Τιμητική επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου από τον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό κ. Ιμπραχίμ Μάχλεμπ


Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος στον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου κ. Ιμπραχήμ Μάχλεμπ, ο οποίος το Σάββατο 22 Μαρτίου το μεσημέρι, έκανε την μεγάλη τιμή να επισκεφθεί το πολυαιώνιο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, να ξεναγηθεί από τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο στον χώρο αυτό που ανακαινίζεται τα τελευταία χρόνια με την μεγάλη δωρεά του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου και να ανάψει  ένα κερί στη μνήμη του Αγίου που κατά την παράδοση μαρτύρησε στην ευλογημένη Χώρα του Νείλου.

 

ag georgios prothy 04

 

Ο ιδιαίτερα δημοφιλής νέος Πρωθυπουργός της Αιγύπτου συγκίνησε με το ενδιαφέρον του για το ελληνορθόδοξο μνημείο της λεγόμενης ως «Ροτόντας» της Μέσης Ανατολής, καθώς ήταν εκείνος που πριν από διόμισυ περίπου χρόνια είχε υπογράψει ως Πρόεδρος της μεγάλης εταιρείας «Arab Contractors», το τεράστιο αυτό έργο που αποτελεί την ανάσα ζωής στο μεγαλύτερο μνημείο της Ορθοδοξίας σε ολόκληρη την Αφρική και το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

 

 

ag georgios prothy 05

 

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός προτίμησε να καταφθάσει με την συνοδεία του στον Αη Γιώργη πεζός, αφήνοντας όλη την αυτοκινητοπομπή έξω από τον ιστορικό χώρο, για να γίνει θερμά δεκτός από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον περίβολο του ναού, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Τοπικής Διοίκησης Άντελ Λαμπίμπ, που είναι ένας ακόμη μεγάλος φίλος του Ελληνισμού της Αιγύπτου.

 

 

ag georgios prothy 02

 

 

Στην Αίθουσα του Θρόνου του Αη Γιώργη, ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου δεν έκρυψε την μεγάλη του χαρά.

«Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα, γιατί τον Αη Γιώργη επισκέπτονται ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου κ. Μάχλεμπ και ο Υπουργός κ. Λαμπίμπ. Εύχομαι ο μεγάλος Θεός να προστατεύει τους ίδιους και ολόκληρη την αγαπημένη μας Αίγυπτο. Σήμερα επίσης είναι μία μεγάλη τιμή γιατί κοντά μας βρίσκεται ο μεγάλος ευργέτης κ. Αθανάσιος Μαρτίνος με την σύζυγό του, διότι με τα δικά τους χρήματα γίνεται το μεγαλεπήβολο έργο της ανακαίνισης. Καθώς επίσης, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Χριστόδουλος Λάζαρης εκπροσωπεί την Ελλάδα».

 

ag georgios prothy 06

 

 

 

Λαμβάνοντας την αφορμή της ιδιαίτερα τιμητικής επίσκεψης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ζήτησε από τον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό την στήριξη του αιγυπτιακού κράτους στην δημιουργία ενός νοσοκομείου που η εκκλησία μας θέλει να οικοδομήσει στον χώρο της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου.

 

Την μεγάλη του ικανοποίηση για την επίσκεψη στον Αη Γιώργη και όλο αυτό το ιστορικό τετράγωνο μετέφερε αμέσως μετά με τον λόγο του ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός κ. Μάχλεμπ. «Αυτή η περιοχή εκπροσωπεί πραγματικά τα συναισθήματα του αιγυπτιακού λαού», τόνισε ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός. Όλες οι θρησκείες ζουν ειρηνικά εδώ σε αυτόν τον ιστορικό χώρο. Αυτή είναι η Αίγυπτος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός. Μάλιστα, δεν δίστασε να εκφράσει την μεγάλη χαρά του για το γεγονός ότι το έργο αυτό που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2011, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, γεγονός που τον χαροποιεί ιδιαίτερα.

 

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό αυτό που τόνισε ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός ότι οι σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δεν εκφράζονται με απλές λέξεις. Είναι δύο λαοί με παλιούς και μεγάλους πολιτισμούς που αλλάξανε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, επεσήμανε ο κ. Μάχλεμπ.

 

 

ag georgios prothy 08

 

 

Ενώ, ο Αιγύπτιος τόνισε ότι μεγάλη του τιμή να συναντήσει τον ευεργέτη κ. Μαρτίνο, «τον άνθρωπο που από τα δικά του χρήματα κάλυψε το πλήρες κόστος της ανακαίνισης  του ιστορικού ναού του Αη Γιώργη παλαιού Καΐρου.

 

 Και ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός κατέληξε: Όλη η γύρω περιοχή με το μεγάλο τζαμί, την κοπτική εκκλησία θα επιστρέψει στα παλιά της μεγαλεία και ο κάθε άνθρωπος θα μπορεί να βρίσκει την προσωπική του ηρεμία επισκεπτόμενος αυτόν τον ιστορικό χώρο. Καλώ τους πάντες να προσεύχονται για την Αίγυπτο για να μπορέσει χώρα να γνωρίσει ένα καλύτερο μέλλον».

     

 

ag georgios prothy 07

 

 

Καθ΄όλη την επίσκεψη του Αιγυπτίου Πρωθυπουργού στο μοναστήρι του Αη Γιώργη, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, συνόδευαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Σεβ. Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου Θεοφ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Νήφωνας, ενώ όλες τις μεταφράσεις έκανε ο κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Δεκεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης