Την αξέχαστη Μελίνα Μαρκούρη τίμησε το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, στην απονομή των Κρατικών Πιστοποιητικών Ελληνομάθειας


Γέμισε η αίθουσα εκδηλώσεων του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου (ΕΠΠΚ), την Πέμπτη 13 Μαρτίου, με σπουδαστές και φίλους για την απονομή των Κρατικών Πιστοποιητικών Ελληνομάθειας, μία εκδήλωση όπου παράλληλα συμπεριελάμβανε και ένα τιμητικό αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη, με την συμπλήρωση είκοσι χρόνων από το θάνατό της.


Η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Διευθυντή του Ε.Π.Κ.Κ κ. Χρίστου Παπαδόπουλου, ο οποίος αφού μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (Ε.Κ.Κ.) κ. Χρήστου Καβαλή που λόγω πολλών υποχρεώσεων δεν κατάφερε να παρευρεθεί όπως είχε προγραμματίσει, αναφέρθηκε εν συντομία στις προσπάθειες του Κέντρου για μεγαλύτερη συμμετοχή στις εξετάσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

 

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε στο βήμα την Πολιτιστική Σύμβουλο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο κα Μαριλένα Γρίβα και τον Συντονιστή Εκπαίδευσης Β. Αφρικής-Μ. Ανατολής κ. Παύλο Καπίδη για να απονείμουν τα  Κρατικά Πιστοποιητικά Ελληνομάθειας στους επιτυχόντες του περασμένου έτους.

 

 

politistiko_ptyxia_2014 01

 

 

Οι τέσσερεις επιτυχόντες με άριστα – από τους πέντε συνολικά που συμμετείχαν το 2013 στις εξετάσεις – ήταν η δασκάλα Αραβικών της Αχιλλοπουλείου Σχολής κα Ριχάμ Χουσεΐν  η οποία πραγματικά εξέπληξε το κοινό με την καθάρια προφορά της στην ελληνική γλώσσα, καθώς επίσης η 13χρονη Ιωσηφίνα Κουτσονικόλα, μαθήτρια του Γαλλικού σχολείου που αρίστευσε στις εξετάσεις Β επιπέδου, όπως και ο Άισαμ  Φάτχι αλλά και ο νεαρός μαθητής του Ε.Π.Κ.Κ, Τζαμίλ Μπούρις.

 

Στη συνέχεια, ο Διευθυντής του Κέντρου παρέδωσε τη «σκυτάλη» στους συνεργάτες του εκπαιδευτικούς κ.κ. Βασίλη Φλώρο και Αργυρώ Ταυρίδου που επιμελήθηκαν τον πρόλογο του αφιερώματος, ο μεν πρώτος παρουσιάζοντας ένα σύντομο βιογραφικό της Μελίνας Μερκούρη, της «τελευταίας Ελληνίδας Θεάς» και η δεύτερη μια εισαγωγή για την ταινία που προβλήθηκε στη συνέχεια αλλά και για την έννοια της αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας.

 

Στο βιογραφικό της Μελίνας Μερκούρη, μεγάλη έμφαση δόθηκε στον αγώνα της για την επιστροφή των κλεμμένων, από τον Έλγιν,  γλυπτών της Ακρόπολης, ενώ παρουσιάστηκε και ένα μικρό – και συγκινητικό φιλμ – με όλες τις αφίσες που έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με το θέμα.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος ευχήθηκε, «το όνειρο της Μελίνας Μερκούρη να γίνει κάποτε πραγματικότητα και να επιστραφούν σύντομα  οι κλεμμένες αρχαιότητες της Ελλάδας αλλά και της Αιγύπτου, στους τόπους που ανήκουν».

 

Ο Διευθυντής του Κέντρου, πέρα από τους προαναφερόμενους, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και την πιο στενή συνεργάτιδά του, την Οικονομική και Διαχειριστική Διευθύντρια του ΕΠΚΚ κα Κωνσταντίνα Γεδεών, η οποία εκτός από την προετοιμασία του χώρου, επιμελήθηκε και τις μεταφράσεις όσων ειπώθηκαν τις οποίες και παρουσίασε στα Αραβικά.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΣΕΝΕΚ κ. Αντρέα Ιόσρι, που ακόμη μία φορά στάθηκε αρωγός στα τεχνολογικά θέματα της εκδήλωσης.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή της εμβληματικής ταινίας «Ποτέ την Κυριακή», σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν, με πρωταγωνίστρια την αξέχαστη Ελληνίδα Μελίνα Μερκούρη και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι («Τα παιδιά του Πειραιά», για την οποία τιμήθηκε με Όσκαρ το 1961) που οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον.

 

politistiko_ptyxia_2014 02

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης