Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου οι εκδηλώσεις για την 71η επέτειο της Μάχης του Ελ Αλαμέιν


Φόρο τιμής στους Έλληνες Ήρωες θα αποτελέσει η τελετή στο Ελληνικό Μνημείο για τον εορτασμό της 71ης Επετείου των Μαχών του Ελ Αλαμέιν, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 13.30 το μεσημέρι.

 

Την τελετή που θα λάβει χώρα στο Ελληνικό Μνημείο, θα τιμήσει με την παρουσία του η ΑΕ ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης, ενώ έχουν προσκληθεί, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β’, η Πρεσβεία της Κύπρου στο Κάιρο, καθώς και οι Πρέσβεις των χωρών που συμμετείχαν στις εν λόγω Μάχες.

 

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Γραμματέας κ. Αντώνης Ιορδανίδης.

 

Παράλληλα, στην τελετή θα παραστούν εκπρόσωποι Εφέδρων Πολεμιστών Αγωνιστών καθώς και μέλη των διαφόρων Συλλόγων Παλαιών Πολεμιστών.

Οι Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου και Αλεξανδρείας, θα δώσουν επίσης το δυναμικό παρών, όπως επίσης και η Αμπέτειος Σχολή, η Αχιλλοπούλειος Σχολή και τα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Αλεξανδρείας θα εκπροσωπηθούν στην τελετή με αντιπροσωπείες Εκπαιδευτικών και Μαθητών.

Τα Σώματα Ελλήνων Προσκόπων Καΐρου και Αλεξανδρείας θα εκπροσωπηθούν επίσης στην τελετή με αντιπροσωπείες Προσκόπων.

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝ 1942

71η ΕΠΕΤΕΙΟΣ

 

Όπως γράφει ο Πλοίαρχος Στέλιος Πετράκης ΠΝ, Ακόλουθος Αμύνης της Ελλάδος στο Κάιρο:

 

«Η Ελλάδα υπήρξε πάντοτε παρούσα στους αγώνες για Ελευθερία και Δικαιοσύνη. Το 1940, τα παιδιά της πολέμησαν τον φασισμό και την βαρβαρότητα, με ηρωισμό και αυταπάρνηση.

Στα βουνά της Αλβανίας, κατάφεραν στο φασισμό το πρώτο ισχυρό πλήγμα, προκαλώντας το θαυμασμό των λαών της Ευρώπης. Στα Οχυρά του Ρούπελ δίδαξαν «πως πολεμούν οι Ήρωες», για να ακολουθήσει η καθοριστικής σημασίας Μάχη της Κρήτης που κόστισε, ουσιαστκά, στον Άξονα την κατάληψη της Μόσχας. Ο αγώνας συνεχίσθηκε στο πλευρό των Συμμάχων, στη Μέση Ανατολή και στο Αφρικανικό Μέτωπο.

Στις θάλασσες το Ναυτικό μας, δεύτερη συμμαχική δύναμη της εποχής στη Μεσόγειο, έγραφε νέες σελίδες δόξας. Τα πλοία μας, εμπορικά και πολεμικά, με ορμητήριο τον λιμένα της Αλεξάνδρειας, διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο, πληρώνοντας δυσανάλογα βαρύ τίμημα, στις επιχειρήσεις ανεφοδιασμού των Συμμάχων, στη λεκάνη της Μεσογείου αλλά και στα άγρια πελάγη του Ατλαντικού.

Η αντίσταση του ελληνικού λαού, στις δυνάμεις του Άξονα, κατά τη διάρκεια της κατοχικής περιόδου του 1941-1944, υπήρξε ηρωική και καθολική.

Οι Έλληνες, απόλυτα αφοσιωμένοι διαχρονικά στο ιδανικό της Ελευθερίας, δεν θα μπορούσαν ασφαλώς να απουσιάσουν από μια κορυφαία ιστορική στιγμή, όπως ήταν αυτή, των κρισίμων στρατιωτικών επιχειρήσεων που έλαβαν χώρα στην περιοχή του Ελ Αλαμέιν το 1942, μεταξύ των δυνάμεων του Άξονα και των Συμμάχων. Ο χαρακτηρισμός δεν είναι υπερβολικός αν αναλογισθούμε ότι η συντριπτική ήττα που υπέστησαν οι δυνάμεις του Άξονα στο Βορειοαφρικανικό Μέτωπο, καθόρισε την οριστική έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Απόλυτα εύστοχα και επιγραμματικά, όπως συνήθιζε, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ χαρακτήρισε την νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στο Ελ Αλαμέιν «ίσως όχι την αρχή του τέλους, αλλά ασφαλώς το τέλος της αρχής».

Στον αγώνα που διεξήγαγαν οι Συμμαχικές Δυνάμεις στο Αφρικανικό Μέτωπο, η Ελλάδα συμμετείχε με την 1η Ελληνική Ταξιαρχία που συγκροτήθηκε, τον Ιανουάριο του 1942, με απόφαση της Ελληνικής Κυβερνήσεως του Καΐρου.

Η εκπαίδευσή της πραγματοποιήθηκε στην Παλαιστίνη, το Λίβανο και τη Συρία, η δε δύναμή της ανήρχετο σε 325 Αξιωματικούς και 5.325 οπλίτες.

Ο τελευταίος διοικητής της Ταξιαρχίας, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής κατά τη μετακίνησή της προς το μέτωπο των επιχειρήσεων της Βορείου Αφρικής, ήταν ένας καταξιωμένος και ικανός Αξιωματικός, ο Συνταγματάρχης Παυσανίας Κατσώτας.

Την 1η Αυγούστου 1942, η Ταξιαρχία μεταφέρθηκε στο θέατρο των επιχειρήσεων της Δυτικής Ερήμου της Αιγύπτου, στα μετόπισθεν της 8ης Βρετανικής Στρατιάς, τιθέμενη υπό την διοίκηση της 50ής Βρετανικής μητροπολιτικής Μεραρχίας.

Τη νύκτα της 23ης Οκτωβρίου 1942 και ώρα 22:35, η Ταξιαρχία ενεργεί με επιτυχία το πρώτο της επιθετικό εγχείρημα με τίμημα 4 νεκρούς και 7 τραυματίες.

Η 1η Ελληνική Ταξιαρχία συμμετείχε επί 5μηνο στις επιχειρήσεις (Αύγουστος – Δεκέμβριος 1942) αναπτύσσοντας αξιόλογη πολεμική δράση με απώλειες 89 νεκρούς (6 Αξιωματικούς και 83 Οπλίτες) και 228 τραυματίες.

Οι τάφοι των πεσόντων είναι διάσπαρτοι ανάμεσα στους τάφους των άλλων νεκρών πολεμιστών της 8ης Βρετανικής Στρατιάς του Στρατηγού Μοντγκόμερυ, στο Διασυμμαχικό Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο του Ελ Αλαμέιν .

Ιδιαίτερα επισημαίνεται το γεγονός, ότι μεταξύ των Ελλήνων πολεμιστών που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν αγνοούμενοι και κανείς δεν συνελήφθη αιχμάλωτος ή έμεινε στα χέρια του εχθρού έστω και νεκρός. Υπήρξαν ΜΟΝΟ ηρωικώς πεσόντες, παραδείγματα θάρρους και αυτοθυσίας.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο και με την αμέριστη συμπαράσταση των Αρχών της φίλης χώρας της Αιγύπτου, τιμά με σεμνότητα, κάθε χρόνο, την Μνήμη των ηρωικώς πεσόντων Αγωνιστών της 1ης Ελληνικής Ταξιαρχίας, στον λιτό αλλά επιβλητικό χώρο του Ελληνικού Στρατιωτικού Μνημείου στο Ελ Αλαμέιν».

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης