Το θαυμαστό και εκπληκτικό έργο των Αιγυπτιωτών στην Μελβούρνη της Αυστραλίας που μάς κάνει όλους περήφανους


Το όνομα του 63χρονου Συλλόγου είναι: «Ένωση  Ελλήνων Αιγύπτου & Μέσης Ανατολής» με έδρα την Μελβούρνη της  Αυστραλίας.

 

Η ΕΕΑΜΑ  ιδρύθηκε  το 1950. Όπως γράφει αποκλειστικά για το «www.pyramisnews.gr» και το «ΝΕΟ ΦΩΣ» Καΐρου, η κα Άντζελα Πλόουμαν (Plowman) Κωνσταντινίδη από την Μελβούρνη της Αυστραλίας, «έχουν περάσει 63 χρόνια από τότε που η ΕΕΑΜΑ ιδρύθηκε, κάτι που για μένα σημαίνει, δύο χρόνια πριν την γέννησή μου και δεκατέσσερα χρόνια από τότε που η οικογένειά μου μετανάστευσε στην Μελβούρνη από το Κάιρο, το 1964».

 

 

eeama 05

 

 

Η EEAMA είναι η μεγαλύτερη Ελληνική πολυπολιτισμική Οργάνωση στη Βικτώρια και ενδεχομένως  στην Αυστραλία.

 

Τα μέλη της είναι κυρίως πρώτης και δεύτερης γενιάς Έλληνες από την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή που μετανάστευσαν στην Αυστραλία στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και του ’60.

 

«Εξ όσων γνωρίζω», συνεχίζει η κα Κωνσταντινίδη, «τα μέλη της ΕΕΑΜΑ στην αρχή χρησιμοποιούσαν τόσο για τις συναντήσεις τους όσο και για να τακτοποιήσουν τις διάφορες δραστηριότητες του συλλόγου, χώρους που άνηκαν σε άλλες Ελληνικές Οργανώσεις.

 

 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

 

 

Στη συνέχεια, το 1967 η  EEAMA αγόρασε τον πρώην χώρο της που βρισκόταν στη Νότια Μελβούρνη.

 

 

eeama 04

 

Οι αναμνήσεις της κας Plowman είναι χαρακτηριστικές. Η ίδια μας περιγράφει:

 

«Θυμάμαι που παρευρισκόμουν στις αίθουσες της με τους γονείς μου και πολλές φορές καθόμουν με τις φίλες μου και με τις οικογένειες των Μανιουδάκη και Θωμοπούλου.

 

Ξένοιαστα χρόνια. Χορεύαμε, γελούσαμε και τραγουδούσαμε τα τραγούδια που έπαιζαν. Από ό, τι θυμάμαι, τρώγαμε τα ίδια φαγητά που τρώγαμε και στην Αίγυπτο, με ακριβώς τις ίδιες γεύσεις. Το διασκεδάζαμε δηλαδή κανονικά. Εντύπωση μού είχε κάνει το γεγονός ότι υπήρχαν ειδικές ημέρες αφιερωμένες τόσο  στον αθλητισμό, όσο  στο μπάρμπεκιου και τις εκδρομές.

 

Η ΝΕΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΣΤΕΓΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

 

Το 2008 η EEAMA αγόρασε αυτό το καταπληκτικό τετραώροφο κτίριο που στεγάζεται σήμερα και το οποίο βρίσκεται στο 1c Bell Street Preston 3072 ,  Μελβούρνη, Αυστραλία.

 

Τα τρέχοντα μέλη ξεπέρασαν τα 700 το 2013 και αν συνυπολογιστούν και οι οικογένειές των υπερβαίνουμε το 1000. Αυτή τη στιγμή έργα έχουν ήδη αρχίσει, για την ανάπλαση του τρίτου και τετάρτου ορόφου του κτιρίου με την διατήρηση της αίθουσας του Stars International για τις διάφορες εκδηλώσεις μας, και εκτός αυτών έχουν ήδη κατατεθεί στο τοπικό Δημαρχείο τα σχέδια για την ανέγερση του ιδιοκτήτου θεάτρου, χωρητικότητας 170 θέσεων, που θα χρησιμοποιείται όχι μόνο για τις ανάγκες του δικού μας θεατρικού συγκροτήματος, αλλά και για τις ανάγκες και των άλλων Παροικιακών θεατρικών συγκροτημάτων.

Το Stars International χρησιμοποιείται ως κέντρο υποδοχής για την λειτουργία των εκδηλώσεών μας, αλλά παράλληλα εκμισθώνεται σε άλλες οργανώσεις της παροικίας για δικές τους εκδηλώσεις.

Ανάμεσα στις πολλές εκδηλώσεις που κάνουμε κάθε χρόνο έχουμε την Κυριακάτικη Συνεστίαση την πρώτη Κυριακή του μήνα, ένα γεύμα που αρκετές φορές  παρευρίσκονται πάνω από 400 άτομα.

 

 

eeama 02

 

 

Κάθε δεύτερη και τέταρτη Τετάρτη του μήνα έχουμε τα μεσημβρινά γεύματα. Αυτό ξεκίνησε πριν 15 χρόνια περίπου γιατί ήταν πολύ δύσκολο για τους ηλικιωμένους μας να παρευρίσκονται τις διάφορες απογευματινές και κυρίως στις νυκτερινές εκδηλώσεις της ΕΕΑΜΑ.

 

ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΕΑΜΑ

 

Τα τελευταία χρόνια, τα μέλη μας έχουν αγκαλιάσει πολύ τον θεσμό αυτό, με αποτέλεσμα το γεύμα της Τετάρτης να εξυπηρετεί τα μέλη όλων των ηλικιών. Επίσης, το απόγευμα της πρώτης Πέμπτης κάθε μήνα έχουμε την Αιγυπτιακή βραδιά όπου τρώμε ΦΟΥΛΙΑ , Falafel, (taameya ) και Moulouhia.

Οι διάφορες άλλες δραστηριότητες που προγραμματίζονται και διεξάγονται σήμερα από το 12μελές μας Διοικητικό Συμβούλιο περιλαμβάνουν:

– Θεατρικό συγκρότημα, όπου παίζονται θεατρικά έργα για πέντε περίπου Σαββατοκύριακα από τους ηθοποιούς μας, προς όφελος όχι μόνο των μελών μας αλλά και προς όφελος της Ελληνικής εν γένει παροικίας.

– Ελληνικούς χορούς (ενθαρρύνονται τα νέα μέλη να μάθουν για τις παραδοσιακές αξίες και την πολιτιστική μας κληρονομιά).

– Διαγωνισμοί Ταβλιού (με τρόπαια για τους νικητές)

– Διάφοροι χοροί όπως ο Ετήσιος Χορός μας, το Italian Night, το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, απογευματινά Bingo (η γνωστή μας τόμπολα) με λουκουμάδες.

– Το Πικ-νικ που κάνουμε στο Σαμ-ελ-Νεσίμ σε ένα μεγάλο πάρκο δίπλα στη λίμνη.

– Χριστουγεννιάτικο Παιδικό Πάρτι, όπου τα παιδιά των μελών μας παίρνουν από τον Αη Βασίλη τα δωράκια τους.

– Διάφορες εκδρομές, όπως το 2010 επισκεφθήκαμε την Αίγυπτο για 16 ημέρες με ένα γκρουπ 70 ατόμων, ετήσιες εκδρομές στο Γκόλντ Kοστ, εκδρομή στην Χαβάη, και στο Πουκέτ της Ταϋλάνδης και ένα σωρό άλλες εκδρομές που είναι δύσκολο τώρα να απαριθμήσω.

Άλλα πιθανά σχέδια για το άμεσο μέλλον, είναι η ενίσχυση διδασκαλίας (τόσο στην ελληνική όσο και στην Αραβική) για τα μέλη όλων των ηλικιών, καθώς και υποστήριξη στα νεαρά μέλη να σχηματίσουν μια ορχήστρα και να παίζουν παραδοσιακή μουσική που θα ήταν κατάλληλη για τη διδασκαλία και την οργάνωση παραδοσιακών χορών, αλλά και μαθήματα ηθοποιίας σε νέους και νέες ηλικίας 10-16 ετών, τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική γλώσσα, από πεπειραμένους ηθοποιούς.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕΑΜΑ

 

 

eeama 01

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της EEAMA είναι το εξής:

 

Διακρίνομε καθήμενους στην πρώτη σειρά και από αριστερά προς τα δεξιά:

 

τον Νίκο Χαλά, από την Αλεξάνδρεια – Βοηθό Γραμματέα

τον Αντώνη Κολλύβα, από την Αλεξάνδρεια – Αντιπρόεδρο

το Νίκο Καραγιάννη, από την Μελβούρνη – Πρόεδρο

τον Γιώργο Κυπραίο, από το Σουέζ – Γραμματέα

τον Γιώργο Ποταμίδη, από το Σουέζ – Ταμία

 

Δεύτερη σειρά αριστερά προς τα δεξιά:

τον Δημήτρη Βαβλίτη, από την Μελβούρνη -Υπεύθυνο Νεολαίας, Αθλητισμού και Παιδείας

τον Μηνά Κωσταρά, από το Πορτ-Σάϊτ – Πολιτιστικό, Δημόσιες Σχέσεις

τον Λουκά Ριζόπουλο, από την Αλεξάνδρεια – Υπεύθυνο Θεατρικού Τμήματος

την Μαρία Μακρή, από το Κάιρο – Υπεύθυνη Γυναικείου Τμήματος

τον Σταμάτη Κρητικό, από την Μελβούρνη – Υπεύθυνο Νεολαίας Αθλητισμού και Παιδείας

τον Κώστα Παπαδόπουλο, από την Αλεξάνδρεια – Πτολεμαίοι και Ψυχαγωγικό

τον Αλέκο Μιχαηλίδη, από την Αλεξάνδρεια – Βοηθός Ταμία

 

 

 

(Η κα Άντζελα Πλόουμαν (Plowman) Κωνσταντινίδη ευχαριστεί θερμά τον Πρόεδρο κ. Νίκο Καραγιάννη και τον Βοηθό Γραμματέα κ. Νίκο Χαλά για τη συμβολή των πληροφοριών που έδωσαν, τον Αντιπρόεδρο κ. Αντώνη Κολλύβα για την ιδέα να συνταχθεί αυτό το κείμενο. Ευχαριστώ και τον Γραμματέα, κ. Γιώργο Κυπραίο που προθυμοποιήθηκε να μεταφράσει το κείμενο από τα Αγγλικά στα Ελληνικά, καθώς και τον κ. Δημήτρη Βαβλίτη για την φωτογραφία που μας προμήθευσε).

 

2 responses to “Το θαυμαστό και εκπληκτικό έργο των Αιγυπτιωτών στην Μελβούρνη της Αυστραλίας που μάς κάνει όλους περήφανους”

  1. Congratulations to all and every one of you.
    You all make me feel very proud indeed.

  2. Γεωργια Χαρβαλα says:

    Συγχαρητηρια για την αψογα Οργανωμενη Δραση σας.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης