Τίμησαν τον Νέστωρα Τσανακλή, κτήτορα του Αγίου Κωνσταντίνου Καΐρου


Μία σεμνή τελετή στον επιβλητικό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου Καΐρου, ήταν το ελάχιστο αντίδωρο – φόρος τιμής σε εκείνον που ξεκίνησε πριν από έναν και πλέον αιώνα την κατασκευή της εκκλησίας αυτής, που σήμερα κοσμεί το κέντρο της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον ζωοδότη ποταμό Νείλο.

 

ag nestoras

 

Έτσι, σήμερα, εορτή του Αγίου Νέστωρος, 27 Οκτωβρίου, οι λίγοι Καϊρινοί που παραβρέθηκαν στο ναό, τίμησαν την μνήμη του κτήτορα της εκκλησίας, Νέστωρος Τσανακλή, στην ακολουθία που ετέλεσε στο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του, ο εφημέριος π. Θεόδωρος και παραβρέθηκε η Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος κα Βάσω Γαζή και το Μέλος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Στέφανος Αργυρίου.

 

Η παρουσία των Ελλήνων ήταν μικρή (δεν είχε υπάρξει ενημέρωση για την ακολουθία, παρόλα αυτά ο ιερέας αποφάσισε την τελευταία στιγμή σωστά να την τελέσει), αλλά η ευγνωμοσύνη προς τον καϊρινό ευεργέτη μεγάλη από όλους.

  

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΝΕΣΤΩΡ ΤΣΑΝΑΚΛΗΣ

 

«Εγεννήθη εν Κομοτηνή και ετίμησεν το ελληνικόν όνομα δια της ιδιοφυΐας του». Μ’ αυτή τη φράση, το Λεύκωμα Μακεδονίας-Θράκης της Θρακικής Εστίας, περιγράφει, σε έκδοση του 1932, έναν από τους εθνικούς ευεργέτες της Ελλάδας, το Νέστορα Τσανακλή, που ξεκίνησε από την Κομοτηνή, βρέθηκε στο Κάιρο και … κατέκτησε τον κόσμο.

Νέος ακόμη εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο, όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο καπνού, «κατορθώνοντας να ανυψώση τη βιομηχανία των σιγαρέττων εις τοιούτον βαθμόν ώστε τα σιγαρέττα του να καταστώσι παγκοσμίου φήμης», όπως αναφέρεται στην αρθρογραφία της εποχής, ενώ παρείχε εργασία και σε πολλούς Έλληνες, που είχαν εγκατασταθεί στην Αίγυπτο.

Εκτός, όμως, από πετυχημένος επιχειρηματίας, ο Νέστωρ Τσανακλής υπήρξε μέγας ευεργέτης, αναπτύσσοντας έντονη φιλανθρωπική δράση, όχι μόνο στο Κάιρο, αλλά και στη γενέτειρά του, την οποία και ποτέ δεν λησμόνησε όσο ζούσε.

Από τη θέση του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου αφοσιώθηκε στην προαγωγή υλικού και ηθικού έργου, προσφέροντας μυθικά για την εποχή ποσά, για την ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης, την ενίσχυση των Ελληνικών Σχολείων κ.ά. Στην Κομοτηνή – μεταξύ άλλων – διέθεσε πακτωλό χρυσών λιρών Αγγλίας για την ανέγερση της Τσανάκλειου Σχολής.

Μάλιστα, για τη μεγάλη φιλανθρωπική του δράση τού απονεμήθηκε και παράσημο από το Ελληνικό Κράτος.

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης