εξέφρασε “τη βούληση της Ελλάδας να παρασταθεί στις προσπάθειες του φίλου αιγυπτιακού λαού, με τον οποίο συνδεόμαστε με μακραίωνους, παραδοσιακούς και ιστορικούς δεσμούς φιλίας” και επανέλαβε την υποστήριξη προς τη μεταβατική κυβέρνηση και τις αιγυπτιακές Αρχές.

“Έτρεφα πάντοτε αισιοδοξία για την πορεία των διμερών σχέσεών μας, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αλλά, μετά την επίσκεψή μου στο Κάιρο, είμαι πεπεισμένος ότι οι δύο χώρες περνούν σε μία νέα, εποικοδομητική περίοδο συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Πλέον, δεν μιλάμε μόνο για φιλικές, πολιτικές ή εμπορικές σχέσεις, αλλά για μία σχέση στρατηγική”, πρόσθεσε.

Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, τα τελευταία χρόνια, η ελληνική επενδυτική παρουσία στην Αίγυπτο έχει ενισχυθεί εντυπωσιακά, με τις ελληνικές επενδύσεις να ανέρχονται στα 3 δισ. δολάρια, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πέμπτη θέση των μεγαλύτερων Ευρωπαίων επενδυτών στη χώρα.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών τόνισε η ελληνική ομογένειας της Αιγύπτου αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα και πολύτιμο αρωγό στις προσπάθειες της Ελλάδας για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Η ελληνική ομογένεια, τόνισε, διαμορφώνει μία θετικότατη εικόνα για την Ελλάδα και τους Έλληνες στην αιγυπτιακή κοινωνία και στα ανώτερα πολιτικά κλιμάκια της Αιγύπτου.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δίχως τη μακραίωνη παρουσία της ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας και της Αιγύπτου, οι σχέσεις των δύο χωρών δεν θα ήταν το ίδιο ισχυρές, αλλά και οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα τολμούσαν με τον ίδιο δυναμισμό να δραστηριοποιηθούν στην Αίγυπτο.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι “η Ελληνική Κοινότητα της Αιγύπτου τηρεί μία μετριοπαθή στάση και διατηρεί την ηρεμία και τη συνοχή της, αποφεύγοντας να εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις”. “Και χαίρομαι διότι η θετική εικόνα των Ελλήνων της Αιγύπτου και οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών αποτελούν ασφαλιστική δικλείδα για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου”, είπε.

Ο κ. Βενιζέλος, διαβεβαίωσε ότι η Πρεσβεία και οι Προξενικές αρχές έχουν λάβει οδηγίες να μεριμνούν για την ασφάλεια της Παροικίας και να λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των Ελλήνων της Αιγύπτου.

Ερωτηθείς για το θέμα της χορήγησης της αιγυπτιακής υπηκοότητας στους Έλληνες της Αιγύπτου, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: “Το δίκαιο αυτό αίτημα των Ελλήνων της Αιγύπτου αποτελεί, πράγματι, ένα σημαντικό και λεπτό θέμα, το οποίο εξετάζουμε με ιδιαίτερη προσοχή. Τόσο η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο, η οποία είναι σε συνεχή επαφή με τις αιγυπτιακές Αρχές, όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου προΐσταμαι, διατηρεί το ζήτημα ψηλά στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων με την ηγεσία της φίλης Αιγύπτου”.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Απριλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads
Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης